Site Meter

Nytorget

27 april 2014
 

Nytorget är ett torg på Södermalm i Stockholm vid Nytorgsgatan. Det avgränsas i norr av Skånegatan och i öster av kvarteret Bondesonen Större. Vid Nytorget ligger ett flertal kaféer och populära barer och restauranger. På torgets gräsmattor samlas mycket folk om våren.

 Torget har en central roll i Per Anders Fogelströms romaner i "stadenserien" (se Mina drömmars stad). Även idag finns arbetarbostäder i trä bevarade längs med torgets östra sida.

Nytorget har använts såsom bestraffnings- och avrättningsplats. Det ett av de tre torg där Gustav III:s mördare Johan Jacob Anckarström hudflängdes, d.v.s. piskades, i tre dagar. (Wikipedia)

Redan I slutet av 1600-talet formades den här platsen till ett öppet torg, men det var först i början av 1900-talet som man började anlägga planteringar på Nytorget. I parkens norra del planterades 1916 buskar och perenner och i början av  1920-talet anläggs murar, trappor, gångvägar och sittplatser. En 54 kvm stor fontänbassäng blev färdig 1921 på Nytorget vars hela yta är 4000 kvm. (De här uppgifterna har jag hämtat från Bertil Askers fantastiska bok ´´Stockholms parker´´)

 

På torgets östra sida finns en rad med vackra hus från 1700-talet och tidigt 1800-tal. Bakom husen ligger vackra små skyddade och sluttande trädgårdar. På 1980- och 1990-talet vårdade vi dessa trädgårdar då vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice. Här bodde till exempel Lena Nymans far konstnären Lennart Nyman och det hände några gånger att han bjöd in oss på kaffe när vi jobbade på gården. Innan Nytorget blev det levande torg som det är idag, var det en tom och tråkig plats. Nu upptar lekplatsen en del av parken, men här finns även under sommaren ett enklare café/glassbar och folk använder hela parken för vila och möten. På den västra sidan av torget ligger populära delikatessbutiken och restaurangen Urban Deli och flera caféer finns runt torget som Gino 7 knop, Gildas rum och Skåningen kaffebar.

 

2015 byttes den gräsmattan tyvärr ut mot plastgräs. Visst var det omöjligt att hålla gräsmattan fin med det slitage som uppstår i en så välbesökt park, men plast i våra parker känns inte alls bra.

 

Närheten till Vitabergen och den trevlig atmosfären runt Nytorget gör mig till en ständigt återkommande besökare.

 

 Se många andra trädgårdar och parker i Stockholm här!

 

27 maj 2014
 
5 juli 2012
 
En av gårdarna vid Nytorget 5 juli 2012
 
 
I maj blommar syrener och rosenhagtorn på torget och inne på en av kulturhusens gårdar blommar pioner i en liten äng av prästkragar. I Karin Berglunds fina bok ´´Din trädgård´´  från 1996 finns en bild på sidan 70 där man ser en luktpion med prästkragar omkring sig i en gräsmatta. När den här bilden togs var vårt familjeföretag fortfarande vid liv och på den här gården vid Nytorget i Sofia församling på Södermalm, tyckte jag att de vilda prästkragarna skulle få vara kvar i de så annars välklippta mattorna, för att skapa en vacker ängskänsla på gården. 
 
26 april 2014
 
26 april 2012
 
26 april 2014
 
26 april 2014
 
 5 juli 2012 - Trädgårdsföretaget Vivaldi tog över skötsel av AB Stadsholmens kulturhus runt om i Stockholm efter vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB år 1996.
 
2 oktober 2018
 
2 oktober 2018
 
 
Nytorget mot öster. Bild från Stadsmuseet 1902.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0