Site Meter

Piperska muren

 
Kungsholmen har egentligen inte så många intressanta parker och trädgårdar, men Piperska murens trädgård är en liten pärla som ligger mittemot Rådhuset på Schelegatan. Här i trädgården finns Stockholms mest välskötta buxbomhäckar! Eftersom trädgården återinvigdes 1998, antar jag att man ansträngt sig och skapat ordentliga växtbäddar för plantorna som ser oförskämt friska ut. Ibland kan jag tycka att man har placerat lite väl många skulpturer i den här lilla parken, men oftast tycker jag att det är harmoniskt och passande! Av någon anledning är aldrig fontänerna igång när jag besöker trädgården!
 
När trädgården invigdes 1998 skulle jag ha varit på plats, men jag blev tyvärr sjuk. Den trädgård som en gång fanns här hade en mycket större yta och stäckte sig upp där nu Rådhuset, rådhusparken och polishusparken ligger. 
 
 
 
 Jag låter Wikipedia och Stockholmskällan berätta om Piperska murens historia!
 
Piperska Muren är en malmgård uppförd på Kungsholmen i Stockholm under 1600-talet och 1694 inköpt för 9 000 daler kopparmynt av hovmannen greve Carl Piper. Hans hustru Christina Törnflycht lät uppföra en hög tegelmur 1704, vilken i folkmun kom att kallas Piperska Muren. Fastighetens ägs sedan 1807 av Stockholmslogen av Coldinuorden. Även Svea orden och ett flertal andra ordenssällskap har sina kanslier här. Utöver ordnarnas egna sammankomster används lokalerna numera till konferens- och festvåningsverksamhet.

1695 påbörjades anläggandet av en trädgård i barockstil med klippta häckar, grottor, orangerier, terrasser och trappor. På 1700-talet sträckte sig trädgården över ett mycket större område än den del som idag är trädgård. En arvinge till Carl Piper sålde anläggningen till en kfaffekokare Lafont, som plundrade den på sina prydnader och styckade och sålde marken. Till egendomen hörde också en vidsträckt köksträdgård. Denna odlingsmark köptes och ägdes under drygt hundra år av en rad trädgårdsmästare, men inköptes av Allmänna Barnhuset 1867 som kapitalplacering och arrenderades ut - den sista trädgrådsmästaren, från 1878, var A.E. Täckman. Trädgården var känd under namnet Täckmanska trädgården. Trädgården förstördes i och med att stora delar bebyggdes. 1998 återskapade delar av barockparken. (Wikipedia och Stockholmskällan)
 
 
7 september 2018
 
8 juni 2012
 
Rådhuset och Piperska muren 2012

Rådhuset

3 juni 2006

18 augusti 2006
 
3 juni 2006

Kommentarer
Postat av: yrsa

vad intressant! hittade deras hemsida och studerade menyerna...så nu vet jag vart jag skall gå o äta då sen nångång..

2011-08-27 @ 20:38:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0