Site Meter

Slån - Prunus spinosa

I maj månad skummar det i backarna när slånbärssnåren blommar och i Sörmland ligger de röda torpen inbäddade i kritvita och vackra fluffiga skyar. Det ser ut som på sådana där Sverige-vykort som finns på varuhusen. Vackert är det, och flyktigt som all blomning i maj. Naturen har bråttom att blomma, sätta frö och frukt under vår korta sommar.

De här torniga snåren är en perfekt plats för vilda djur att gömma sig i. Ingen människa eller något större djur går frivilligt in bland dessa tornar. Slån förökar sig med rotskott vilket gör att snåren hela tiden ökar i omfång. Blommorna är känsliga för frost och det sägs att om 10-20 % av blommorna sätter frukt så har säsongen varit lyckad.

De svartblå slånbären är mogna i oktober. Smaken är besk på grund av garvämnen men när bären varit med om några nattfroster så minskar garvsyrorna. Sedan är det bara att plocka och göra gelé, slånbärssaft och slånbärslikör. Man har hittat spår av slånbär i stenåldersgravar och bären användes tydligen som föda på något sätt.
Annars använde man förr slånets magiska kraft mot häxor.

Slån trivs i soligt läge på öppna platser i kalkhaltig mark. Vanligast är slån i Mälardalen, Öland och Gotland. Den saknas helt i södra Västergötland och i inre Småland.

Slånbärsrecept
 
Bilden på bären kommer från Wikipedia

Kommentarer
Postat av: Michael Ahlberg

Härligt!Som fluffiga moln i skogsbryn, hagar och åkrar.

2011-05-17 @ 17:43:23
Postat av: Lena Axelsson

Vackert! Här runt Bälgviken, mitt i Sörmland, har vi gott om slånbärssnår. ....och god likör blir det! :)

2011-05-17 @ 19:08:46
URL: http://lenasnyaliv.blogspot.com
Postat av: Halvdansken

Här i Danmark sprider de sej längs med motorvägarna. Det är ljuvligt vackert just nu och man får skärpa sig när man kör för ögonen vill hellre titta på det som är vackert!

2011-05-23 @ 13:11:05
Postat av: Malin

Det växer i massor hemma hos mig i Säve!

2011-07-12 @ 15:45:59
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Tack för rapporterna...kul att höra!

2011-07-14 @ 10:14:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0