Site Meter

Vresboken i Norrvikens trädgårdar


Planerade parker, välbeskurna prydnadsträd och strikta alléer i all ära, men när jag närmar mig den här mäktiga vresboken så ler jag för mig själv. En naturens rebell som vänder och vrider på alla förebilder hur ett träd ska se ut.

Den här mäktiga och vresiga vresboken växer i Norrvikens trädgårdar. Dess latinska namn är Fagus silvatica v. tortuosa och den vrider och vänder sina grenar omkring sig som om den led av växtvärk. Resultatet blir ett enastående träd som är bland det vackraste, eller i varje fall det häftigaste jag sett.

En vresbok är en mutation av en vanlig blok Fagus silvaica och som kan komma att se ut på lite olika sätt. Den kan som här få ormlika grenar som växer vågrätt långt ut och tar stöd av marken för att sedan fortsätta bort från stammen. Den kan också få en paraplyform.
Vresbok växer vild enbart i Skåne främst vid Romeleåsen och även sydväst om Svedala, Det finns tydligen endast tre huvudområden där vresbok växer i Europa. Det är Süntel i Nordrhein-Westfalen i Tyskland där ca 330 vresbokar växer. I Frankrike finns ca 800 vresbokar i Verzy i Marne och i Skåne finns ca 300 individer.

Men efter Kerstin och Lennart Segerbäcks inventering har de kommit fram till att Skåne har 1191 vresbokar och att Torna Hällestad bör vara Europas vresbokstätaste område. Läs mer om Segerbäcks inventering
här.
Nu har jag ännu en plats som jag vill besöka i Sverige - Torna Hällestad.





Kommentarer
Postat av: Anita

Åh, den boken har jag sett och fascinerats av. Håller med om att Torna-Hällestad hamnar på önskelistan. Tänk att se många vresbokar tillsammans. Det ger nog en ny dimension till ordet trädkramare.



En skön helg önskar jag dig!

/Anita

2012-01-27 @ 17:44:21
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Visst vill man dit! Ha en skön helg du också Anita!

2012-01-27 @ 18:19:48
Postat av: Oskar

Ännu en anledning att besöka Norrviken i sommar!

2012-01-27 @ 22:02:16
Postat av: Lena Elisabet

Nyinflyttad i Lund 1980 promenerade vi mycket ute i Torna Hällestad och jag har en gammal bild på mig själv halvvägs uppe i exakt ett sådant knotigt vidsträckt träd. En vresbok - aha! På våren är det gudomligt därute med vitsippor över det hela!



Men du planerar kanske snart din årliga vår-resa till Skåne?

2012-01-27 @ 22:31:54
URL: http://baratradgard.blogspot.com
Postat av: thord wiman

Wow. En obetvingbar lockelse för en klättersugen tioåring.



Alla barn borde ha ett sådant vänligt träd.

2012-01-28 @ 15:50:31
Postat av: thord wiman

Hur

högt

upp

kom

du?

2012-01-28 @ 18:25:55
Postat av: Ann

Vad händer med Norrvikens trädgårdar nu? Någon som vet. Har man verkligen sålt stället för ca 7 miljoner till bröderna Pålsson?

2012-03-30 @ 13:36:32
URL: http://tradgardsturisten.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0