Site Meter

Östermalmsvandring

Runt statyn av Berzelius gick planteringen i vit och rött och var vackrare än jag någonsin sett den.
 
 
18 augusti 2014
 
 
Östermalm brukar kallas Sveriges förnämsta stadsdel, men som också anses som lite tråkig och som långt ifrån har till exempel Södermalms folkliv och puls. Jag har själv tyckt att det är ganska tråkigt att gå längs gatorna på Östermalm, men jag har börjat ändra mig. Det där med att Östermalm inte har samma puls som de övriga stadsdelarna har ju sina fördelar. Här finns ingen motsvarighet till söders hårt trafikerade Götgatan eller Hornsgatan eller Kungsholmen och Vasastans Sankt Eriksgatan, utan det känns tryggt och lugnt att vandra.
 
Här finns också mängder av vackra byggnader och även gröna ytor som Humlegården, Stureparken, Erikbergsparken, Karlaplan och Karlavägen och Hedvig Eleonoras kyrkogård vid Östermalmstorg. Det är inte lika tätt mellan caféerna som i övriga Stockholm, men letar man så kan man hitta man mysiga ställen. Den här sommaren har även Östermalm fått en plats i mitt stockholmshjärta och nu har jag till och med min tandläkare här. Men om man ska köpa sig en lägenhet i något av de vackra husen, så behöver man en helt annan ekonomi än vad en trädgårdsmästare har...!
 
Vid dagens vandring har jag klivit över Östermalms gränser några gånger, då jag tittade in i Berzelii park och tog mig över Djurgårdsbron till Strandcaféet på Djurgårdssidan och även sträckt ut mig till Villa Källhagen öster om Diplomatstaden, som ju egentligen också ligger just utanför Östermalms gräns...men annars har jag hållit mig inom gränserna.
 
Från Wikipedia
Östermalm avgränsas i väster av Birger Jarlsgatan i hela dess längd, Valhallavägen, därefter en linje ned till Djurgårdsbrunnsviken och i vattnet till Nybroviken. Östermalm kallades tidigare Ladugårdslandet, vilket anspelar på att där fanns fyra kungsladugårdarMedelbyKaknäsUnnanrör och Vädla. Av dem lever endast namnet Kaknäs kvar. Den första stadsplanen för Östermalm, gjord 1640, omfattade främst gatorna kring Östermalmstorg. På den tiden var Östermalm ett populärt utflyktsmål och gårdarna användes mest som sommarställen. Med tiden blev en allt större del av områdets befolkning militärer. Ladugårdsgärdet blev känt som en fattig och smutsig stadsdel. I mitten av 1800-talet skedde en omfattande ombyggnad av stadsdelen varefter antalet förmöget folk ökade. Det gamla namnet ansågs därmed opassande och 1885 antogs det nya namnet Östermalm. 
 
 
 
Stockholms restauranger och caféer har verkligen komponerat sina blomsterlådor och urnor på ett professionellt och vackert sätt de senaste åren. De här fina lådorna finns utanför Berns salonger i Berzelii park, men jag ser samma tendens på många ställen i stan.
 
 
Strandvägen under augustimolnen
 
Fika på Strandcaféet
 
Rondellen vid Djurgårdsbron är väldigt vacker i år!
 
Ständigt uppkopplad i mobilen...
 
I Humlegårdens lindalléer.
 
Bilderna nedan är från Floragatan och Villagatan som ligger mellan Karlavägen och Valhallavägen och nu tar jag hjälp av Wikipedia igen...
 

På 1870-talet började man exploatera området norr om Humlegården och man ville här skapa en villastad efter engelskt mönster. Här hade Stockholms byggnadsförening med bankiren J. Henrik Palme som initiativtagare köpt upp ett stort antal tomter. Kvarteren fylldes ursprungligen med förnäm villabebyggelse som stod klar omkring 1890. Här skulle det även finnas små förgårdar mellan gatan och husen, men dessa markerades aldrig i stadsplanen.

Arkitekterna Axel och Hjalmar Kumlien flyttade in i egna villor i Villastaden. Deras hus var de tidigaste som blev färdiga i denna stadsdel,och under den första byggnadsperioden var de mest betydande arkitekterna. Brödernas gemensamma arkitektkontor var 1878— 1891 inrättat i Hjalmars hus på Villagatan 9

Med tiden kom stigande markpriser och fastighetsspekulation att innebära att flertalet villor revs och ersattes med praktfulla flerbostadshus samt att förgårdarna bebyggdes. Idag finns bara ett fåtal villor kvar, vilka används som kontor eller ambassader. Särskilt känt är huset i hörnet av Villagatan och Östermalmsgatan, där Ivar Kreuger, grundaren bl. annat av Svenska Tändsticks Aktiebolaget, bodde i många år.

I Villastaden finns även ett flertal utländska ambassader.

 

På Villagatan hitta jag bland de palatsliknande byggnaderna, ett stort vackert Katalpaträd som jag ska försöka se blomma nästa år.
 
Karlavägens vackra allé fram mot Karlaplan
 
Jag vet inte vad som hänt med Karlaplans fontän som aldirg är igång vid mina besök. Någon som vet? Träden runt Karlaplnas runda park är alm och lever alltså farligt nu när almsjukan nu härjar vilt här i Stockhokolm också. Stadens viktigaste almar sägs vara de här runt Karlaplan, Kungsträdgårdens almar och Sveavägens gatuträd. Det sägs att det syns tecken på almsjukan i Kungsträdgårdens almar men jag har inte hört något om dessa träd.
 
 
En annan del av Östermalm är Diplomatstaden med Nobelparken som ligger öster om Djurgårdsbron och det är lika bra att Wikipedia får fortsätta att berätta historia. 
 

Diplomatstaden är ett område inom stadsdelen Östermalm i Stockholms innerstad, som utmärks av tolv palatsliknande villor eller townhouses från 1910- och 1920-talen, Engelska kyrkan samt ett antal mer sentida beskickningsbyggnader.

Områdets villakvarter beboddes i början huvudsakligen av förmögna privatpersoner, men kom efter hand att domineras av ambassader och residens[1]. Under 1950-talet påbörjades parallellt uppförandet av modernare ambassadbyggnader norr om Dag Hammarskjölds väg.

Diplomatstaden är klassad som riksintresse för kulturmiljövård,[2] och områdets villor betingar de högsta priserna i Sverige

 

Vacker plantering vid Nobelgatan 13
 
Helga Holm (vardagligt endast Helga) är en nutida fullskalerekonstruktion av ett medeltida långskepp (båt nr 5 från utgrävningarna på Helgeandsholmen). Helga Holm ägs, seglas och underhålls av den ideella föreningen Föreningen Medeltidsskeppet Helga Holm. 1993 gjordes en seglats med Helga Holm till Gotland. Skeppet har även varit med i film och TV ett flertal gånger. (Wikipedia)
 
 
 Hedvig Eleonoras kyrkogård vid Storgatan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0