Site Meter

Hästhov - Tussilago farfara

Tussilago är en av vårens första blommor och i södervända diken kan man hitta de första utslagna blommorna ibland redan i februari-mars. De flesta använder väl växtens latinska namn tussilago i stället för det svenska namnet Hästhov. Den är vanlig i södra och mellersta Sverige men finns även längre norrut.


I den virtuella floran läser jag:

Användning. Bladen, Folia Tussilaginis, såldes förr på apoteken och användes som dekokt mot hosta. Enligt Linné (1755) användes bladen som tobak, en metod mot hosta och astma som hade omtalats redan av Plinius.

Övrigt. Hästhovens blomknoppar anläggs redan under hösten och kan därför slå ut så fort snön smälter undan.

Etymologi. Artnamnet farfara efter det toskanska namnet på växten, Farfara. Namnet hästhov kan syfta på de något hästskoformade bladen, eller det kan vara en förvrängning av hosthäva, från latinets tussilago (ört som häver hosta). Namnet tussilago är egentligen det vetenskapliga namnet på släktet hästhovar(Tussilago).
 Kommentarer
Postat av: The Intercontinental Gardener

Tussilagon är den ultimata småbarnblomman... De påminner alltid om små händer, som med frussna fingrar plockat upp de första tussilagorna som kommer upp bland snösörjiga vägkanter. Underbara!

2011-04-16 @ 20:59:02
URL: http://intercontinentalgardener.com/
Postat av: Mariana

Kola mot hosta, kanske kan va nåt!

2011-04-16 @ 22:59:33
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Carin i Gbg

Åh, vilket helt underbart hostkolarecept!!! Min mamma använde dekokt av hästhovsblad och svartvinbärsblad till hostmedicin när jag var barn. Det var flera i byn som ville ha det när de var hostiga.

2011-04-16 @ 23:48:52
Postat av: "Hav utan hamnar"

Du hänger i ser jag!

Vackra bilder som vanligt. Vilka vårkänslor, glädjen sprider sig i kroppen.Personligen har jag "börjat om".Ta hand om er alla som dansar i vårruset.

2011-04-17 @ 17:19:35
URL: http://motnyakuster.wordpress.com/
Postat av: Anna-Maria

Jotack den finns här också...

2011-04-19 @ 16:00:52
URL: http://oanat.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0