Site Meter

Barcelona igen

 
 
2 maj 2014
 
 
Det är precis tio år sedan jag första gången besökte Barcelona. Jag var ung då, hade just fyllt 50 år och min dotter och jag landade i Kataloniens pärla för att bland annat se fotboll i spanska ligan. Det var på den tiden då Ronaldinho lekte fotboll på sitt karaktäristiska sätt och alltid med ett leende på läpparna. På något sätt kändes det roligare att se på fotboll då. Sedan dess har vi varit ännu en gång i Barcelona (förra året) innan vi den 2 maj i år åter tog mark på El Prat och det kändes vant och naturligt att ta bussen in till stan. 
 
Den här gången låg vårt hotell (Praktik Rambla) på den övre delen av La Rambla räknat från Plaza Catalunya, ett perfekt läge och eftersom jag fyllt år fick vi rummet uppgraderat till ett riktigt fint boende. 
 
Fyra dagar blev det i Barcelona innan vi tog flyget vidare till Rom. Det blev långa vandringar i den stora livliga och ganska trafikerade staden vid havet. Jag har funderat på vad det är som gör att vi och många med oss tycker så mycket om den här stan. De har ju inte bara ett fantastiskt fotbollslag utan också en alldeles speciell atmosfär, det är lätt att vara i Barcelona och man hittar alltid något nytt att se. En kväll besökte vi FC Barcelonas favoritkrog på en liten bakgata som inte såg mycket ut för världen. Da Greco var verkligen en mysig restaurang med god mat till mycket bra pris och med en vänlig personal. Inredningen var lite galen och ett bord står alltid reserverat för Barcelonas fotbollslag.
 
Vi besökte även berget med nygotiska Temple Expiatori-kyrkan som man ser från hela Barcelona och som har ett gammaldags tivoli (ett av de äldsta i världen) som närmsta granne. Vi åkte faktiskt pariserhjulet som är placerat så att man har hela Barcelona nedanför sig. Min dotter som åter igen planerat vår resa på ett fantastiskt sätt, hade googlat på secret gardens i Barcelona och hitta några riktigt fina och spännande platser. Det som slog det mesta i trädgårdsväg under hela resan var vid den nedlagda läderfabriken som ligger en liten bit från en av stadens härliga sandstränder. Fabriksbyggnaden var helt inklätt av klätterväxter som rådhusvin, bougainvillea och andra växter som jag inte visste vad det var. La Cantina de Palo Alto var en av de stora trädgårdsupplevelserna som jag haft på länge faktiskt. Mer om det i ett eget inlägg senare. Som sagt, sen tog vi flyget till ´´Den eviga staden´´
 
 
 
 
Vårt vackra hotell Rambla Praktik ligger en liten bit från Plaza Catalonya, ett perfekt läge om man vill bo centralt.
 
Varför har vi inte sådana här butiker hemma i Stockholm?
 
Kvinnan som matar Plaza Catalonyas alla duvor på morgonen.
 
Barcelonas arkitekter har verkligen inte sparat på uttryck och detaljer när de ritat fasaderna och det är inte bara Guidi som tar ut svängarna. Kanske inget för de som håller på den klassiska grekisk-italienska arkitekturen, men jag älskar det!
 
Trots att det är tredje gången som jag besöker Camp Nou så är det alltid lika mäktigt och speciellt att kliva in på Europas största fotbollsarena. Här märker man ingen agressivitet, fylla eller hysteriska huliganer, på Camp Nou är det bara trevligt och fotbollsmatcherna blir en stor folkfest. Här kan man till skillnad från allsvenska matcher ta med små barn som i glädje kan heja på sitt favoritlag. Vad har gått snett här hemma där hatet genomsyrar hela fotbollsallsvenskan.
 
I Barcelona sopar man inte gatorna varje morgon - här skurar man och spolar stadens gator.
 
Många olika museer finns i Barcelona...
 
 
Ett fantastiskt vackert skådespel var det när Font Magica drog igång klockan nio till passande musik. Fontänen invigdes 1929 i samband med världsutställningen i Barcelona.
 
 
Labyrintparken är Barcelonas äldsta park och ligger i stadsdelen Horta i stadens norra del. Det är en överraskande vacker trädgård som nog inte är känd för alla Barcelonabesökare. 
 
Flera härliga stränder anlades lagom till Barcelonas OS 1992. Innan dess låg här olika industrier.
 
 Placa Prim med sina underbara Ombuträd. Här finns även en av Barcelonas bästa fiskrestauranger.
 
La Cantina de Palo Alto - kommer i ett separat inlägg framöver.

Kommentarer
Postat av: Per

Wow, vilka underbara bilder! Barcelona ligger högt på min "att-göra-lista", nu åkte den upp ännu högre.

2014-05-23 @ 22:34:37
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Är övertygad om att du skulle tycka om Barcelona Per!

2014-05-23 @ 22:54:10
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

hej tycker att det är bra att du fortfarande finns kvar som blogg för alla vill inte finnas på facebook

2014-05-24 @ 11:22:27
Postat av: Hasse Wester

Tack för de orden!

2014-05-24 @ 23:58:42
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Bara brittiskt

Åh, nu blev jag jätteinspirerad inför vår kommande resa. :)

2014-05-26 @ 15:21:30
URL: http://barabrittiskt.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Vad bra Bara brittiskt!

2014-05-27 @ 17:46:10
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0