Site Meter

Vinterjasmin - Jasminum nudiflorum

Vinterjasmin vid Waldemarsudde 26 december 2011.

Vinterjasminen härstammar från centrala och sydvästra Kina och odlas som trädgårdsväxt i södra Sverige. Den här spaljéväxten blir 2-3 meter hög och blommar under milda vintrar från november till feb-mars. Jag tycker inte att den här växten är speciellt vacker men när något blommar mitt i vintern så älskar man den ändå!

Man behöver binda grenarna mot en spaljé mot en vägg eller ett staket eller liknande eftersom den inte på något vis klättrar själv. De citrongula blommorna doftar svagt och lyser upp sovande trädgårdar på vintern. Den tycker bäst om lättare, sandblandad jord.

Nyare grenar är gröna och växten fäller bladen på hösten. Den bör ha ett skyddat läge och klarar sig bra upp till zon 2.
Blommande grenar kan användas till olika blomsterbinderier.
Man bör plantera vinterjasmin på våren så att den hinner etablera sig på platsen i god tid innan vintern. Beskärning utförs efter blomning genom att man kortar in de skott som blommat vid ett utväxande skott.

Prins Eugens Waldemarsudde 3 januari 2017
 
Den här vinterjasminen finns i Bergianska trädgården 27 december 2011.
 
Google

Kommentarer
Postat av: Anna-Maria Ellevik

Vilken läcker sak, speciellt mot väggen, det lyser upp!Skulle ju onekligen se fantastiskt ut om marken var vit av snö...men då blommar den väl aldrig.

2011-12-29 @ 13:41:57
URL: http://oanat.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0