Site Meter

Blåsippa - Hepatica nobilis

Ur växternas språk:
´´Låt glädjen ge skönhet åt ditt liv. Min glädje gör mig vacker, berättar blåsippan´´
 

Blåsippan är en av de där vårblommorna som man blir helt lycklig av när de börjar visa sig bland fjolårslöven. Blommornas ludna knoppar bildas redan året innan den blommar och visst brukar man pilla lite bland blåsippsblad på senhösten eller under snöfria vintrar för att få lite vårkänsla och den kan faktiskt börja blomma redan på hösten om det är milt väder.

Den blir 5-15 cm hög och blommar i mars-maj beroende på plats i Sverige och hur fort våren behagar att börja. Färgen på blommorna går från mattblå till lilaröd, rosa och t.o.m. vit. I sällsynta fall kan blåsippan få dubbla eller fyllda blommor och som förädlad så finns den just med fyllda blommor.
När blåsippan blommar över så böjer den sig mot marken där myrorna tar hand om fröna som innehåller en olja som de tycker om och bidrar på så vis till blåsippans spridning. Annars sker tillväxten från jordstammen som kan bli mycket gammal, ofta flera hundra år.

Blåsippan är vanligast i södra Sverige men finns även i Norrland på skyddade platser som t.e.x. sydsluttningar. Den trivs på väldränerad, ofta stenig och mullrik mark helst i halvskugga och man hittar den både i glesare granskogar och i lövskogar. Efter blomningen utvecklas nya läderartade blad.

Förr använde man blåssippan mot leversjukdomar på grund av bladlobernas likhet med leverflikar och bladundersidans leverbruna färg. Troligen var det inte lyckat då växten är giftig.
Tidigare tillhörde blåsippan släktet Anemone men då de inte har så mycket likhet med släktet så fick den namnet Hepatica som kommer av det grekiska ordet hepar, som betyder lever. Blåsippan användes även mot sår, eksem, fräknar och solbränna.

I Sune och Stina Jonssons Örtabok läser jag: I gamla engelska örtaböcker beskrivs den som välgörande för den som genom ett övermått på livets goda förstört sin lever, och William Turner förfäktar i sin örtabok från 1559, att blåsippan skulle vara särsklit välgörande för levern hos unga nygifta män som längtade efter barn.

Blåsippan är fridlyst och får inte plockas i Stockholm, Skåne, Halland, Västerbotten, Göteborg och Bohuslän. I övriga landet får man plocka en bukett men aldrig gräva upp plantor.

Bilder av blåsippor
Ok...tidigare hade jag Björn Skifs och nu Tommy Körberg, snart kommer väl Lasse Berghagen också. Förfall!!
Men jag hittade ingen sång om blåsippor av Neil Young, REM, U2 eller Uffe.

Kommentarer
Postat av: Lilla B

Det kan hända att jag är felunderrättad men jag har fått lära mig att i Örebro län får man inte gräva upp men plocka för eget bruk. Förbjudet är däremot plockning för försäljning.

2011-01-02 @ 17:44:30
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Aha....jag litade på ett forum på internet. Men vi får forska i det där och reda ut det.

2011-01-02 @ 20:46:36
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Jag menade inte att vara värsta Messerschmitten!

Man kan kolla på Länsstyrelsens hemsida, tror jag.

2011-01-02 @ 20:55:51
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Det är bara bra om vi reder ut det. Jag vill inte bidra med felaktiga uppgifter här. Tänk om örebroarna inte får sina buketter av blåsippor hemma...på grund av fel uppgifter på internet.

2011-01-02 @ 20:59:42
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hillevi Liljeström

Jag tror du har läst på Naturvårdsverkets sida. Jag var inne och läste där i våras utan att bli helt säker på vad de menade. Texten är riktigt luddig. Texten om de olika länen gäller att plocka gullvivor, tror jag... men jag vill ju heller inte vara nån messerschmitt...

2011-01-02 @ 21:23:01
URL: http://www.stocksundgarden.blogspot.com
Postat av: Lilla B

http://www.lansstyrelsen.se/_orebro/amnen/Naturvard/Naturreservat_Natura2000_och_annan_skyddad_natur/Fridlysta_arter/

Nu har jag kollat. Vi i Örebro län för utan skam plocka några blåsippor om vi inte säljer dem.

Växter för eget bruk....hmmm...det låter som helt andra odlingar, det.

2011-01-02 @ 21:55:25
URL: http://lillab.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0