Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Engelska trädgårdarFörfattare:
Ann Larås
Foto: De flesta bilder är tagna av Ann Larås
Utgivningsår: 2010
Förlag: Natur & Kultur
141 sidor
Köp den här

Först måste jag erkänna att jag aldrig tidigare, inte på något sätt, intresserat mig för engelska trädgårdar. Jag har nog haft en förutfattad mening om hur engelska trädgårdar ser ut. Hur beskriver man förresten en engelsk trädgård? Är det en Gertrud Jekyll-trädgård i Arts and craft-stil som är typiskt engelskt? Eller är det en cottage garden? Mer om engelska trädgårdar här.
Jag har blivit ordentligt besviken på TV-programmet där man visade privatpersoner som försökte få sina trädgårdar med i den berömda Gula boken. Det var inte många av de trädgårdar som visades i programmet som jag tyckte om. 
Från de bilder som jag tidigare sett från Engelska trädgårdar har jag tyckt att de ser ut som ett enda kaos av färg och form, huller om buller, utan tanke. Ju mer desto bättre. Typ!
I ett blogginlägg för några år sedan skrev jag det här kritiska inlägget.

Italienska trädgårdar med sin historia och stil, har jag däremot alltid beundrat. Platsen där trädgården är belägen är mycket viktigt för mig, omgivningarna och hur intilliggande byggnader passar in. Vad gäller stilträdgårdar tycker jag bäst om italienska renässansträdgårdar. Men samtidigt vurmar jag ju för trädgårdar som flirtar mer med naturen. Där naturen smyger sig in i det av människan anlagda.  Eller där man på ett seriöst och genomtänkt sätt försöker efterlikna naturen. Som i många engelska trädgårdar...

Vändningen...
Under de senaste åren har jag med nyfikenhet allt mer sneglat mot England och efter att ha läst Ann Larås bok Engelska trädgårdar så är jag såld...helt såld faktiskt! Nu måste jag snart börja planera en resa över till trädgårdslandet där i väster. Tyvärr blir det nog inte detta år men absolut under 2012.
Jag kan inte tänka mig att någon annan bok just nu i januari, skulle kunnat få mig att njuta så mycket och längta så mycket, som när jag läste om dessa 25 engelska trädgårdar.

Att den första trädgården som presenteras är Sissinghurst gör ju inte saken sämre. Sissinghurst med den vita trädgården. Det är den trädgård som jag alltid har drömt om och fortfarande drömmer om att  få besöka och jag blir inte mindre nyfiken efter att ha läst den här presentationen. Ann Larås berättar på ett vackert och målande sätt om hur trädgårdarna i den här boken är planerade, om växterna och om känslan i alla trädgårdarna som hon besökt och bilderna är fantastiskt vackra. Hon har säkert valt sina favoritträdgårdar i England men jag antar att det finns hundratals trädgårdar som man skulle uppskatta om man bara någon gång tog sig över till det där trädgårdslandet.

Bland alla dessa trädgårdar får jag spontant några egna favoriter, som lockar mig extra mycket att besöka. Här beskrivs Scotney Castle som ´´En sagolik trädgård´´ och vad sägs om den här beskrivningen: Den mest pittoreska delen av parken är nere vid vallgraven där ruinen av det gamla slottet från 1500-talet speglar sig i vattnet. Här får rosor klättra fritt både på murar och på fasaden. Vill man uppleva det på plats eller?

Flera parker i London beskrivs och man får veta att i Kew gardens blommar 6 miljoner krokusar i februari och lite senare 300 000 scilla. Ännu lite senare blommar också den underbara engelska klockhyacinten.
Gertrude Jekyll beskrivs självklart på flera platser i boken. Hon har ju en stor del i hur den engelska trädgårdsstilen utvecklats och har ritat hundratals trädgårdar och även skrivit många viktiga trädgårdsböcker.

Andra trädgårdar som jag faller för från bilderna och beskrivningarna är:
  • Vann Gardens
  • Broughton Grange
  • Abbey House Gardens
  • Hesterombe Garden
  • Hidcote Manor
  • Kiftsgate Court Gardens
  • Snowshill Manor
  • Eden Project
När jag då en gång ska besöka England (och då kanske även hinna med en fotbollsmatch) så undrar jag hur jag ska gå till väga? Ska jag följa med Maria och hennes Rosebud´s tours på en trädgårdsresa, där man får se väl utvalda trädgårdar och få proffsig guidning? Eller ska man hyra en bil och virra omkring på vänster sida i den engelska landsbygden och låta GPS:en hitta godbitarna. Fördelen med det alternativet är ju friheten att stanna så länge man vill i de trädgårdar man förhoppningsvis hittar och vara helt spontan i sin jakt på de vackraste platserna. Eller ska man försöka bli vän med någon där borta som kan guida en? Jag får fundera...

Stort tack för boken Ann och tack för att du fått min längtan till England att bli så stark och jag kommer med all säkerhet ta med den här boken när jag packar min väska inför Englandsresan.
Ann Larås har även skrivit om Italienska trädgårdar...undrar just vilket land som står på tur?

Kommentarer
Postat av: Mariana

Har varit sugen på den där boken men inte köpt den ännu kanske är dags!

Ska åka med Maria i år till Sissinghurst, det är också en trädgård som stått på önskelistan så som Ninfa gjorde.

Det blir min tredje trädgårdsresa till England och det finns makalöst mycket fint att se där.

2011-01-23 @ 10:20:59
Postat av: billan

Fin recension, det blir nog ett köp nästa gång jag beställer ett bokpaket.

Jag fick ett erbjudande för en tid sedan genom en trädgårdskamrat att följa med på en bussresa till bla Sissinghurst i juni. Men tyvärr passade det inte i tid.

För min del passar de två senare rese-alternativen bäst, jag trivs när jag får gå runt och filosofera i min egen takt.

2011-01-23 @ 10:59:49
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Asta

Vi var i England i somras och åkte runt med hyrd bil. Det finns så många fina trädgårdar så det är inte klokt. Det finns mycket material när man kommer dit, i varje område så kan man hitta broschyrer och böcker om trädgårdar i närheten. Vi hade inte planerat något men såg massor av fint.

2011-01-23 @ 11:32:35
URL: http://astanet.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Blir lite avis nu. Ska Börje med?billan: På något sätt måste man ju bara se Sissinghurst någon gång...Asta: Låter fint. Men att köra på vänster sida...?

2011-01-23 @ 16:51:42
Postat av: Katarina

Om jag vore dig skulle jag leta reda på en lämplig engelsk "trädgårdscommunity" på internet och där göra en förfrågan:

Jag är en svensk trädgårdsmästare...etc

Vill besöka .....under våren 2012.

Kan du guida på något av ställena?

Och avslutning:

I'll be happy to show you any place in Stockholm

2011-01-23 @ 17:45:28
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Tack för tipset Katarina...ska lägga det på minnet. En PG helt enkelt!

2011-01-23 @ 17:58:09
Postat av: Anita

Den boken fick jag i julklapp. Jag är ju redan frälst på engelska trädgårdar och törs nog lova att du kommer inte att bli besviken om du åker dit. Jag har besökt nästan alla på din lista men inte Sissinghurst vilket ju är ofattbart med tanke på min fascination av vita trädgårdar. Men det kommer.Fördelen med att åka på en organiserad trädgårdsresa är ju att man inte behöver leta upp trädgårdarna själv. Man blir skjutsad dit i buss och kan sen strosa omkring på egen hand. Men det är ju alltid en frihet att åka på egen hand också.2011-01-23 @ 18:42:28
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Mariana

Nej! åker med min trevliga svägerska.

Sist vi åkte tillsammans trodde dom att vi var ett par eftersom vi har samma efternamn.

2011-01-23 @ 20:21:30
Postat av: Susie Bloom

Själv är jag anglofil och har sett väldigt många engelska trädgårdar "live" och då får man en inblick i hur otroligt många varianter det finns, ingen är väl mer "engelsk" än någon annan. Tyvärr tillhör väl inte Sissinghurst mina favoriter, kanske beroende på ett besök vid fel tidpunkt, men för mig var den ärligt talat ganska skräpig, misskött och tråkig. Men det var ju ett antal år sen!

Nu finns det ju ett antal andra tjusiga trädgårdar, både stora och små, att välja mellan. Den jag ALLTID återvänder till är dock Wisly Garden, förmodligen för deras otroligt trevliga shop med meter efter meter efter meter med fantastiska trädgårdsböcker!

2011-01-23 @ 20:21:43
URL: http://stjarnarve.blogspot.com
Postat av: Inger

Jag är också helt såld på engelska trädgårdar och har precis läst boken 25 engelska trädgårdar av Ulla Hårde. Då bli det till att leta reda på denna bok. Tack för tipset.

2011-01-23 @ 20:57:54
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anita: Men då har du något att se fram mot. Sissinghusrt. Ja det är för- och nackdelare det där med de olika sätten att resa.Mariana: Ha ha...ni får sätta skyltar på er i år.Susie Blom: Oj...det var överraskande! Jag har aldrig tidigare hört någon som inte varit nöjd med Sissinghurst...Inger: Den är mycket läsvärd tycker jag. Då tackar jag för ditt tips om Ulla Hårdes bok.

2011-01-23 @ 21:18:06
Postat av: Janicke

Har en bekant som har mycket gott att säga omhttp://www.adderleytravel.se/Content/Home.asp

2011-01-24 @ 19:34:17
Postat av: Asta

Att köra på vänster sida lärde man sig ganska snabbt. Tog en automatare för att slippa ha växelspaken på fel sida.

Det svåra var att hålla koll på hur bred bilen var på vänster sida, fickparkera gjorde jag inte gärna.

2011-01-25 @ 19:33:36
URL: http://astanet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0