Site Meter

Kinesisk buskpion - Paeonia suffruticosa


 
Buskpionen är en förvedad buske till skillnad från luktpioner, bondpioner mm. som är perenna och vissnar ner på vintern. Det sägs att den kinesiska buskpionen är en av världens äldsta trädgårdsväxter och att den odlades under Xian dynastin i Kina för 4000 år sedan. Blommornas konung har den kallats och har hyllats i dikter och konstverk. Den är en symbol för lycka, förmögenhet, vänskap och god tur. Det känns som om jag borde plantera fler buskpioner i slottsparken, nu har vi bara en. Av någon anledning är det relativt få som använder buskpioner i sina trädgårdar. Märkligt eftersom den är så lättskött och så oerhört vacker när den blommar.

Buskpionen som ibland kallas trädpion, kan bli upp till två meter hög, härstammar alltså från Kina och kom till Europa i slutet av 1700-talet. Växten kan bli mycket gammal (i Kina finns det buskar som är 300 år gamla) och utvecklar ett kraftigt rotsystem vilket gör att man inte bör flytta en buskpion, man bör alltså noggrant tänka ut en bra plats åt denna skönhet. Den trivs i ett soligt till halvskuggigt läge, dock inte i stekande eftermiddagssol.

Den bör planteras på förhösten i god trädgårdsjord. Det sägs att den har svårt att klara en vårplantering, men min buskpion planterade jag början av juni samma år som jag började jobba i slottsparken 1998, och den blommar fint varje år. Det är nog trots allt bäst att följa de gamla reglerna om höstplantering. De är härdiga upp till zon 6, beroende på sort. Någon beskärning är egentligen inte nödvändig men om man behöver föryngra växten så kan man avlägsna de äldsta grenarna och klipp då långt ner och då över ett öga.

De fantastiska blommorna som kan bli så stora som 15-25 cm i diameter och blommar i maj-juni, före luktpionerna. När en trädgård förgylls av den här blomningen bör man stanna upp i trädgårdsstressen och bara njuta. Den korta blomningstiden varar ungefär en vecka och i Kina blir det då lite av fest där man sitter i timmar vid dessa blommor medan man dricker sitt te. Jag tror att jag ska göra så i år när vår buskpion blommar...

Det är något speciellt med de växter som blommar under en kort period. Man uppskattar blommorna på ett annat sätt än hos de långblommande växterna. Det blir lite som att stanna tiden för en stund. Det är som med körsbärsblomningen. Annars går trenden mot användandet av just långblommande växter i våra trädgårdar.
Bilderna från inlägget är från trädgårdsresan som jag gjorde 2007 då jag med Rosebud´s Tours besökte trädgårdar i Italien. Trädgården och plantskolan som specialiserat sig på buskpioner heter Moutan Botanical Centre. Där fanns stora fält av blommande buskpioner och jag har aldrig sett något liknande.

Det finns både rotäkta och ympade buskpioner. De rotäkta är härdigare och växer snabbare än de ympade och börjar som yngre blomma tidigare. Det lär finnas över 800 sorter av buskpioner i färgerna röd, rosa, purpur, vit, gul och även flerfärgade och dubbla blommor.
Det är ganska rörigt med arterna, grupperna och hybriderna men några andra arter och grupper av buskpionen är:
  • Paeonia delavayi var. lutea - Gul buskpion
  • Paeonia potaninii
  • Gansu-gruppen (Paeonia Rockii och Paeonia Rock´s Variety)
  • Paeonia jishanensis
 







 
Google

Kommentarer
Postat av: Anna-Karin, Landet Krokus

Vackert! Är riktigt sugen på en buskpion. Har du tips på någon ljusgul buskpion som klarar zon 4?

Ha en fortsatt fin söndag!

Hälsar,

Anna-Karin

2011-01-16 @ 14:35:16
URL: http://www.landetkrokus.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Det finns en hybridbuskpion som heter Paeonia x lemoinei ´Alice Harding´ som ska vara härdig men det är en liten en som bara blir en halv meter. Vet tyvärr ingen annan men om jag hittar någon så hör jag av mig.

2011-01-16 @ 15:03:13
Postat av: Mariana

Det var makalöst vacker!

Antik mässan är något att se fram emot också.

2011-01-16 @ 15:43:08
Postat av: Anna-Karin, Landet Krokus

Tack för tipset! Ska spana in den. :)

2011-01-16 @ 18:26:56
URL: http://www.landetkrokus.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Visst är den! Ha det så kul bland allt antikt sen då.



Anna-Karin: Tycker jag att du ska!

2011-01-16 @ 18:34:45
Postat av: Torprosen

Har haft två olika buskpioner...det var som om man ville stannna tiden när de blommade, helt underbara...men tyvärr så dog de båda två åren efter varandra. De klarade sig bara i två resp. tre år..Bor på västkusten, men har zon 3 där vi bor..så det gick tyvärr inte..Är så sugen på att försöka igen, men de är ju ganska kostsamma så det tål att tänka på..

2011-01-16 @ 19:55:34
Postat av: karin

Å vilken bra artikel och vilka fina bilder! Har "alltid" drömt om buskpion men de har alltid så låg zon och den som jag vågade mig på dog(zon 4). Inser att jag har haft/tittat på fel sorter, det där med kinesisk hade jag missat. Googlade lite och hittade härdiga buskpioner hos en finsk plantskola som levererar till Sverige. Vill du ha en länk?



Plantskolan i Italien verkar helt fantastisk, slår till och med alper täckta av blommande rosa Rhododendron (rekommenderas också)

2011-01-17 @ 19:59:17
Postat av: karin

Å underbar artikel och underbara bilder! Måste jag vidare efter en KINESISK buskpion, förstår att det är där jag gjort fel förut. Hittar direkt en finsk plantskola som levererar till Sverige (vill du ha en länk?)

Plantskolan i Italien ser fantastisk ut, slår t o m alpsluttningar täckta av rosablommande Rhododendron som är min bästa Italienblomupplevelse.

2011-01-17 @ 20:05:09
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Torprosen: Märkligt att de inte trivdes. Jag tror inte att det berodde på att du har zon tre utan att de kanske placerades på ett blåsigt ställe eller att de hade dålig jord? Många sorter klarar zon 6.



Karin: Visst, jag vill gärna ha länken, tack!

2011-01-17 @ 21:28:41
Postat av: Malin

Jag har köpt en Buskpion "paeonia suffruticosa" purple från Plantagen för några veckor sedan. Men vet inte var jag skall sätta den och vilken jord den vill ha. Den skall inte sitta blåsigt och så vill den ha drenerat, stämmer det? Dessutom säger ni att man helst skall plantera den på förhösten. Bör jag istället sätta ner den i en kruka så länge över sommaren? Jag har en mur som är ca 1,5 m hög där pionen skulle kunna stå brevid/nedanför. Då får den morgonsol till ca kl. 11.00 (på hela plantan) och sen kanske hela dagen på den övre delen av plantan men jorden står i skugga av muren. Plantan är idag ca 25-30cm hög planterad i kruka.



Vore ytterst tacksam för svar. Då jag tycker att den verkar vara jättevacker och inte vill misslyckas.



mvh

Malin

2011-05-09 @ 20:32:23
Postat av: Kerstin J

Har 2 st buskpioner som blommat fantastiskt. Nu har det blivit stora granna frökapslar. Måste - skall man göra något med dom?

2011-07-27 @ 12:18:08
Postat av: Annika Carlberg-Sjöström

Har köpt två små Paeonia delavayi lutea av en trädgårdsamatör. Ser men spännig fram mot kommande år. För 10år sen så köpte jag en buskpion (tyvärr har jag tappat lappen) busken är stor och välväxt men än har den inte blommat, det har bildats fina knoppar varje år, men mer blir det inte, har läst och försökt med allt enligt konstens alla regler, men den vill inte slå ut helt enkelt. Är det någon som vet var felet är och hur jag ska kunna åtgärda det. Funderar faktiskt på att flytta den.

2011-09-19 @ 22:55:27
URL: http://torpalyckan.blogg.se/
Postat av: Jennika

Min mamma var skicklig att föröka sina buskpioner med frö, men det är inget för den med dåligt tålamod. Nu har jag lyckats själv i mycket blygsam omfattning. Har gett bort många och alla har olika nyanser fån nästan vit över rosa till djupt cerise. Älskar dom. Idag slog den första knoppen ut på den cerisa busken, på Mors dag och allt.

2012-05-27 @ 17:38:20
URL: http://viggartorp.blogg.se/
Postat av: Torgny Berglund

Hej, har hört att frön till Bergianska's buskpion blev hämtade från Förbjudna Staden i Peking någon gång på 1920-talet, stämmer det?

2015-06-23 @ 13:13:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0