Site Meter

Solhattarnas uppgång och fall

En perenn är en flerårig ört som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren, som Wikipedia enkelt definierar växtgruppen. Det finns perenner som växer väldigt länge på sin plats utan att de behöver omplanteras eller delas, som pioner och dagliljor, och det finns perenner som måste delas och flyttas efter 3-4 år för att hålla sig livskraftiga. En av de populäraste perennerna idag är Echinacea - solhatt. Växten kom redan på 1600-talet till Europa från Nordamerika där den växer vild.

I Marie och Björn Hanssons utmärkta perennbok läser jag: ´´Först under 1800-talet uppmärksammades dess inverkan på bakterieinfektioner. Denna användning upphörde mer eller mindre i och med penicillinets upptäckt. Numer används extrakt från röd rudbeckia (som vi ibland kallar den i Sverige) och även från läkerudbeckian.´´

Idag använder vi echinacea mest som en vacker prydnadsperenn och den finns med i väldigt många trädgårdsproffsdesignade planteringar. Det är bra, för det här är verkligen en stadig och vacker perenn som blommar länge och som lyser upp sensommarplanteringar i soliga lägen. Nu skriver Hansson även att växten är problemfri bara den får en väldränerad plats. Där håller jag inte med! Inte alls!


Om vi pratar om den rena arten Echinacea purpurea så håller jag med, men plantskolorna har skapat/hakat på, trenden att sälja mängder av förädlade skönheter, ofta i orange färger och med blommor med olika utseende. Det finns ca 20 olika sorter på marknaden idag. Jag blev själv förälskad i sorter som 'Tomato Soup',  ' Orange Meadow Brite' och 'Harvest Moon'. Det blev Tomato Soap i slottsparken och den var verkligen vacker tillsammans med prydnadsgräset. Året därpå var den borta. Inte ett spår av skönheten. Det var första gången jag började fundera om alla de här sorterna har släppts för tidigt ut i butikerna, utan att ha prövats någon längre tid i vårt klimat. Man kan undra hur nya växter prövas över lag innan de släpps? Det är dyrt med växter och vi vill ju att de ska finnas kvar länge i våra trädgårdar.

Så här skriver Tessan i en kommentar nedan: Jag går en trädgårdsutbildning i Enköping. Där har flera av våra lärare tagit upp just den här diskussionen kring hur nya sorter provas i svenskt klimat innan de kommer ut på marknaden. Just sorter av Echinacea har tagits som typexempel på dåligt härdiga sorter som ändå säljs som tåliga perenner.

Så här skriver Petra: På perenn kursen Hållbara perennplanteringar som jag gick förra året varnade Mona Holmberg och Mona Wembling för de nya förädlade sorterna av Echinacea då de var MKT kortlivade!!!
Härligt ögongodis men ledsamt om man lägger ner tid och pengar på stora rabatter med dessa men en enstaka kan man ju ersätta nu och då! 

 Runt Linnéstatyn i Humlegården planterade mycket stora mängder av många olika sorter som 'Hot Lava', Hot Papaya', Hot Summer' och 'Summer Sky'. Det var oerhört vackert förra sensommaren runt vår blomsterkung, men i år finns inte många av dessa solhattar kvar.

I Skärholmens perennpark har vintern tagit en del solhattar och jag har hört på fler håll att de har försvunnit från trädgårdar. Visst har vi haft några besvärliga vintrar, men de allra flesta andra perenner har klarat sig bra.

Jag tror att det är hög tid att varna för alla dessa nya populära sorter.

Det spelar ingen roll hur vackra de är om de inte klarar våra vintrar. Det blir ju dyrt om vi ska använda dem som annueller och köpa nya varje år.

Ska vi ha solhattar i våra trädgårdar så måste vi vara säkra på att de är härdiga. Den vanliga röda och även den vita brukar klara sig bra. Men det är väldigt viktigt att de inte står fuktigt under hösten och vintern.

Nu är jag nyfiken på andras erfarenheter!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0