Site Meter

Statyer i Stockholm

Gustav III på Skeppsbron nedanför slottet. Johan Tobias Sergels staty avtäcktes 1808.
 
Linnéstatyn i Humlegården
Den 13 maj 1885 avtäcktes Blomsterkungen, Fritjof Kjellbergs bronsstaty över Carl von Linné (1707-1778). Vi ser Linné avbildad med sitt vetenskapliga verk Systema Naturae och favotitblomman linnea.

Kring Linnémonumentet sitter fyra kvinnliga figurer; Den första, representerar botaniken med blomma och förstoringsglas. Den andra, medicinen med hygieiaskålen och asklepiosstaven. Den tredje mineralogin med en kristall och ett manuskript. Den fjärde kvinnan representerar zoologin med en fjäril i ena handen.

Invigningen 1885 blev en stor folkfest. Stockholm pryddes med linneor. Cigarraskar och punschflaskor dekorerades med linneablommor. Någon föreslog till och med att ändra namnet på Humlegården till Linnéparken vid Linnéfirandet 1907. (från infotavlan invid statyn)
 
Cornelisparken är en park i stadsdelen Södermalm i Stockholms innerstad, som ligger vid östra slutet av Mäster Mikaels gata. Den är tillägnad trubaduren Cornelis Vreeswijk och ligger på Glasbruksklippan i hörnet av Katarinavägen och Renstiernas gata. Den tillkom efter ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige och invigdes den 21 juni 2000. I parken finns sedan 2007 en staty föreställande Vreeswijk av Bitte Jonason Åkerlund. (Wikipedia)
 
Järnpojke, även kallad "Pojke som tittar på månen", är en skulptur av konstnären Liss Eriksson. Skulpturen återfinns på Bollhustäppan, på Finska kyrkans bakgård i Gamla stan i Stockholm. Skulpturen är 15 centimeter hög och känd som "Sveriges minsta offentliga monument". Skulpturen restes 1967. Det har hänt att förbipasserande offrar pengar till pojken och klappar honom på huvudet i syfte att få tur. Åt skulpturen har halsduk och mössa stickats. (Wikipedia)
 
Den unge Strindberg i skärgården

Stadsdel: Vasastaden
Placering: Bellevueparken (1968)
Konstnär: Carl Eldh
Material: brons

Carl Eldh modellerade denna skulptur till Strindbergs 60-årsdag 1909. Den gjöts i brons och sattes upp utanför Eldhs ateljémuseum 1968. En kopia finns sedan 2002 i en park vid Gustavslundsvägen i Alvik, uppsatt av AP-fastigheter.
 
Carl Milles (Millesgården)

´´En berättelse om något vi glömt´´ 2003 av Lena Lervik. Liljeholmskajen. Lena Lervik,är född 1940 i Kristianstad, och är en svensk skulptör.
 
 

En bottagen staty på Djurgården
 
Fleminggatan
Statyn på Fleminggatan heter ´´Tidningsläsarna´´ av Sven Lundqvist (1918-2010), rest 1972.
 
Katarina Bangata vid Östgötagatan.
´´Jannica och dockvagnen´´ av Gunnel Frieberg som restes 1986
 
Vesslan är en fontänskulptur på Kungsholmstorg, Kungsholmen, Stockholm. Skulpturen restes 1912 och är skapad av konstnärenOtto Strandman.
Skulpturen Vesslan visar en naken yngling i brons som just upptäckt en vessla, därav namnet. Vesslan gömmer sig i en grotta i skulpturens nedre del och ynglingen reser sig över den. Hela kompositionen står på en sockel av röd granit som flankeras av två dricksfontäner. Mot sydsidan finns en fontändamm. Strandman skapade Vesslan 1911 och den göts i brons 1912 hos Herman Bergman Konstgjuteri. Det var en gåva av Magna Sunnerdahl, hon var allmännyttigt verksam inom bland annat kulturen och konsten. En skylt på sockelns baksida med inskription Gåfva af M.S. - 1911 påminner härom. (Wikipedia)
 
Nackas hörna är en plats där Brännerigatan möter Katarina Bangata i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Platsen fick sitt namn 2001 efter ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige. 
Fotbollsspelaren Nacka Skoglund är uppvuxen på den intilliggande adressen Katarina Bangata 42 och 1984 uppfördes minnesstatyn "Vi ses vid målet" av konstnären Olle Adrin. Statyn föreställer fotbollsspelaren Nacka Skoglund när han skruvar in en hörna i mål. (Wikipeida)
 
 
 
 
Berzelii park har fått sitt namn efter Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), svensk kemist, professor vid Karolinska Institutet och sekreterare iKungliga Vetenskapsakademien, som även står staty mitt i parken.
Berzeliusstatyn i brons formgavs av Carl G Qvarnström. Medan man sökte efter en lämplig sten till statyns sockel fick statyn stå i en trälåda i parken, något som snart fick öknamnet "Berzelii skjul". Avtäckningen av statyn ägde rum klockan tre på natten 13 juli 1858, då man var rädd att den stora massan av nyfikna invigningsbesökare skulle trampa ner de nyplanterade och späda träden. I tidningen kunde man dagen efter läsa. (Wikipedia)
 
Astrid Lindgren i Tegnérlunden
I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran. (Wikipedia)
 
Tors fiske är en skulpturgrupp och fontän i brons av Anders Wissler, utförd och rest år 1903 på Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Efter en pristävlan blev Wisslers ”Tors fiske” det vinnande förslaget och kom 1903 på plats. Den stora uttrycksfulla bronsskulpturen krävde en lång arbetsprocess med komplicerade gjutningar. Den blev omedelbart populär hos allmänheten och räknas till Wisslers huvudverk. Skulpturgruppen visar det dramatiska ögonblicket då Tor har fångat Midgårdsormen och Tor höjer sin hammare Mjölnerför att förinta ormen. Centralfiguren flankeras av två vattensprutande urtidsödlor. (Wikipedia)
 
Systrarna Mosebacke
Skulpturgruppen ´´Systrarna´´ som skapades av Nils Sjögren fick sin plats 1945, då parkanläggningen förändrades runt om skulpturen.
Sjögren inspirerades av en tragisk händelse som utspelats i Stockholm 1911, och som skildrats i dagstidningar och i ett skillingtryck. Två unga kvinnor dränkte sig då tillsammans i Hammarby sjö, en händelse som på sin tid blev mycket omtalad. I en artikel i Dagens Nyheter den 20 november 1911 ges en ledtråd till orsaken: "Det synes mellan dem ha existerat en svärmisk flickvänskap med något överspändt i sig". I tidningen berättas vidare att "de hade bundit samman sina kroppar med sina hattslöjor och fyllt sina väskor med stenar för att av deras tyngd dras ned i djupet - det var häraf tydligt att de båda unga flickorna sökt och funnit döden tillsammans".
Det är oklart om Nils Sjögren med hänsyn till dåtidens tidsanda har velat tona ned den troliga lesbiska bakgrunden till sitt skulpturmotiv genom att namnge den som Systrarna. I nutid har dock skulpturen kommit att uppmärksammas som en påminnelse av tidigare tiders stora svårigheter för människor att leva i en homosexuell relation. (Wikipedia)
 
Solsångaren är en skulptur av Carl Milles. Skulpturen är i brons och avtäcktes 21 oktober 1926 längst ut på Strömparterren i Stockholm till minne över Esaias Tegnér. Statyn ska gestalta Tegnérs dikt Sång till solen. (Wikipedia)
 
Strindberg i TegnélundenI 
Tegnérlundens östra del finns Carl Eldhs stora staty av August Strindberg som färdigställdes till Strindbergs sista födelsedag 1912. År 1916 var fullskalemodellen färdig och 1942 uppsattes denna bronsskulptur i parken. På sockelns sidor finns scener ur Strindbergs litterära verk. (Wikipedia) En grotesk staty tycker jag...
 
 
Commedianterna av Peter Linde finns vid Bofills båge på Söder och kom på plats 1992.
 
´´Frostig man´´ i Drottningholmsparken.
 
´Tänkaren´´ av Auguste Rodin. Vid Waldemarsudde 1909.
 
Näckrosen är en skulptur av en liggande kvinnofigur ursprungligen utförd i gips av Per Hasselberg 1892.

Näckrosen avbildar en ung kvinna som ligger utsträckt på ett stort näckrosblad i vattnet, omgiven av ytterligare näckrosor. I vattnet kan ses gubbhuvuden, symboliserande vattenväsen som exempelvis Näcken.

Skulpturen ställdes bland annat ut på Världsutställningen i Chicago 1893.

Modellen till skulpturen var Signe Larsson (född 16 februari 1877), som 1893 födde Hasselbergs dotter Julia. Statyn gjuten i brons, kom på plats vid Waldemarsudde på Djurgården 1912.
 
´´Vita Bergens drottning´´ 1972 av Astri Bergman-Taube. Statyn förställer Elsa Borg, född 19 juli 1826 i Rytterne i Västmanland, död 24 februari 1909 på Vita Bergen i Stockholm, var en svensk pedagog och socialarbetare.
 
Omtanke 1998 (Alvik) av Bo Åke Adamsson. Den här statyn är mer märklig än vacker eller spännande! Varför är mannen naken och kvinnan bär kläder?
 
I Stadshusträdgården finns Crocus av Tore Strindberg och kom på plats 1925, två år efter det att stadshuset invigdes.
 
Carl Milles statyer på Ulf Nordfjells grönblommande boll på Millesgården
 
 
 
Paret är namnet på en bronsskulptur föreställande en man och en kvinna, ömt omfamnade. Upphovsmannen är skulptören Liss Eriksson. Skulpturen står sedan år 2000 i parken till Waldemarsudde. År 1973 hade den satts upp i norra delen av Kungsträdgården men togs bort därifrån när parken gjordes om i slutet av 1990-talet. En version av Paret finns också i Uppsala utanför Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 12, sedan 1976.

Liss Eriksson inspirerades till skulpturen av ett älskande par som höll om varandra på tunnelbanan i Paris. Motivet det omfamnande paret förekommer även som ”Tillsammans”, som är en del av Liss Erikssons skulpturgrupp "Huset". I Paret har han skalat av allt som inte är nödvändigt för att förtäta den känsla som motivet skulle uttrycka.(Wikipedia)
 
Husmorssemester

Stadsdel: Östermalm
Placering: Tessinparken vid Valhallavägen (1973)
Konstnär: Olof Thorwald Ohlsson
Material: granit

Skulpturen visar en medelålders kvinna i sommarklänning med en liten resväska i handen, på väg att resa bort. Begreppet ”Husmorssemester” kanske inte används längre, men att kvinnor fortfarande oftast har huvudansvar för hushållet och skulle behöva slippa det gäller ännu. (Skulptur Stockholm)
 
 
 Evert Taubes terrass anlades i början av 1960-talet och fick sitt namn 1983 efter trubaduren Evert Taube. 1990, till 100-årsminne av Taubes födelse, restes en bronsskulptur av Willy Gordon, föreställande Evert Taube, iförd sombrero och poncho. I ena handen håller han sin luta, med den andra visar han över Riddarfjärden och Södermalm, där han bodde. Bakom honom reser sig Stockholms stadshus. Skulpturen var en gåva från Sällskapet Evert Taubes vänner. Sockeln är huggen av granit från Vinga, Taubes födelseort. (Wikipedia)
 
Jenny Lind-statyn är en staty visande sångerskan Jenny Lind vid Djurgårdsbrunnsviken på Södra Djurgården i Stockholm. Verket skapades av skulptören Erik Rafael-Rådberg och avtäcktes den 11 maj 1924. (Wikipedia)
 
De här häftiga konstverken tillhör en man som bor här med utsikt över Riddarfjärden. Konstverken är gjorda i Thailand av motorcykeldelar och har stått här i tio år.
 
 Utanför Junibacken på Djurgården sitter en gammal Astrid Lindgren i en stol. I händerna har hon en bok och i den är det inristat Å Nangilima ja Jonatan ja jag ser ljuset. Gjord av konstnären, keramikern och skulptören Hertha Hillfon (1921-2013). Statyn kom på plats 1996.
 
 

Kommentarer
Postat av: Kersti

Tack för att du delar alla de här bilderna och påminner om allt fint som finna att titta på. Måste komma ihåg att ströva långsamt i stan och verkligen titta. Det är så lätt att man glömmer och bara rusar på.

2011-09-17 @ 19:31:13
URL: http://ettvardag.blogg.se/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Det finns ju så otroligt många statyer i Stockholm och många tänker man inte ens på.

2011-09-18 @ 15:17:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0