Site Meter

September i de grönarummen och bokhandlarnas dilemma

 
25 september 2013
 
 
Efter en sömnlös natt kände jag en längtan till stadens gröna rum igen. Tunnelbanan tog mig till Odenplan och jag vandrade sakta Drottninggatan ner mot stan. Vägen från Observatorielunden ner till Olov Palmes gata är en av de trevligaste vandringsgator i huvudstaden.  Helst ville jag ta plats vid varje uteservering där på de trånga trottoarerna.

Efter en lunchmacka med Ingela på Österlånggatan i Gamla Stan så gick vi upp mot söder och jag diskuterade bokhandlarnas framtid med ägaren till Bysis Bok & Papper vid Hornsgatan. I den mysiga butiken kan man dricka kaffe och slå sig ner och bläddra i en bok och här finns både personlighet och kunskap. Annars är det ju Akademibokhandeln som snart har monopol på bokförsäljningen här i stan. Det är tydligen vanligt att folk kommer in i bokhandeln för att bläddra och läsa lite i böckerna, innan de går hem och beställer boken i en nätbutik där priset är lägre. Tråkigt är det och det verkar inte finnas någon lösning på problemet. Det är nog bara en tidsfråga innan den här trevliga bokhandeln stänger igen för gott.

Det är mycket som hänt och händer den här septemberveckan. Två trädgårdsvandringar med konferensgrupper har jag haft i slottsparken och även om jag är ganska obekväm med att prata inför större grupper så är det aldrig några problem i ´´min´´ slottspark där jag känner varje liten planta.

När det gäller att prata om boken inför ´´publik´´ så blir det en helt annan sak. Jag har tappat räkningen på alla trädgårdsföreningar som vill att jag ska komma och berätta om ´´Stockholm gröna rum´´ och jag har vid varje tillfälle tackat nej. Trots att jag vet exakt vad jag skulle berätta om och vilka bilder jag skulle visa, så klarar jag inte av att stå inför människor som riktar blickarna mot mig och förväntar sig höra något intressant. Jag går miste om både pengar och kontakter, men det är så det får bli. En dag kanske den där besvärliga spärren släpper...

I morgon väntar i varje fall fest vid Rappnes Ulriksdal. Tidningen Allt om Trädgård fyller 20 år och ställer till med kalas. Efter en stunds boksignering så blir det buffémiddag, föreläsningar, tårta och dans!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0