Site Meter

Ginkgo och dubbfritt på Hornsgatan

Ginkgoträden har flera skönhetsvärden och nu på senhösten är de som allra vackrast när löven (eller barren som det egentligen är) blir gyllengula. Hornsgatan är en av Stockholms mest drabbade gator vad gäller avgaser från biltrafiken men nu har man planterat 175 ginkgoträd utefter den långa gatan på Södermalm. Vegetation fångar upp mycket av de stoft som bildas av fordonstrafiken, alltså både det som kommer från motorerna och det från vägbeläggningen.
Träden är planterade mellan Hornstull och Rosenlundsgatan. Ginkgo är inte bara ett vackert och spännande träd utan också tåligt och står emot föroreningar, det är robust och långlivat. Sammanlagt planterades sedan 250 Ginkgoträd på Hornsgatan.

Tidigare inlägg om Hornsgatans Ginkgoträd:
Kinesiska tempelträd på Hornsgatan 29 december 2010
Ginkgoträden trivs på Hornsgatan 14 oktober 2011

Andra länkar om Ginkgoträd
:
The Ginkgo pages
Här finns Ginkgoträd i Sverige

Som ett annat led i möljöförbättringar på Hornsgatan så har man infört förbud mot dubbdäck och jag får alltså inte köra med 307:an här under vinterhalvåret. Skulle jag inte jobba vid slottet där långt ute på landsbygden så skulle jag absolut använda dubbfria däck.


Hämtat från Stockholms stads hemsida:

Dubbdäcken river loss små, hälsofarliga partiklar från asfalten. Partiklarna följer med luften som vi andas och äventyrar hälsan. Med dubbfria däck bidrar du till en renare och friskare Stockholmsluft.

Den 1 januari 2010 infördes ett dubbdäcksförbud på Hornsgatan. Den minskade dubbdäcksanvändningen har medfört att partikelhalterna PM10 har halverats på Hornsgatan. I innerstaden har de gått ner med cirka 20 procent.

Det innebär att luften är friskare och att stockholmarna inte löper lika stor risk som tidigare att bli sjuka av partiklar.


Kommentarer
Postat av: Mariana

En härlig färg och form på barren/löven.

Kommer inte ihåg om du har en i Slottsträdgården!

Har funderat på att skaffa ett.

Mariana

2011-11-22 @ 19:29:21
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Nej vi har inget i slottsparken. Skaffa ett Mariana...ett mycket speciellt träd är det.

2011-11-22 @ 20:02:05
Postat av: Fredhällsbon

Vilken skärpa i bilderna! Verkligen. Hur kan det bli ytterligare skärpa undrar en nyfiken bloggläsare? Inlägget ger en helt ny vinkel på min dagliga resväg :) Och fick upp inlägget i rapidfart. Bra fixat slottsträdgårdsmästaren, nu kan jag surfa in på din blogg även på pendeltåget. Skönt!

2011-11-22 @ 21:09:36
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Fredhällsbon: Jag har använt fel bildformat tidigare så nu blev bilderna betydligt bättre. Känns bra att du kan läsa bloggen på pendeln.

2011-11-22 @ 21:33:18
Postat av: Gunnar

Vad är det då som skiljer barr från löv?Härliga höstbilder. Vackert med träd i höstskrud.

2011-11-23 @ 07:58:12
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: Anna-Maria Ellevik

Jättefina träd, verkligen. Ja det här med bilder och format är en värld för sig men bra att du fått till det nu.Jag fortsätter och hänger med!

2011-11-23 @ 11:57:08
URL: http://oanat.se/
Postat av: Anna Vattenkanna

Spännande att man valt ginkgo som gatuträd på Hornsgatan - det tåler ju det mesta och är verkligen ett vackert träd alla årstider.Nu går det mycket snabbare här hos dig, dina tekniska justeringar har gjort susen!Ha det bra, Anna Vattenkanna


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0