Site Meter

Murgröna - Hedera helix

Visby botaniska trädgård 7 maj 2011.

Murgrönan som är Gotlands landskapsblomma växer vild i Europeiska lövskogar där den klättrar upp i träd, men slingrar sig även fram på marken. Upp till 30 meter hög (i Sverige ca 15 meter) kan den här städsegröna klätterväxten bli. Murgrönan växer dock ganska sakta men kan med tiden klä in hus, träd, plank och även ruiner som på bilderna här från Visby. Den kan även användas som marktäckare i trädgårdar. De något läderartade bladen är långskaftade och 3-5 flikiga men på de blombara grenarna är bladen spetsigt ovala och helbräddade. Både bär och blad är giftiga.

Murgrönan klättrar med sugrötter och har svårt att fästa på putsade väggytor.  I Visby är det en karaktärsväxt som man ser överallt innanför ringmuren men ute även i naturen på hela Gotland. Eftersom den är städsegrön så har den ett stort värde på vintern där den växer i zon 1-2 och på vissa platser i zon 3.

Murgrönan växer vild i södra Sverige och man brukar säga att den följer bokens utbredning. Den trivs bäst på halvskuggiga eller skuggiga lägen på platser i kalkhaltig och mullrik jord och man bör plantera den på våren. Eftersom murgrönan kräver hög luftfuktighet och ett milt klimat så finns den mest utefter våra södra kuster.

Under stenålderns varma klimat var murgrönan vanlig i ekskogar långt upp i Svealand. Idag finns det nordligaste beståndet av vilt växande murgröna i Sörmland, mitt emot Kungshatt i Brännkyrka kommun, men på vissa platser i Stockholmsområdet växer murgrönan också vild som en rest från varmare klimatperioder. Vid Neptuni åkrar och i Böda kronopark på Öland finns några av Sveriges mest kända bestånd av murgröna.

Murgrönan drabbas sällan av sjukdomar eller skadeinsekter. Den blommar i oktober-november men först när den blivit äldre. Frukterna som är runda, svarta och hårda mognar året efter blomningen. Murgrönans blomning är för bin och humlor den sista näringskällan.

Under riktigt kalla vintrar kan murgrönan frysa ner, då kan man beskära den hårt så att den kan komma om från levande ved.
Den kan förökas med örtartade sticklingar i juli och augusti.
Det latinska namnen Hedera betyder ´´hänga fast´´  och helix betyder ´´vridning´´.


Mycket gammal murgröna i Visby botaniska trädgård 2010.

Blommande murgröna på Djurgården 27 december.


Att använda murgröna i urnor och krukor tillsammans med t.ex. pelargoner som jag har gjort här är egentligen inte att föredra. Murgrönans kraftiga rötter tar över helt i slutet av sommaren, vilket gör att pelargonerna blir  svaga och fula. 
 

Kommentarer
Postat av: Mariana

Murgrönan är en stor favorit,har många krukade.

Har fått den att överleva ute också på baksidan mot skogen så till våren ska det bli fler, tycker den är så fin som marktäckare.

ha de bra

Mariana

2011-12-29 @ 00:00:03
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Ja visst är den Mariana! Har också några på Engsholm som övervintrat men de är små och verkar tycka att vintrarna är svåra! Ha det gott du med!

2011-12-29 @ 00:09:59
Postat av: Anna Vattenkanna

Jag är en murgrönefantast och faktiskt är murgrönan karaktärsväxten i min pyttelilla trädgård. jag har fått den att klä in plank och dessutom är den marktäckare där vi så önskar. Utan murgrönan skulle vår trädgård inte vara "bebolig".



Önskar ett gott slut på det gamla året och ett gott nytt! Anna Vattenkanna

Postat av: mimmimarie

Murgrönan är mitt absoluta hatobjekt nummer 1. Rensar friskt om den kommer i närheten av min trädgården. De stackars överväxta träden på dina bilder ser för eländiga ut.

2011-12-29 @ 15:12:55
URL: http://mimmimarie.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Anna Vattenkanna: Låter vackert! Ha det fint du också före och efter 2012.



mimmimarie: Tur att inte alla tycker lika. Ha det gott!

2011-12-29 @ 15:42:17
Postat av: Eva

jag älskar murgröna och försöker få till en murgrönsmatta i en rabatt med buxbomsklot och annat men det är minsann inte så lätt. Det blir förfärligt mycket rensande innan murgrönan har tagit sig - kampen känns ganska ojämn eftersom den växer så långsamt. Vi lyckades däremot efter många år få till en berså bestående av armeringsmattor och många murgrönsplantor + kaprifol, men hela bersån hamnade i rådjursmagar både förra och förrförra vintrarna och har haft lite svårt att hämta sig sedan dess. Nu hoppas vi på en fortsatt mild vinter...

Ett gott nytt år önskar Eva

2011-12-29 @ 19:12:27
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Gunnar

Oj det var en kraftig Murgröna! vi fick med en fripassagerare från svägesrkans trädgård i Linköping till vår trädgård häe i Karlstad. Den växer och frodas. Trodde annars inte att den skulle vara härdig här?



Önskar Dig ett Gott Slut år 2011 och ett Gott Nytt År 2012!

2011-12-30 @ 09:19:36
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: halvdansken

Jag sliter också bort den när den sprider sig för mycket, annars tar den över helt! Här i Danmark är det som ett ogräs och den tog sig tom in i huset via små springor mellan vägg o fönster (fast inte sen vi bytte alla fönsterna). Nä, den ska hålla sig borta.

2012-01-03 @ 23:12:58
Postat av: Titti

2012-02-16 @ 15:26:46
Postat av: Titti

Har en murgröna som är ca.14-15 m hög och ca. 10 m bred i trädgården. Finns det någon som vet hur stor Sveriges största murgröna är? Och om den kan bli högre än 15 m som jag läste här, om inte vad händer med den sen?

2012-02-16 @ 15:34:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0