Site Meter

Gullviva - Primula veris


gullvivan blomma i maj månad går vi in i den allra vackraste tiden på året och den är verkligen en av de blommor som förgyller den här tiden. Namnet Primula veris betyder vårens första och det är väl att ta i kanske då blåsippor och vitsippor och flera andra vårblommor blommar tidigare. Men bladrosetten ser man i alla fall redan när snön just smält.

Gullvivan är en av de populäraste ´´plockblommorna´´ och den finns på många håll i stora mängder men den får faktiskt inte plockas i Skåne, Hallands och Örebro län...och den är Närkes landskapsblomma. Visst är det vackert med en bukett gullvivor i hemmet, men de är väl ändå vackrast där de växer? I vår slottspark är markerna kring slottet fyllda av gullvivor i maj månad.
Den trivs på soliga platser i ängsmark och gräsmark eller i glesa skogar där jorden är mullrik. Den blir 10-30 cm och blommar i april-maj.

På Wikipedia kan man läsa om förökningen och gullvivans rötter:
Gullvivans underjordiska delar är en vertikal- eller pelarjordstam, och, efter pålrotens död, vilken inträffat i början av exemplarets tillvaro, får stammen ett antal tjocka trådrötter. Denna jordstam dör och multnar i sin nedre ända och tillväxer uppåt med en bladrosett varje år, till dess den avslutas med en blommande stängel; tillväxten fortgår därefter med rosettbärande sidogrenar, som i sin tur på samma sätt avslutas med blomställningar.

Ibland sker en mutation så att gullvivan blir röd, den kan också korsa sig med både lundviva, som har större blommor (Primula elatior) och jordviva som är lägre (Primula vulgaris) och resultatet blir då det man kallar trädgårdsviva (Primula x polyantha)
Förr användes gullvivans blommor till att färga brännvin och snus och man har även gjort vin på blommorna. Späda blad användes till sallad.

Man ansåg även att gullvivans blommor skulle hjälpa mot värk och svindel och roten användes mot reumatism och ryggbesvär. Gullvivan används än idag som medicinalväxt då saponin som finns i växten har en slemlösande och urindrivande effekt och används vid torrhosta, influensa och kronisk bronkit.

De gyllne nycklar till sommarens sal

Gullvivan har haft många namn genom tiderna och ofta ingår ordet nyckel som majnycklar,  Sankt Pers nycklar, Jungfru Marie nycklar. I äldre tider hade den lite roligare namn...som Gökbyxor..! Eller kattstövlar. Det finns en berättelse om hur Sankte Per tappade nycklarna som föll genom molnen och ner i jorden där änglar letade efter dem. I Atterboms dikt Gillvivan från 1811 kallas örten för ´´de gyllne nycklar till sommarens sal´´.
Betande djur undviker gullvivor då dess jordstam luktar anis och har en mycket stark smak.





Kommentarer
Postat av: Stein

Nydelige bilder! Jeg kommer jo helt i vårstemning! :-D

2011-01-03 @ 09:06:25
URL: http://sommerhagen.blogspot.com
Postat av: Elin

åh, så fint! tycker otroligt mycket om din blogg! tack för allt du delar med dig. kommer vi få läsa om blåklockor och förgätmigej också? :-)

2011-01-03 @ 11:45:27
Postat av: AnnA

Härliga foton! Här i Skåne(läs:Österlen) är det gullviveblomningen på Brösarps backar som är en klassiker att besöka i maj.

hälsn

AnnA

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Stein: Bra att jag kan skapa lite vårstäming.



Tack Elin...det kommer alldeles säkert förgätmigej och blåklockor.



AnnA: Jag har hört talas om det. Skulle gärna vilja se det.

2011-01-03 @ 15:25:18
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anna-Karin, Landet Krokus

Underbara bilder! Vilken vårkänsla jag fick nu... :) Tack!

2011-01-03 @ 16:42:37
URL: http://www.landetkrokus.se
Postat av: Sara

Vilka härliga bilder! Hoppas våren kommer snabbare i år...

2011-01-03 @ 23:44:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0