Site Meter

Reflektera, fundera och analysera

Att blogga under sommaren är en aning stressigt av olika anledningar. Dels är det som mest att göra i slottsträdgården och dels händer det så mycket i de trädgårdar och parker som jag besöker runt om i landet att man inte hinner skriva om det man upplevt. Inläggen blir lite flyktiga och stressiga och man kastar snabbt ut bilder på bloggen för att visa något bra man sett. Men man hinner eller orkar inte skriva några längre texter eller uttrycka sig på ett någorlunda bra sätt.

Att jag avskyr vinterhalvåret har väl framgått här genom åren, men det finns trots allt en fördel med perioden och det är att man har tid att sammanfatta, reflektera, fundera och analysera. Det är under vintern som man sammanfattar den gångna säsongen i slottsträdgården och man planerar inför den kommande.
Vad blev bra och vad kan bli bättre.
Det är då man grottar ner sig i trädgårdslitteratur och drömmer om den där paradisträdgården.

Jag har alltså hittat en fördel med vintern - utöver det där med att skogarna liknar julkort när snön kommer och att Stockholmsvandringarna blir friska och krispiga. Fler fördelar är att man kan gömma sig inne på caféer i Gamla Stans medeltida källare och dricka varm choklad med vispgrädde. Man kan tända mängder av stearinljus och bädda ner sig under tjocka täcken och se filmer samtidigt som snön faller tungt och vackert utanför fönstret.
Bing Crosby sjunger överkänsligt ur högtalarna när man åker skridskor i Kungsträdgården på kvällarna och man äter middagar i nästet med släkt och vänner. Vintern är ju som en enda lång mysperiod.

Det gäller bara att försöka glömma de sju mil långa resorna till jobbet i mörker på hala och snöiga vägar klockan fem på morgnarna, om 307:an ens startar. Man bör även glömma att man är tvungen att lyssna på varje väderleksrapport eftersom man är snöröjare. Man skottar alltså snö, klyver ved eller röjer sly och fäller träd i iskalla snöstormar. 
Solen visar sig ibland inte på flera veckor och det tar en halvtimma att klä på sig om morgnarna. Att träden står nakna i ett halvår, det måste man också försöka glömma. Man måste även glömma alla förkylningar och att knälederna blir helt stela och värkande i kylan och att man går ännu långsammare än vanligt. Om man kan glömma allt detta - då är det härligt med vinter!

Jag är redo. Ge mig ännu en vinter nu! Det ska funka med varm choklad, stearinljus och losec.


P.S. Grattis Tranströmer!
En vän har hans text målat på en vägg:
”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse´´


Kommentarer
Postat av: Loppan

Tillsammans är vi starka!

2011-10-06 @ 20:15:22
Postat av: Blomkärringen

Ja det är rätt, positiva tankar är rätt medicin (fast attan så svårt ibland) Det är ju nu man vill se bra trädgårdsprogram på Tv (som inte sänds), läsa massor av inspirerande böcker framför brasan, Sortera bilder och rita upp nya rabatter. Då kan det få hagla och storma utanför och det gör inte ett skit. Men sen var det ju då bilen som inte startar, värmen som inte funkar som det var tänkt... Men i år blir det inte så! Sa hon, den där positiva människan! (:D Ha det gott!

2011-10-06 @ 20:16:47
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/
Postat av: Blomkärringen

PS! hur var det med fototävlingen, har jag missat tema och slutdatum mm. Vilket inlägget?

2011-10-06 @ 20:22:33
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Fototävlingen blir i november och det blir ett inlägg om det senare i oktober här på bloggen med regler mm. Inget tema...bara en novemberbild helt enkelt.

2011-10-06 @ 20:30:13
Postat av: Karen Olesen

Hasse - du skriver som altid nogle fine kloge ord. Håber, at vinteren bliver, som du beskriver med masser af varm choklad, stearinlys og positive tanker. Vi skal også huske at omfavne et træ engang imellem!

2011-10-06 @ 23:08:40
Postat av: Mariana

Glad att du kommit på så många positiva saker om 'den mörka tiden'och blir den bara måttlig med snö och minus så blir det bra.

Tycker den här tiden är bra då man får ta igen sig och hinna tänka efter, på sommaren går allt i ett...

Skriva växtlistor på datan och lära mej göra bildcollage till bloggen det vore kul att få tid till.

Ha en skön helg

Mariana

2011-10-07 @ 18:20:06
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Monzan

Härlig inställning av en som inte gillar vinter! och med den inställningen så kommer du knappast att märka att vintern varit här!

2011-10-07 @ 18:57:22
URL: http://monzan.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Karen: Omfamna träd - så!Mariana: Jag jobbar på att vara positiv Mariana!Monzan: ´´så kommer du knappast att märka att vintern varit här´´....

2011-10-07 @ 20:23:31
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Blomkärringen/Gullvivan

Tack för svar, så det var i november då är det ju ingen brådska! (:D

2011-10-08 @ 10:26:41
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0