Site Meter

Vitabergsparken i maj

 
 
6 maj 2012
 
 
Att jag trivs på Södermalm i Stockholm vet nog de flesta som följt bloggen ett tag och i Sofia församling ligger Vitabergsparken. Sofia är en av mina favoritplatser på söder och en av anledningarna är just att Vitabergsparken ligger här. Det är en stor härlig park med inslag av både lite vildare parkmiljö och kvarter med gamla söderkåkar och i en av dessa röda små hus bodde en gång på 70-talet Ulf Lundell och det var här han bl.a. skrev sin bok Jack.

Sofia kyrka är söders näst yngsta kyrka efter Högalid och stod färdig 1906. Sofias torn är ett riktmärke i Stockholm och hittar man väl hit så kan man vandra i den vackra och i vissa delar branta parken. Under soliga sommardagar är det tätt mellan solfiltarna och då finns inte jag här. Däremot en vandring tidigt en morgon blir en skön upplevelse, speciellt nu i maj då magnolia, körsbärsträd och tulpaner blommar runt om i parken.

 
 

Groens malmgårds trädgård.

Långa längan vid Groens malmgård på Malmgårdsvägen.





Här inne i Vintertullens koloniområde - som tillhör Barnängens koloniförening, träffade jag Mariana som har en odlingslott här och som kallar platsen för sitt förlängda vardagsrum eftersom hon bor i närheten. Hon bjöd in mig bland lotterna eftersom hon kände igen den gamla bloggaren som befann sig utanför staketet och fotograferade in i trädgården. Mariana är en engagerad trädgårdsperson som har ett gediget intresse för trädgårdshistoria och hon berättade att det legat en trädgård på just den här platsen långt tillbaka i tiden.
Lite mer trädgårdshistoria: När vi en gång i tiden drev vårt familjeföretag så hade vi trädgårdsskötseln på den långa gården nedanför och fastigheten förvaltas av Stadsholmen.
Här kan man läsa om platsens historia.

Vi hade även en intressant diskussion med en av de äldre odlarna här och man förstår att det finns många sätt att se på hur en trädgård eller en odlingslott ska skötas. Idag ser man på den goda jorden på ett lite annat sätt än många av de äldre odlarna som är vana vid att finstäda sin plats och avlägsna alla de skräpiga löven eller blasten från förra årets perenner och sedan i stället tillföra näring i form av konstgödsel i små säckar i glada färger. De yngre lyder oftast den mer naturliga skolan där växterna får leva sitt liv ungefär som i naturen och där en del av löven får ligga kvar och återge näring till jorden.

Det är väldigt charmigt med dessa koloniområden och med alla stilar och tankar om trädgård, men jag själv skulle inte orka med alla olika viljor och uppfattningar om trädgård från odlargrannar. Mitt intresse ligger mer i att betrakta det som sker i Stockholms vackra och spännande koloniområden.




Svenska Ords stuga i Vitabergsparken. Har inne har Hasse och Tage skrivit många av sina klassiker.

Kommentarer
Postat av: Katarina/Kollitott

Visst är det underbart vackert på Söder just nu! Vintertullens koloniområde har jag aldrig besökt - hur hittar man dit? Barnängen vet jag ju, men där är det ju bara öppet en helg om året.

2012-05-06 @ 19:47:41
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottstädgårdsmästaren

Området ligger vid Malmgårdsvägen Katarina men det är inte öppet som de flesta koloniområden, man blir antingen inbjuden eller så får man tigga och be. Annars kan man titta ner från Vitabergsparken söder om kyrkan. Fint är det!

2012-05-06 @ 19:52:08
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Sommarfågel

Fint inlägg, visa gärna mer!

2012-05-07 @ 10:26:09
URL: http://sommarfagel.blogspot.se
Postat av: r

detta var en fantastisk blogg! sitter och kikar under gamla inlägg nu, alla dessa vackra ställen! särskilt träden på headern längst upp, var har du tagit denna fantastiska bild?

2012-05-07 @ 16:01:40
Postat av: Slottstädgårdsmästaren

Sommarfågel: Det kommer mera...



r: Välkommen hit och kul att du gillade. Headerbilden är tagen i Rosersbergs slottspark. Jag har nu haft den headern länge och börjar fundera på om jag snart ska skaffa en ny.

2012-05-07 @ 17:26:31
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0