Site Meter

Fyll Stockholms trädgårdar och parker med fruktträd!

En blommande päronträdallé ute på Eldgarnsö! Sånt här blir jag religiös av!

Jag älskar träd och blir lycklig av varje nytt träd som planteras i min hemstad. I innerstaden tycker jag att kommunen ser om sina gröna rum, som renoveras och fylls av vackra och bra växter, allt från perenner till träd. Berzelii park, Strömparterren och Norra Bantorget är några exempel. Längs stadens gator finns mängder av gatuträd och när Hornsgatan fick sina nästan 200 ginkgoträd kände jag att de ansvariga nu förstår hur viktiga träden är i en stor stad, både miljömässigt och estetiskt. Jag tittar till dessa vackra Ginkgo biloba med jämna mellanrum och väntar nu på att löven ska färgas guldgula längs Hornsgatans söderstråk. 
 
I Dagens Nyheter igår den 24 september, läste jag Ulf Gråbergs insändare, där han uttrycker att fler fruktträd borde planeras där nya bostadsområden byggs. Ulf Gråbergs vackra och spännande barock-kollo-lott i Tanto finns med i min bok och jag vet att han har en bra syn på det här med trädgård och det gröna runt omkring oss.  
Jag håller verkligen med om att många fruktträd borde planteras i bostadsområden, men även inne i stadens parker. I Humlegården fanns en gång på 1600-talet hundratals fruktträd och även i Bergianska trädgården som innan flytten till Brunnsviken, låg mitt i Vasastan. Själv tänker jag inte främst på all frukt som träden skulle ge, utan i första hand på den skönhetsupplevelse som blommande fruktträd bjuder på. Självklart vore det underbart om man i bostadsområden och även i parker, kunde skörda frukt från träden och det är ju det som Ulfs insändare handlar om....  
 
Det här härliga förslaget rider på vågen av stadsodling som blir allt större över hela världen. Människor har ledsnat på att höra larmrapporter om gifter på frukt och grönsaker. Rädslan blir allt större för vad som händer i kroppen om man stoppar i sig rester av de gifter som odlarna använt för att få en stor och lönsam skörd. Om man däremot odlar sina egna grönsaker och sin egen frukt, så vet man exakt vad som skett från frö och planta. Här i Stockholm blev det succé medOdla på spåret där odlarsugna stockholmare fick använda en gammal nedlagd järnvägsräls. Där odlas grönsaker i pallkragar av entusiaster som tror på en renare och friskare värld.  
Vi får hjälpas åt att få stadsträdgårdsmästaren att förstå att vi stockholmare vill ha mängder av fruktträd i huvudstaden och vilken positiv effekt det skulle bli i bostadsområden. Om det nu ska planteras 30 000 nya träd i Stockholm framöver (se Ulfs insändare) så borde en stor del av dessa träd kunna vara fruktträd, kanske 10 000 som Ulf föreslår. 
 
Jag måste dock vara lite skeptisk inför vad ´´Trädrådet´´ kommer att svara. Kostnaden är mycket större att vårda fruktträd i jämförelse med prydnadsträd och då framför allt äppelträd som måste beskäras varje år på ett korrekt sätt. Att beskära 10 000 fruktträd kräver en hel del av markägarna, vare sig det är parkförvaltningen, kommunala bostadsbolag eller privata värdar. Det måste alltså utbildas folk som kan sköta alla dessa träd. I parker och bostadsområden skulle jag inte vilja se äppelträd som beskärs av amatörer (vanligt idag), vilket skulle kunna göra en trädgård helt misshandlad. Helst skulle jag vilja se stora vackra biggaråträd, storvuxna päronträd i alléer...vilket är bland det vackraste man kan se, men även stadiga äppelträd som tål det slitage som blir i bostadsområden och parker.  
 
Att plantera småvuxna äppelträd som man använder i odlingar idag, skulle inte fungera på bostadsområden eller i parker. Bäst vore då att åter igen använda grundstammen A2 som ger stora, härdiga och kraftiga äppelträd. Det är också en känslig period när fruktträd ska etableras, de får inte störas under sin uppväxt. Anledningen till att staden nu för tiden planterar allt större park- och gatuträd, är att det är svårt att etablera små veka exemplar där det vistas mycket folk. När lindarna i Kungsträdgården planterade i början av 2000-talet så var höjden på dessa träd 5 meter. 
 
Men... jag är helt med på Ulf sköna förslag! Jag vill se Stockholm fyllas med blommande fruktträd i maj månad och som på hösten skulle fyllas av härliga frukter. Tack för den insändaren Ulf Gråberg! Nu har vi att klura på! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0