Site Meter

Backsippa - Anemone pulsatilla

Jag undrar varför vi inte har backsippor i slottsparken? De är ju helt ljuvliga med sina stora violetta blommor och håriga stjälkar. Den tuvväxande skönheten växer vild på torra hed- sand och moränmarker och man får försöka efterlikna den miljön så gott det går om man vill ha den i sin trädgård - och det vill man ju! Den finns vild från Skåne och upp till Värmland och Uppland.
Den blir ca 20-25 cm hög och blommar i april-maj.

Förr i tiden användes backsippan mot förlamning, melankoli och blindhet. Idag används den i vissa fall mot kärlkramp, åderbråck, njurbesvär och nervösa besvär.
Hela växten är giftig och har en besk smak som gör att den klarar sig bra på betesmarker då djuren skyr den.
Tyvärr så är backsippan på tillbakagång i Sverige och i hela Europa och är därför fridlyst.

Fröerna (frukterna) sprids en kort väg med vinden och grobarheten är dålig. På länsstyrelsens hemsida läser jag att växten ´´kräver störning i markskiktet för att fröna skall kunna gro. Denna störning kan orsakas av att marken bränns eller blottläggs´´.

Kommentarer
Postat av: Jennika

Brukar "störa" genom att skrapa med foten i marken. Växer och frodas på vår torrbacke. Kommer fåren lösa så äter de med förtjusning utan att må dåligt alls. De har också knaprat i sig en stor Tibast några Olvon osv. Får vet inte om att det är giftigt.

2012-03-16 @ 21:04:24
Postat av: Blomkärringen/Gullvivan

Den är verkligen jättefin, ska ha många när jag kommer till framsidan och entregången. Nu står några i pallkragarna på baksidan.Ha det gott!

2012-03-17 @ 18:27:51
URL: http://blomkarringen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0