Site Meter

Pioner och timjangångar


Den helt underbara pionen som heter Flame.

Värmen håller i sig. Den känns nästan tropisk nu och min balkong blev för het för en sen frukost den här morgonen.
Jag begav mig till Söderbrunns koloniområde som är Stockholms äldsta och där Janicke Henrikson har sin kolonilott. Vi lärde känna varandra då hon skrev en artikel i Ljuva Livet förra året och nu ville jag kolla in hennes gångar av backtimjan på lotten. Tyvärr var det inget idealiskt ljus för trädgårdsfotografering.
På väg till Janicke passerade jag en granne vars lott var översållad av vackra pioner och jag blev helt förälskad i en enkelblommande skönhet som heter Flame och som även Janicke har ett ex av i sin lott. Den måste vi bara ha i slottsparken! Och ja...jag gillar den där färgen om blomman är rätt!

I Janickes vackra lilla trädgård börjar nu hennes gångar blomma av timjan och om en vecka kommer man att kunna vandra på helt lila mattor. Jag tycker mycket om när man blandar blommor med grönsaker och här är alla bäddarna kantade av backtimjan och gråtimjan som även fått växa ut på gångarna vilket gör att man alltså går på mattor av de krypande lila blommorna. Gillar!
Hon har även en vacker hörna med pioner, aklejruta, vit riddarsporre och stjärnflocka men det starka solskenet gjorde att bilderna inte alls blev som jag hade tänkt.

Vi gick en vända i området och träffade Jan, Lars och Eva. Vi diskuterade Chelsea Flower Show och jag uppmanades att besöka denna blomstershow nästa år...vilket jag också har funderingar på att göra. Hos Jan och Lars fick jag se den där guckusko-skönheten som inte kommer till sin rätt på min bild här nedan, men som var helt fantastisk.
Efter att ha blivit bjuden på en härlig sommarlunch av Janicke så lämnade jag Söderbrunn för den här gången, men jag kommer tillbaka! Jag har ju fortfarande en plan att börja spana, fota och skriva om Stockholms koloniområden, en gång när tiden räcker till.

Janicke vandrar på timjan

Aklejrutan som jag har i slottsparken finns även här hos Janicke.

Den svartvita flugsnapparen som bor i den lågt sittande holken stördes inte av oss utan matade obehindrat hela tiden sina ungar. I min slottspark saknar jag i år näktergalen och den viktiga sångaren hörs inte heller här i området. Den saknas i år över stora delar av Sverige och dåligt flyttväder tros ligga bakom avsaknaden av skönsångaren. I förra veckan hörde jag dock en näktergal vid Ulvsunda slott hemma där jag bor och vi får verkligen hoppas att den kommer till alla andra platser i år också, om än lite senare än vanligt.

Magnolia sieboldii

Guckusko - Cypripedium 'Ulla Silkens'


Kommentarer
Postat av: Carin i Gbg

Tack för alla dessa fina betraktelser.

2011-06-11 @ 21:23:38
Postat av: Anonym

Verkligen jättevackert! Älskar koloniområden (även om de ger mig dåligt samvete för mina egna tillkortakommanden i trädgården). Flame är jättefin. Jag tycker så mycket om enkla och halvfyllda blommor. Har du någon aning om vad den halvfyllda rosaskiftannde kan heta? Helt i min smak.

2011-06-12 @ 11:35:21
Postat av: Karin

Inte min mening att var anonym - namnet föll bort från mitt inlägg

2011-06-12 @ 11:36:49
Postat av: Janicke

Tack för trevligt besök, käre Slottis, och välkommen tillbaka! Jag ser fram emot när mina gångar blir helt fyllda av timjan.

Vilken superbild av svartvita flugen du fick, han poserade verkligen för dig.

Nu ska jag iväg och skapa lite bättre miljö för jättedaggkåporna.

2011-06-12 @ 15:01:22
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Tack för att du följer Carin!Tyvärr vet jag inte vad den rosa pionen heter Karin. Ja visst är Flame fin!Janicke: Tack för senast och lycka till med jättedaggkåporna! Ja den svartvita poserade verkligen för mig.

2011-06-12 @ 18:43:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0