Site Meter

Klättervildvin - Parthenocissus quinguefolia

Klättervildvin är en kraftigt växande lianväxt som uppskattas mest på hösten då bladen blir vackert röda i olika nyanser. Den här växten trivs både i sol och skugga, har mycket små krav på jord och är härdig upp till zon 5.
Den rena arten klättrar med klängen och sorten ´Engelmanni´ klättrar med häftskivor och kan klättra på tegel, betong, träväggar, glas mm.
Blommor och frukt är inget man lägger märke till utan den här växten väljer man på grund av de vackra bladen och att den kan klättra på så gott som allt. Bären innehåller oxalsyra som är giftigt för människor men de smakar så illa att det i stort sett aldrig sker förgiftningar. Bären är däremot en viktig föda för fåglar.

Är man rädd om fasaden på putsade hus ska man nog låta bli att välja klättervildvin eftersom den så aggressivt suger sig fast, vilket ibland innebär att putsen kan lossna. Vi har den i Engsholms slottspark där den klättrar på en tegelvägg och får den växa fritt så blir den ca. 15 meter hög.
Man kan även använda klättervildvin som marktäckare och den är utmärkt till häck om den får klättra på ett staket eller liknande. Man kan föröka klättervildvin med vedartade sticklingar och om man ska beskära vildvin så ska det ske på hösten.

 
Google

Kommentarer
Postat av: Cecilia Axelsson

Jag har alltid sett vildvin som ett ogräs, men nu när du nämner att man faktiskt kan använda den som häck blir jag nyfiken. Har du några exempel på detta? Om man bara vill ha en häck som är ca 1 m hög, hur håller man den nere?

/Cecilia

2011-10-07 @ 21:50:05
URL: http://familjen-axelsson.blogspot.com
Postat av: Marie

Vad är det för skillnad på vildvin o rådhusvin?

Vi dusskuterde det på Facebook i går...

2011-10-08 @ 09:13:46
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Cecilia: Jag har mailat en bild till dig.Marie: Bl.a. så är bladen helt annorlunda. Se länken här. Men jag blir nyfiken nu...diskuterade ni det på Facebook utan att Googla? Ha en fin lördag! http://gardener.blogg.se/2008/october/dagens-vaxt-radhusvin.html

2011-10-08 @ 09:26:47
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita

Visst är det vackert med vildvin. Det brinner, sprakar och glöder, i synnerhet när solen letar sig fram med sina strålar. Och som vanligt njuter jag av dina vackra bilder.Önskar dig en riktigt skön helg!

/Anita

2011-10-08 @ 10:09:19
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Blomkärringen

Ja, den är underbar, en sådan vitaminkick så här på hösten. Jag har en liten stickling planta som jag ska bestämma var den ska få husera. Ska nog undvika boningshuset i trä. Ha det gott!

2011-10-08 @ 10:20:53
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/
Postat av: Mariana

Det dröjer många år innan mina blir så där stora!

Ha en skön helg

Mariana

2011-10-08 @ 14:09:34
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Anonym

jag skulle vilja fråga dig nu om du har lust att kika på min senaste video jag lagt upp på bloggen, lägger upp välredigerade och humorfyllda videosar och vill ha lite feedback. Kan inte du kika å ge en åsikt? (:

2011-10-15 @ 13:05:38
URL: http://robinhoods.se
Postat av: Player X

Inte för att låta elak eller något, men jag är verkligen glad för att jag inte är färgblind. Annars hade man ju inte kunnat se alla de vackra höstfärgerna =)

2011-10-27 @ 10:10:57
URL: http://gamingground.blogg.se/
Postat av: ★MYMiC★

Finaste som finns <3

2011-10-29 @ 11:57:47
URL: http://mymic.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0