Site Meter

2 dagar i oktober

Glöm inte fototävlingen! Bilderna blir mer intressanta om ni döper dem!



Måndag
Väcks 4.45. Anlände till en kolsvart slottspark men gryningen var på gång och det såg ut bli en vacker dag. Klipper gräs och jobbar med löv fram till lunch. Sedan fortsätter arbetet med att släcka ner trädgården för i år. Agaven, änglatrumpeterna, stamfuschiorna och alla pelargoner får sin vinterplats inomhus. Jag gräver upp de 170 röda pelargoner i planteringarna på borggården och sätter dem i plastkrukor, plockar av alla blommor och de får sedan stå ljust och svalt i nästan åtta...alltså ÅTTA månader... då ingenting grönskar eller blommar i detta land.

Morgonen var kall, -3 i en by en bit härifrån. Det var vitt på gräsmattorna och jag frös kraftigt där på gräsklipparen och förstår fortfarande inte varför jag inte flyr till Medelhavsländerna när det blir vinter i Sverige. Fattar inte! Det blev en lång dag eftersom jag jobbar in tid till min lediga onsdag och jag övernattade i mitt rum. När jag slutade arbetsdagen och tog en stor kopp te med mig till rummet...så var oktoberhimlen sådär rödorange som den bara är i oktober. På rummet spelade jag Lilla Park-musik, drack te, såg på SVT-Play och somnade ovanligt tidigt.


Bergskörsbärs-busk/trädet lyser som en fackla i parken just nu.

Tisdag
Inte riktigt lika kallt den här morgonen men ändå...alldeles för kallt! Idag var jag redan på jobbet när jag klev ut från mitt rum. Te-frukost innan jag plockade in äpplen till B i köket som gör en god äppeldricka av aromaäpplena.
Sedan var det bara att kasta sig över den där planteringen...där jag gräver bort såpnejlikans rötter. Den där vackra, oskyldigt rosa blommande växten har rötter ner till underjorden och att gräva bort alla rötter från en ganska stor plantering är en utmaning. Men jag ser framåt...mot nästa vår då jag ska plantera nya perenner här. Jag har redan flyttat dit en del pioner och nävor som jag delat...och Sweet Heidy har ju fått sin plats där!

Vinden har ökat och jag längtar efter stilla dagar igen. Visserligen har den nordliga vinden rätt riktning, med tanke på vilket håll de fallande löven blåser. Varje löv som försvinner in i skogen eller ner i sjön, tackar man för. Efter att ha grävt knäna trötta så åkte jag hemåt. Nu väntar jag in matchen och är på något märkligt sätt är jag optimistiskt och tror att Sverige slår Holland med 2-1. Tills dess ska jag ordna med de bilder som har kommit in idag.


Morgonplockning av Aroma


Premiär! Det manchuriska valnötsträdet planterade jag i parken år 2000 och nu i år skördar jag nötter för första gången. 11 st. blev det. J och jag delade på en nöt och provsmakade och vi tyckte båda att det var gott. På torsdag ska resten av arbetskamraterna få provsmaka och nästa år hoppas jag att skörden blir betydligt större så att vi kan fylla stora skålar med manchuriska valnötter till gästerna.


Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Vad kul med valnötsträdet! Om du har plats kan jag också tipsa om grå valnöt, ett mycket pampigt träd också, som verkar ungefär lika härdigt. Ja, du har säkert sett det i stadsparken i Örebro. Det finns klonförökade träd att köpa från dem.

Jag har aldrig hört talas om någon som tagit vara på nötter från manchurisk valnöt, så det var roligt att höra. Är de mycket mindre än vanlig valnöt och hur är smaken?

2010-10-12 @ 17:55:17
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Ja de är lite mindre och det är alltid lika svårt att beskriva en smak. Jag tyckte att det smakade vanlig valnöt men jag borde ha jämförd dem efter varandra. Får ordna det på torsdag.

2010-10-12 @ 18:03:30
Postat av: Mariana

Det är riktigt trevligt att läsa om dina dagar.

Ha en härlig ledig dag i morgon.

Mariana

2010-10-12 @ 19:52:51
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Tack Mariana. I morgon ska jag gå härs och tvärs, fram och tillbaka och hit och dit på söder...tänkte jag. Ha det gott!

2010-10-12 @ 19:57:05
Postat av: Boije

Hej hopp!

Här har man varit och skulle (kanske) köpa sin första digitala systemkamera.....MEN det gick inte så "bra"! Har tydligen fel kön för att nå fram till de fotokunniga säljarna i affärerna här i Östersund!!

2010-10-12 @ 21:08:34
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0