Tegnérlunden
16 juli 2014
´´Tegnérlunden är en park i centrala Stockholm, på gränsen mellan stadsdelarna Norrmalm och Vasastaden. Parken passeras av Tegnérgatan som utgör gränsen mellan Norrmalm (i söder) och Vasastaden (i norr). Längs parkens västra sida går Upplandsgatan.
Vid Tegnérlunden återfinns bland annat Enskilda Gymnasiet vid Tegnérlunden 5 och Swedenborgs Minneskyrka vid Tegnérlunden 7.´´ (Wikipedia)
Tegnérlunden är en av de sex bergsparker som anlades i Stockholm i slutet av 1800-talet. I takt med att Stockholms befolkning ökade snabbt under den här tiden, byggdes nya bostäder över hela staden. Då bebyggelsen blev allt tätare blev samtidigt grönskan allt mer betydelsefull. I enlighet med Lindhagensplanen, en generalplan för Stockholm från sent 1800-tal, anlades naturlika parker med inhemska träd på bergiga och kuperade områden som var svåra att bebygga - Tegnérlunden var en av dem.
Nästan 900 träd och buskar planterades och parken stod färdig 1894. På 1940-talet anlades lekparken vid parkens västra sida och under samma tid utfördes en omfattande renovering av hela Tegnérlunden, bland annat så att större och sammanhängande gräsmattor skulle underlätta skötseln. Tidigare var gräsytorna små och utspridda i ett mönster med blomsterplanteringar och slingrande gångar. Nu anlades även bäcken som porlar ner mot lekplatsen och plaskdammen. Utefter bäcken planterades perenner som astilbe, silverax, klippstånds, svärdslilja, fackelblomster, träjon, rodgersia, vänderot, näckros och kabbleka. Många av de växterna finns även idag där bäcken rinner. Mot norr planterades 150 azaleor med liljekonvaljer och blåsippor som undervegetation.
Det var stadsträdgårdsmästare Holger Blom och framför allt hans medarbetare Erik Glemme som ritade den nya utformningen av Tegnérlunden och parkens har än i dag ungefär samma utseende som då, skillnaden är att träden nu är så mycket större. Lagom till att Stockholm blev kulturhuvudstad 1998, renoverades parken igen. Det gällde bland annat upprustning av bäckfåran där även nya växter planterades. Några träd togs bort och några nya planterades. Under 2011-2012 renoverade den västra delen av parken. Bäckfåran byggdes om ännu en gång och nu användes endast natursten och nya växter planterades.
På östra sidan kom nu den stora Strindbergsstatyn av Carl Eldh på plats. Det här är en av Stockholms mest groteska staty och personligen tycker jag att den förstör parkens östra del. Tegnérlunden är ingen park som jag brukar passera, men 2012 då jag fotade för boken ´´Stockholm gröna rum´´ gick jag alltid genom Tegnérlunden under min vandring från Sinnenas trädgård vid Vasaparken, till Centralbadets trädgård på Drottninggatan. Då pågick arbeten med bäckfåran och lekplatsen. Nu ska jag lära känna Tegnérlunden bättre och vistas mer i den här grönskande parken mitt bland alla bostadshus från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
´´I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran.´´ (Wikipedia)
I parken finns en staty av Astrid Lindgren, skapad av Majalisa Alexanderson. Statyn kom på plats 1996.
I Tegnérlundens östra del finns Carl Eldhs stora staty av August Strindberg som färdigställdes till Strindbergs sista födelsedag 1912. År 1916 var fullskalemodellen färdig och 1942 uppsattes denna bronsskulptur i parken. På sockelns sidor finns scener ur Strindbergs litterära verk. (Wikipedia) Bild från 21 maj 2014
I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran. (Wikipedia)
6 juni 2014
16 juli 2014
21 augusti 2014
April 2011
Trädbestånd i Tegnérlunden 2019
9 st. Acer platanoides - Skogslönn
8 st. Tilia x europaea - Parklind
7 st. Tilia cordata - Skogslind
3 st. Aesculus hippocastanum - Hästkastanj
3 st. Quercus robur - Skogsek
2 st. Tilia platyphyllos - Bohuslind
2 st. Amelanchier lamarckii - Prakthäggmispel
2 st. Ouercus cerris - Turkisk ek
2 st. Betula pendula - Vårtbjörk
1 st. Ulmus glabra - Skogsalm
1 st. Sorbus intermedia - Oxel
1 st. Prunus padus - Hägg
1 st. Prunus avium - Fågelbär
1 st. Tilia platyphyllos 'Rubra'
1 st. Quercus robur 'Pectinata' - Flikbladig ek
1 st. Quercus frainetto - Ungesk ek
1 st. Cladrastis kentukea - Gulved
1 st. Malus sp - Prydnadsapel
Juglans regia - Äkta valnöt
Innan parken skapades. Fotografi från Stockholmskällan 1885-1889. I bakgrunden syns bygget av Johannes kyrka som invigdes 1890.
Fotografi från Stockholmskällan 1900-1910.
Kommentarer
Postat av: Mira
Oj! Vilken kyrka kan det vara man bygger i bakgrunden på näst sista bilden?
(Och nu hände det igen. Namn och URL försvann medan jag skrev kommentaren, men jag hann se det innan jag skickade!)
Postat av: Hasse Wester
Det är Johannes kyrka som invigdes 1890!
Trackback