Site Meter

Vägen tillbaka till dofterna
I flera år har jag saknat mitt luktsinne som plötsligt försvann och vilket har gjort att jag inte upplever natur och trädgårdar fullt ut. Alla vardagsdofter som alltid varit så självklara försvann plötsligt. Jag har hela tiden trott att dofterna ska komma tillbaka till mig men tvärtom har luktsinnet försämrats hela tiden.

På Wikipedia kan man läsa:

Luktsinnet är det sinne som gör att vi kan känna olika lukter, odörer och dofter. De sinnesceller som registrerar doftmolekylerna sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket, area olfactoria.

Det luktorgan som högre organismer, inklusive människan, besitter kan betraktas som en komplicerad molekyldetektor; liksom smaksinnet är luktsinnet en form av kemoception. Man har förmåga att skilja mellan ca 350 [1] lukter varav 80% är obehagliga[källa behövs].

I jämförelse med människans luktsinne kan luktsinnet hos andra djurarter både vara komplexare och delvis mer specialiserat på andra dofter. Hos hunden upptar luktcentrum ungefär en tredjedel av hjärnan, hos människan en tjugondel.

 

 

Nu har jag pratat med min husläkare och jag kommer framöver att få en tid hos en luktläkare...

Redan idag har jag hämtat ut kortisonspay Nasonex som jag ska spraya upp i näsan två gånger om dagen och jag hoppas verkligen att det kan hjälpa mig att få tillbaka om så bara en liten del av luktsinnet.

 

Mitt mål är att kunna känna doften av hägg och syren i vår och senare även schersmin, gulmåra och alla andra doftande växter. Känna doften av jord på våren och av förmultnande löv på hösten är också något som jag saknar och jag saknar även doft av mat och av svag kvinnlig parfym.

 

Vägen tillbaka till lukterna har startat idag. Idag börjar jag även min semestervecka och på måndag morgon åker jag söderut genom Sverige.

 


Kommentarer
Postat av: LillaB

Önskar dig en skön helg och en bra semester. Luktsinnet kommer nog att återställas, ska du se. Det finns det hopp om. Annars skulle din läkare ju inte brytt sig om att skicka dig vidare.

Gulmåran som luktar så gott, som smultron. Hoppas verkligen du får uppleva det när vintern gett sig och våren susat förbi.

Hälsningar från Bergslagen

2010-09-03 @ 19:08:28
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Mariana

Hoppas verkligen du får tillbaka luktsinnet.

Ha de så skönt på semestern.

Mariana

2010-09-03 @ 19:39:32
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

LillaB: Jag ser fram mot en massa dofter. Hälsningar från Bromma.Mariana: Tack...det blir nog en perfekt vecka!

2010-09-03 @ 22:56:03
Postat av: billan

Men fy så trist, jag blir alldeles ledsen av tanken på att inte kunna känna dessa dofter. Vad hände, hur kunde luktsinnet så försvinna?...

Hoppas innerligt att luktläkaren kan råda bot!

Gillar nasonex och din dagens låt.....:))

Min kisse Pusan kom precis in och hon luktade skog och mull, hon hade nog legat och drönat under någon gran:)

Ha de nu riktigt gott på din semestervecka!

2010-09-03 @ 23:47:00
URL: http://www.auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Londongirl

Åh...jag önskar verkligen att du får tillbaka ditt luktsinne! Du som har så mycket omkring dig i ditt arbete som doftar.

Hägg och syren är bara några av de dofterna som är ljuvliga att uppleva.Ha en skön semester nu! Smart att ta en vecka så här och förlänga sommaren. Hoppas du får sol och värme!

2010-09-04 @ 07:29:42
URL: http://tankevagor.blogspot.comt
Postat av: Katarina/Kollitott

Jag håller tummarna för att du får tillbaka ditt luktsinne! Ha en riktigt skön semestervecka!

2010-09-04 @ 08:51:15
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: Vet inte vad som har hänt och det är verkligen tråkigt men jag hoppas och tror att luktsinnet ska fungera igen.

Tack.Londongirl: Jag hoppas på bättre väder än det varit på senaste tiden. Igår morse åkt vinterjackan på i parken.Katarina/Kollitott: Tack så mycket!

2010-09-04 @ 08:56:45
Postat av: Ramona K

Håller tummarna för att du får ditt luktsinne tillbaka! Det är en sådan viktig del av livet. Luktminnet också. Jag minns när efter många år i Sverige när jag satte näsan i en gardeniakrukväxt på en plantskolan. Helt plötsligt kom tåren och jag befann mig i vår trådgård i Sydney, utanför köksdörren där mina små barn lekte framför en stor gardeniabuske. Den var c a 1m hög och doften var gudomlig. Så kan (lukt)minnet spela ett spratt.

Hoppas du får en skön och avkopplande semester.

2010-09-04 @ 09:39:55
Postat av: Tracy - BLOGGDESIGN!!

Härlig blogg! Checka gärna in min (A)http://ghattas.blogg.se

http://ghattas.blogg.se

http://ghattas.blogg.se

2010-09-04 @ 10:18:17
URL: http://ghattas.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Tack!Tracy: Självklart!

2010-09-04 @ 19:24:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0