Site Meter

Drömparken i Enköping

 

Läge: Centralt i Enköping
Känsla: Man blir trädgårdslycklig och djupt imponerad. Detta är ett mästerligt!
Skötsel: Mycket bra.
Historia: Parken anlades 1996 och byggdes ut med nya delen 2002
Café: Gå efter ån bort mot hamnen och ät eller fika på Hamnmagasinet som ligger invid ån.
Öppettider: Man kan besöka parken alla tider på dygnet och det vill man ju!
Hemsida: Enköpings alla parker
_____________________________________________________________________________________

Drömparken besöker jag så ofta jag kan och det brukar bli ett par gånger om året. Ett besök i den här trädgården är alltid gott för själen. Att anlägga en hel trädgård med nästan enbart perenner kan inte ha varit helt lätt, men så är det ju också Piet Oudolf skapad detta mästerverk. Han är en av världens bästa och mest berömda trädgårdsdesigner vad gäller perenner. Den som är intresserad kan försöka skaffa boken ´´Drömplantor´´ som just Piet Oudolf har skrivit tillsammans med Henk Gerritsen. Läs här om när mina bilder från Skärholmens perennpark hamnade på Piet Oudolfs hemsida.

Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson lyckades få Piet att rita denna trädgård och tydligen så blev det en helt del protester i den lilla staden när pengar lades på sköna parker när sjukvård, skola och äldreomsorg ständigt behöver bättre ekonomi. Läget vid ån är perfekt och planteringarna är stora och fyllda av spännande perenner. Gångarna böjer sig runt dessa vackra planteringar och här finns inga raka linjer. Bokhäckar omsluter platsen, där speciellt designade bänkar inbjuder till vila och i Drömparken kan man vistas hur länge som helst. 
 
Det finns växtförteckningar i en låda, där alla växter är angivna med ett nummer på en karta. Det kan vara lite knepigt att hitta växterna på kartan, men man får inte vara stressad här och varför skulle man vara det? Många av de sorter som finns här är omöjliga att köpa här i Sverige men om man söker på internet kan man säkert hitta en del. Plantskolan Tuna trädgård utanför Enköping har dock specialiserat sig på ovanliga perenner som har använts i Enköpings parker. Se sortiment här.

En vår såg jag franstulpanen Maja här tillsammans med kirgislöken ´Purple Sensation´ och det blev en fantastisk effekt med den ljust gula tulpanen och den starkt lila löken. Jag härmade den kombon i Engsholms slottspark.
Nu finns det fler vårlökar här och man bör absolut besöka parken även på våren. Under tidig vår skär man ner perennernas vissna vinterståndarne och man låter resterna ligga kvar i planteringarna för att ge näring och jordförbättring till växterna.

Det här är den bästa platsen man kan tänka sig om man är intresserad av perenner och även om det är en visningspark så är den uppbyggd på ett mycket vackert sätt. Enköping har 19 olika parker som alla är anlagda med stil och känsla och där växterna har valts med omsorg och med stor kunskap. Enköping måste vara en av Sveriges bästa parkstad.
 
Stäppsalvia i stora floder...
Scuttelaria incana  - Grå frossört
 
Oktober 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Georg

Fantastiskt vackert!

Har faktiskt aldrig varit där. Måste bara dit i år!

2011-02-03 @ 17:38:42
Postat av: IT-kocken

Vilka härliga bilder! Men jag vet inte riktigt om de dämpar eller ökar vinterångesten och längtan efter sommaren... :) /Per

2011-02-03 @ 19:51:56
URL: http://itkocken.blogspot.com/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Georg: Det borde du!IT-kocken: Jag känner mig tvungen att se och visa sommarbilder för att orka vintern Per.

2011-02-03 @ 21:06:32
Postat av: Gaby

Enköping är min hemkommun och jag tittar in i Drömparken så ofta jag hinner....och jag hinner ofta ! Många av perennerna, ja dom flesta tror jag, finns att köpa hos Tuna trädgård strax utanför stan ! Alla "våra" parker är absolut värda ett, eller flera, besök.....så himmelskt vackra allihop ! Välkomna !

2011-04-22 @ 08:14:13
URL: http://www.jetzig.eu
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Gaby: Tack, jag ska absolut besöka Tuna trädgård och jag håller med om att era parker är riktigt fina.

2011-04-22 @ 09:24:16
Postat av: Gunilla Arneström

med gjädje har jag njutit av alla vackra foton både Enköping och din park

2011-08-23 @ 11:50:22
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Vad fint Gunilla!

2011-08-23 @ 19:43:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0