Site Meter

Så näraRosor i Grekisk mytologi
Legenden säger att rosen skapades ur skummet som uppstod när den grekiska kärleksgudinnan Afrodite föddes och steg upp ur havet.

De första rosorna som skapades hade varken taggar eller doft, enligt myten. Afrodites son, Cupido gav dem doft då han tappade ett kärl med nektar på marken där rosor sen växte upp. Cupido skulle till att lukta på rosorna och blev då stucken av ett bi. Mamma Afrodite straffade bina genom att beröva dem gaddarna och hon fäste dem istället på rosornas grenar.

De röda rosorna fick sin färg av Afrodites blod, då hon sprang genom ett rosensnår för att rädda sin döende make Adonis.

Rosor i Kristendomen
Rosen symboliserar bland annat skönhet, kärlek och det förgängliga livet. Rosens mest kända symbol är för kärleken och ursprunget till detta finns i Kristen symbolism. Den röda rosen symboliserar blodet hos dem som gav sitt liv för Kristendomen, den vita rosen representerar jungfrulig renhet omgiven av taggar och orättvisor.

Rosor i Romarriket
I det gamla Rom dyrkades rosor och stora trädgårdar fanns runt hela Romarriket. Återvändande soldater fick rosor sköljda över sig som ett tecken på aktning. Det berättas om berusade soldater som ska ha drunknat i det hav av rosor som sköljdes över dem och därför förbjöds denna tradition.

Röda rosor fick betydelsen skyldig, gula- falskhet och vita- oskuld. Rosor i dessa färger delades ut till brottsåtalade och tolkades som direkta order.
(Stulet...eller lånat av Interflora)


De här rosorna blommar i Rosendals rosenträdgård i midsommartid. Namnen i ordning uppifrån:
  • Rosa gallica ´Sharlachglut´
  • Rosa moyesii ´Nevada´
  • Rosa alba ´Gudhem´
  • Rosa gallica ´Splendens´
  • Rosa portlandica ´Mme Boll´


Dagens bänk

Dagens sång

Kommentarer
Postat av: Madame C

Mmm, rosor, det bästa som finns just nu? Gjorde rosensylt i helgen, mums till te och skorpor:)

Ha det fortsatt midsommargott,

Charlotta

Cesars trädgård

2010-06-26 @ 22:12:13
URL: http://cesarstradgard.blogspot.com
Postat av: billan

Inte en enda ros blommar här hos mig, den grymma vintern har gjort att de som överlevt har fått "börja om från början". Till och med kanadarosorna höll på att stryka med........

Tack för vackra rosor och favoriten därtill "ännu en vandring, in i förvandling, går du åt samma håll, Evangeline"..........Postat av: Janicke

Mmm, inte dumt med närbilder ;)

Får nog ta mig till Rosendal och sniffa lite.

2010-06-27 @ 10:52:27
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Madame C: Rosensylt?billan: Ibland är det bra för allt levande att starta om...Janicke: Tycker jag absolut att du ska göra.

2010-06-27 @ 19:12:10
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mariana

Jätte fina bilder.

Mariana

2010-06-27 @ 22:39:08
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Anonym

Det är alltid fint med rosor. =)

2010-06-28 @ 18:45:56
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0