Site Meter

Urskogar

Apropå träd och skogar. Det borde vara obligatoriskt för hela Sveriges befolkning att ibland vandra ensamma i en gammal urskog. Då kanske vi alla skulle förstå hur viktigt det är att bevara våra äldsta skogar och inte alltid se vår natur som en ekonomisk resurs. Som skogsbruk.
Att vandra ensam under höga gamla träd där marken är täckt av mjuk mossa och utan ljud från andra människor - är både lugnande och stärkande. Tankarna blir klarare och alla små bekymmer försvinner där långt inne i skogen.

Alla som fattar viktiga beslut borde först vistas i en urskog för att förstå helheten och känna naturens kraft.
Här kan vi hitta tystnaden.

Jag läser i DN:s artikel av Annika Nilsson den 25 oktober om att urskogarna är på väg att försvinna.

Gammelskogarna i Sverige minskar hela tiden och idag är endast 6% av landets skogar äldre än 140 år. Däremot är 60% av skogen i Sverige är yngre än 60 år. Den biologiska mångfalden är i fara.

Förra året lyckades Sverige ena FN kring ett nytt avtal inom konventionen om biologisk mångfald i japanska Nagoya. Målet är att 17 % av ett lands yta ska skyddas och att länderna bakom avtalet åtar sig att förbättra statusen för hotade arter. För Sverige rör det sig om drygt 2000 arter.
I ett modernt skogsbruk blir träden för det mesta knappt 70 år, medan många hotade arter vill ha träd som är äldre än 150 år.


Kommentarer
Postat av: Mariana

Vi har som tur var en 'gammelskog' bakom huset, det ger ro att gå i den.

Kram på dej

2011-11-29 @ 09:52:48
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Åsa!

Det borde vara en mänsklig rättighet att ha nära till orörd natur. Jag tror att världen skulle se annorlunda ut om människor vistades närmare naturen, och då inte bara några dagar om året utan i sin vardag.

Det kan inte vara livets mening att bo omgärdad av betong, det är som att ha tigrar till husdjur i förorten...

2011-11-29 @ 11:36:28
URL: http://bitihopdax.blogspot.com
Postat av: Kornknarren

Om pengar fanns, så skulle jag starta en kunskapstävling om urskogarna - de som finns kvar. Man måste besöka samtliga och sedan försöka vinna förstås. Ålder 16 till 25 år. Skyhöga priser ger STORT deltagande: ettan 2 miljoner, tvåan en miljon och sedan neråt tills 100 priser delats ut. Det där kunde bli Anders Walls eller någon annans testamente!

2011-11-30 @ 23:43:47
URL: http://Kornknarren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0