Site Meter

November i Stockholm

 
 
19 november 2014
 
 
Den här lediga onsdagen hade jag tänkt grotta ner mig i novembermörkret och fotografera Stockholms trädgårdar och parker i svartvitt, denna färglösa årstid. Jag hängde på mig fotoväskan - jag har bytt från fotoryggsäck till axelväska - och vandrade upp mot tunnelbanan. Efter veckor av tungt gråväder, bröt solen fram en stund och dagen blev sedan ljusare än på mycket länge. Jag fick helt enkelt släppa tanken på det svartvita blogginlägget. I tunnelbanevagnen hördes musik från en självspelande violin. Elektronisk klassisk musik som gjorde mig nervös, klassisk musik ska spelas på riktiga instrument! Jag klev av vid Odenplan. Hängde på låset när Åhléns öppnade, för att köpa fingervantar. Vandrade Norrtullsgatan upp mot Observatorielunden, gick förbi nr. 3 där Jones antikvariat tidigare låg och där jag köpt så många böcker på 80- och 90-talet. Tiggare i varje gathörn och utanför butikerna. De blir fler och fler och det är så tragiskt.
 
Uppe vid Observatorielunden tar Drottninggatan vid och backen ner mot stan är den enda delen av gatan som är värd att vandra på, ner mot Centralbadets trädgård vid 88:an. Här finns små spännande butiker, caféer och ett trevligt folkliv. Fortsättningen av Drottninggatan söderut är en förstörd gata, efter det att det gamla Stockholm revs och det nya city stod färdigt på 60-talet. Värmde fingrarna en stund inne på Stockholms största antikvariat, Alfa, på Olof Palmes gata 20, där jag tittade runt bland många hyllmeter av Stockholmsböcker. Efter ett snabbt besök inne i Centralbadets trädgård, fortsatte jag med hastiga steg över det själlösa Sergels Torg, såg Beatrice Ask i en intensiv diskussion med en kvinna, tog vänster vid Jakobsgatan och vandrade ner mot Kungsträdgården. När jag närmade mig Jakobs kyrka och Operan, såg jag att rosorna lyste rött i planteringarna invid almarna i Kungsan. Eftersom vi inte haft några frostnätter i Stockholm så blommade både rosor och vissa sommarblommor som daggsalvia och rävsvansar. De röda enkla rosorna vet jag inte namnet på, men de är riktigt vackra. Den hemska gröna plastgräsytan runt Karl XIII:s staty har nu blivit isbana, där några isprinsessor på vingliga fötter gled runt till musik. Jag gick över till Berzelii park där sommarblomsplanteringen runt Berzelius var tömd, så också fiskdammen utanför Berns. Min dotter kom ut från sitt kontor som ligger i närheten och vi gick bort till Café Söderberg vid Jakobs kyrka. 
 
Den stillsamma Prästgatan blev ett lätt val när jag tog mig genom Gamla Stan. Västerlånggatan är för rörig. För många butiker och för mycket folk som trängs. På parallellgatan Prästgatan vandrar man nästan ensam, här finns inga butiker, lugn och ro råder tills man når fram till Storkyrkoskolan. När jag vandrade förbi var det rast och en tuff fotbollsmatch pågick på den lilla planen, mitt bland medeltidshusen i det äldsta Stockholm. När jag passerade den slitna Slussen tänkte jag att måtte Plan B vinna. Den ombyggnad som det beslutades om, skulle fullkomligt förstöra den här oerhört känsliga platsen i Stockholm. Kopplingen mellan Gamla Stan och Södermalm. Att skymma utsikten och förstöra den öppna ytan skulle fördärva platsen där Mälarens kärlek till havet blandar sött och salt (även om nu Östersjön inte är direkt salt...). Harald Lindbergs trappor tog mig från Katarinavägen upp mot Mosebacke, men jag rekommenderar inte dessa trappor som tydligen inte finns med i stadens renhållningsrunda. Bättre att från Götgatan ta vänster vid Klevgränd, Ugglegränd (där Bellmans hus finns) eller Hökens gata. Så här års är Mosebacke torg inte mycket mer än Södra Teatern och Bobergs vattentorn. Det är kalt och tråkigt och jag vandrar vidare bort mot Katarina kyrka som är en av Stockholms absolut vackraste kyrkobyggnader. År 1990 gick jag en trädgårdsutbildning samtidigt som jag rehabilitera mitt tre gånger opererade knä, men min bror jobbade vidare uppe bland söders trädgårdar. På morgonen den 17 maj ringde han till mig och sa att kyrkan brann och att den inte skulle gå att rädda. Vi hade trädgårdar att sköta på Mäster Mikaels gata och på Högbergsgatan som ligger just intill kyrkan. Katastrof! Men lyckligtvis klarades sig de gamla kvarteren runt omkring. Kyrkan återuppbyggdes på ett fantastiskt sätt och 1995 invigdes den vackra byggnaden på nytt.
 
Jag fortsatte Mäster Mikaels gatan österut, tittade in på Glasbrukstäppan och gick sedan förbi Cornelisparken, korsade Katarinavägen och tog Fjällgatan bort mot Sista Styvens trappor. Där bodde Per Anders Fogelström i nr 30, Fjällgatan. Klättrade upp för trapporna och vände mig om. Där låg hela Stockholm under mig. Djurgården, Skeppsholmen och resten av huvudstaden norr om Södermalm. Anna Lindhagens täppa uppe på Stigbergsgatan hade friare utsikt ut över stan nu när träd och höga buskar är avlövade och de filosofer som annars brukar gömma sig på bänkar bland täta syrensnår, syntes inte längre till.
 
Nu befann jag mig i Sofia församling, Södermalms ostligaste utpost och jag gick Erstagatan upp till Bondegatan. Mitt mål var café Bakverket på Bondegatan 59. Där får man kaffe i kanna och de godaste kanelbullar man kan tänka sig, stora som semlor. Där inne i värmen satt jag en stund och funderad hur mycket jag kommer att stockholmsvandra och hur många cafébesök det blir den dag jag slutar arbeta? När jag sedan korsade Bondegatan för att gå in i Vitabergsparken mötte jag Carl Anton med fru och vi pratade en stund om tiden då min bror och jag brukade jobba i hans trädgård när han bodde där i parken. Jag berättade också om att jag nämnt honom i min bok i avsnittet om Vitabergsparken. Numer bor han inte kvar utan har en lägenhet på Katarinaberget med utsikt över stan. Hans gamla hus i parken är nyrenoverat och har nya hyresgäster. Vandrade vidare genom parken. Bergsprängargränd. Mitt mål var nu Medborgarplatsens tunnelbanestation och jag gick Skånegatan fram till Katarina Bangata och ut på Götgatan. Tog plats i tunnelbanevagnen där en dragspelare hade konsert och jag försökte få ögonkontakt med folket runt omkring, men alla stirrade ner i sina mobiltelefoner.
 
 
 
 
Café Söderberg
 
Kungsträdgårdens körsbärsträd väntar på aprilblomningen...
 
Berzelii park med Dramaten
 
Fart i Stockholms ström 
 
Bokhäckarna framför Slottet och Riksdagshuset
 
Det var fler än jag som var ute och spatserade...
 
Prästgatans lugn i Gamla Stan
 
Katarina kyrka
 
En gård som vi en gång i tiden skötte om, på Mäster Mikales gata
 
Anna Lindhagens täppa på Stigbergsgatan
 
Ersta trappor med Sofia kyrka i siktlinje
 
Carl Antons gamla hem. Det var här ifrån han gick med sin gitarr till den direktsända TV-serien.  Åren 1965–1995 presenterade han sommarunderhållning i Vitabergsparken, som under 1980- och 1990-talen även direktsändes i TV. Sofia kyrka i bakgrunden.
 
Nyrenoverad söderkåk vid Mäster Pers Gränd i Vitabergen
 
 Nytorgets caféer vägrar ge upp sina uteserveringar
 
 Inne i Centralbadets trädgård är dammen tömd!

Kommentarer
Postat av: Mira

Tack Hasse för att jag fick följa med dig på din tur genom stan. En ledig dag sådär mitt i veckan verkar inte dumt alls.

2014-11-21 @ 09:55:39
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Tack du min enda blogg-kommenterare...

2014-11-21 @ 16:00:24
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mariana

Dom där solstrålarna missade jag...

2014-11-21 @ 17:16:18
URL: http://ms-design.se
Postat av: Hasse Wester

Aj vad synd Mariana!

2014-11-22 @ 10:15:59
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0