Site Meter

Lilla Essingen runtMariebergssundet med Fredhäll på andra sidan.

 
26 juni 2010
 
 
Lilla Essingen ligger inte långt från mitt hem men det är inte en ö man besöker särskilt ofta. Det är väl heller ingen ö för turister att besöka direkt men man ser Stockholm från en ny vinkel och den här lilla ön är riktigt vacker på vissa ställen.

Förberedelserna till den här lilla runt-vandringen slog alla rekord. Jag packade ihop kameraprylar och åkte några broar bort, men på väg dit startade ett galet åskväder över stan och regnet vräkte ner så jag åkte tillbaka hem för att vänta in bättre väder.

Efter en timma försökte jag igen och började min vandring men när jag skulle ta första bilden upptäckte jag att batteriet låg kvar hemma i laddaren.

Hem igen.

Tillbaka igen och nu började jag vandringen på norra delen av ön men efter några tagna bilder upptäckte jag snart att batteriet inte var laddat och det dog. Tydligen hade det inte fått kontakt i laddaren där hemma.

Hem igen.

När jag för fjärde gången kom tillbaka undrade jag om det inte var meningen att jag ska går runt den här ön. Att någon/något vill hindra mig. Men när jag kom till den östra delen av ön och såg Västerbron på håll kunde jag bara konstatera att det var tur att min vandring blev uppskjuten eftersom himlen nu var full av vackra och spännande Disneymoln mot en blå himmel. Det var alltså förklaringen till att jag hindrades tidigare. Tack!

Nåväl...luften blev skön att andas efter regnet och växtligheten mådde lika väl som jag. Det är en liten ö det här, strandvägen runt är bara 2,2 km, perfekt för mina trasiga knän. Men det är ganska stora variationer av natur och bebyggelse och där jag började på norra delen vid Mariebergssundet är det lummigt och knäckepilar böjer sig ut över vattnet. Här går man på träbroar men när man når den östra delen så blir det grusgångar. Den här delen av Lilla Essingen har en fantastisk utsikt in mot Västerbron och stan och man har Långholmen, Gröndal och Stora Essingen runt sig.

De bostadshus som ligger vid den sydöstra delen har ett guldläge i stan. Husen vid sydvästra delen däremot ligger tyvärr alldeles för nära Essingeleden vilket gör att trafiken ständigt stör, Essingeleden är aldrig tyst. Bullret och att husen ligger så nära varandra är en stor nackdel även om de har en riktigt fin utsikt från sina lägenheter. Husen ligger alltså alldeles invid vattnet och flera stora badbryggor finns längs stranden.

På den västra delen av ön finns mark där de planerar att bygga ännu fler bostadshus och det blev starka protester när förslaget lades fram. Jag om någon månar väl om gröna lungor i stan och vill ha ännu fler parker, men här tycker jag inte att det gör så mycket om de bebygger den här rätt fula miljön, det är ingen vacker park och det ser ganska ruffigt ut. Läget är vackert med utsikt mot Fredhäll och Traneberg. Ibland känns det som om man måste protestera mot förändringar. Men jag ska erkänna att jag inte har någon direkt relation till Lilla Essingen. De som bor här kanske uppskattar den här platsen.

 
 
Träbroarna på norra delen av Lilla Essingen

Just intill det här bostadsområdet bullrar Essingeleden fram.Kungsholmssidan med Fredhällsklipporna ligger på andra sidan Mariehällssundet


...och här försvinner Essingleden in i Fredhällstunneln.

Fakta från Wikipedia
De flesta villorna revs på 1930-talet för att lämna plats för hyreshus, vilket gjort att ön blivit ganska tättbebyggd. Sedan början av 1900-talet dominerades ön av två stora industrier; Primus fabriker som bland annat tillverkade det berömda portabla fotogenköket "Primus" och Lux fabriker som tillverkade "Lux-lampan" och dammsugare. Primus fabriker lades ned 1956, revs, och ersattes under 1960-och 70-talen av nya kontorshus som först inhyste AB Bahco huvudkontor och därefter de statliga myndigheterna Riksrevisionsverket, Statskontoret och datacentralen DAFA. Lux fabriker, numera Electrolux, ersattes av ett modernt bostadsområde under åren 2000-2007 och kallas i dag för Essinge Udde. En restaurang på Lilla Essingen bär idag namnet Restaurang Lux. Planer finns 2009 att bebygga "Primus-området" med bostadshus.

 

Lilla Essingen hade först en dragfärja för överfart till Kungsholmen, 1907 ersattes den med en betongbro, vilken 1936 ersattes med den nuvarande stålbron, Mariebergsbron. 1966 drogs Essingeleden fram tvärs över ön. Idag går det att ta sig till Lilla Essingen med hjälp av kollektivtrafik i form av buss 1 och 49.

 

På Lilla Essingen finns nio gator/vägar, Essinge brogata, Primusgatan, Patentgatan, Luxgatan, Strålgatan, Disponentgatan, Dagnyvägen, Montebellogatan och Josefinavägen. Essinge brogata och Primusgatan i det nya området, utgör huvudstråk med restauranger pizzerior, gym och affärer. Ön har 4607 invånare feb. (2009).

 

Lilla Essingen tillhörde tidigare Bromma socken, men införlivades med Stockholm 1916. Den fortsatte att tillhöra Bromma församling fram till 1 januari 1955, då Essinge församling bildades. Essingeöarna räknades tidigare till Västerort, men numera till Stockholms innerstad. På Lilla Essingens norrsida mot Fredhäll finns Lilla Essingens båtsällskap.

 

Mer om Lilla Essingen här.
Kommentarer
Postat av: Ramona K

Ja, det stämmer nog att "Den som väntar på något gott...." Fina, fina bilder på delar av Stockholm som jag troligen aldrig komma att se. Snart ska jag faktiskt se min första fotballsmatch i år - England vs Tyskland. Men jag har en bok brevid ifall att..Det är en vilodag för Wimbledon tennis tävlingen men nästa vecka blir riktigt spännande. Trädgården får sitt tidigar morgonar och sena kvällar.

Må gott

2010-06-27 @ 15:31:23
Postat av: Åsa!

Du är envisare än jag helt klart, jag hade möjligtvis åkt hem en gång, men sen hade det varit nuck!

2010-06-27 @ 18:10:55
URL: http://bitihopdax.blogspot.com
Postat av: Katarina/Kollitott

Jag blir imponerad och inspirerad av dina "gå-runt-ön"vandringar. Kul sätt att se sin hemstad ordentligt!

2010-06-27 @ 19:09:04
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Nu väntar vi in att se Messi då Argentina möter Mexiko.Åsa: När det gäller att ´´gå runt´´ ger jag mig aldrig.Katarina/Kollitott: Tänkte går runt Stora Essingen i morse...men det gick inte. En massa tomter går ända ner till stranden där. Har inte så många öar kvar att gå runt...får gå ´´utefter´´ sen i stället.

2010-06-27 @ 19:14:51
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Carina

Det märks att du kan "ditt Stockholm", det är många av de platser du visar som en turist aldrig skulle kunna hitta till.

Jag njuter av dina bilder och miljöerna.

Tack!

Önskar dig en fortsatt skön söndagkväll.

2010-06-27 @ 19:54:51
Postat av: Mira

Detta galna åskväder dräpte mitt nätverkskort...

2010-06-28 @ 09:05:14
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Carina: Men nu kan turisterna hitta hit...om de läser bloggen vill säga.Mira: Hm...inte bra Mira...och jag som gillar åskväder!

2010-06-28 @ 18:51:54
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0