Site Meter

Violruta - Thalictrum delavayi



Bilderna i inlägget som är tagna i vecka 34 2009 i Visby botaniska är av sorten Hewitt´s Double.

Violrutan växer vild i sydvästra och centrala Kina och är häridig hos oss i hela landet. Namnet kommer från en fransk missionär i Kina som hette Delavay.
Den blir ca 150 cm hög och blommar i juli och augusti. Man bör samplantera den tillsammans med andra högre perenner då den behöver lite stöd och sällskap. Den bör bindas upp i tid för att inte falla till marken och den vill helst inte bli flyttad från sin växtplats men om man är tvungen så gör man det på våren.
Planteringsavstånd c/c 50 cm.

Den vill ha en lugn plats i sol eller halvskugga och näringsrik jord. Jag har själv aldrigg använt den i slottsparken men tänker nog prova framöver då jag tycker att den är mycket vacker.

Violrutan kan ibland drabbas av mjöldagg och även av bladlöss.

Några sortnamn:
  • Hewitt´s Double - Lilarosa fyllda blommor. Högt betyg (tre stjärnor) av Zetas trädgård.
  • Splendide - Violett med mörka stjälkar. Ny sort.
  • Album - Vit
  • Den rena artern Thalictrum delavayi - Blåviolett

Förökning

Förökning kan ske på våren genom delning och med frö. Delning sker av äldre exemplar. Fröna sås i krukor med väldränerad såjord och täcks med ca 4 mm jord. Krukorna ställs i ett rum där temperaturen är 10-16 °C. Groningen är ojämn och tar 3-4 veckor. När fröplantorna har växt till sig planteras de ut på den nya växtplatsen. (Från CD-skivan Perenner & lökväxter).




Goolge

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0