Site Meter

Bullerbyn och Katthult


Här i Vimmerbytrakterna vilmlar det av Astrid Lindgren. Astrid Lindgrens värld inne i Vimmerby, Katthult som ligger vid Gibberyd och Bullerbyn i Sevedstorp.
Miljöerna är väl valda för filmerna och Astrid tyckte också att platserna stämde in som hon tänkte sig i sina böcker och det är precis så idylliskt som man upplever det på filmerna och i böckerna. Eftersom jag åkt mycket på små slingriga smålandsvägar några dagar nu, kan jag konstatera att det finns mänger av gårdar och platser som även de skulle ha passat som filmmiljöer.

De första Bullerbyfilmerna ´´Alla vi barn i Bullerbyn´´ och ´´Bara roligt i Bullerbyn´´ spelades i 1960 och regisserades av Olle Hellbom.
De senaste filmerna ´´Alla vi barn i Bullerbyn´´ från 1986 och ´´Mer om oss barn i Bullerbyn´´ från 1987 regisserades av Lasse Hallström.
Lite kuriosa - min dotter sökte till en roll i filmerna...alltså de senaste!

Om det kändes lite speciellt att stå framför Bullebyhusen så var det ännu mer speciellt med Katthult där man nästan kunde se Anton jaga sin Emil till snickarboa. Emil i Lönneberga spelades alltså in vid Gibberyd.
  • Emil i Lönneberga  1971
  • Nya hyss av Emil  1972
  • Emil och griseknoen  1973
Det är en vacker plats som ligger helt för sig själv och gården är i privat ägo men fungerar även som ett slags museum där man kan gå omkring på gården och känna av Lindgrenstämningen.


Kommentarer
Postat av: Mira

Paradise lost???Barndomens ljuvliga somrar med mete, häst och vagn, röda stugor och gröna ängar. Men det var INTE råg i de där säckarna de körde till kvarnen. Nä.Kuriosa: Min lilla syssling Anna Sahlin (Sahlene) spelade Anna i filmen - de senaste...

2010-09-09 @ 17:37:42
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Ann

Oj ..vilken nostalgi tripp, nästan så att man måste planera in en resa till dessa miljöer nästa semester.

Vackra Sverige och underbara Astrid!!! =)

2010-09-09 @ 17:38:25
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mira: Ok...råg odlades inte i Sverige under den här tiden?

Aha...så hon är syssling!Ann: Gör det, det här är vackra trakter.

2010-09-10 @ 10:40:48
Postat av: Ledighetsparadiset Solåkra

I ydre kommun i södra östergötland på gränsen till småland är det bullerby för hela slanten... Om du inte fått en tillräcklig dos under sommaren...

2010-09-10 @ 15:48:35
URL: http://solakra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0