Site Meter

Krollilja - Lilium martagum



 
Krolliljan blommar när man börjar bli lite ledsen att allt blommat över så fort, när försommarblomningen är över och då högsommarblommorna tar över, de som inte är så iögonfallande som vårens- och försommarens stora massblomning.

Krolliljan är den härdigaste av alla liljor och trivs i både sol och skugga men det är i lundar den trivs allra bäst. Ursprunget är skogar och ängsmarker i Syd- och Centraleuropas bergstrakter.
Den är flerårig, blommar i juli och doftar på nätterna. Det är en odlad art som förvildats och påträffas ofta runt slott och herrgårdar. Den är härdig i nästan hela landet och kan bli upp till 1,5 meter hög.

I Sune Jonssons Blombok kan man läsa:
De äldre floristerna (t.ex. Liljeblad) försummar inte att tala om att ´´Rötterna, kokta, ätas i Sibirien som en hvardags-föda.´´
´´För ändamålet kokas dessa i mjölk eller stekas i askmörja´´ (Henriksson), alltså precis som våra gamla kolare och skogsarbetare stekte sin potatis i härdens aska. Henriksson uppger också att det var vanligt att koka och anrätta lökarna i italienska hushåll.









Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Krolliljan är så läcker! Synd att den inte är så vanlig i handeln. Särskilt den vita är ju väldigt fin. Sedan finns det hybrider också, som är ruskigt fina (Backhouse-hybrider, blommar också nu, bla. på Rosendal på ett undanskymt ställe, Drömparken och på Bergianska).

2010-07-07 @ 08:36:28
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Mariana

Har inte en enda.

Strödde ut frön för sex år sedan på tomten utan resultat.

Mariana

2010-07-07 @ 09:18:23
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Gillar också!



Mariana: Du ska få av mig sen...

2010-07-07 @ 17:53:26
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Katarina/Kollitott

Jag brukar ha 6-7 stycken under äppelträdet men i år kom inte en enda upp! Bara några blad vid marken. Jag hoppas att de inte gett upp för gott!

2010-07-08 @ 08:13:46
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Det får vi hoppas Katarina...annars kan du få en krollilja av mig.

2010-07-08 @ 21:31:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars Forslin

Lilium x marhan är alltså en korsning mellan krollilja och fläcklilja, L. hansonii. Vissa av sorterna kallas Backhouse-hybrider. De doftar mycket fint i kvällningen!



http://www.liliaceae.eu/Lilium_hansonii.html

http://www.the-genus-lilium.com/martagon.htm

2010-07-10 @ 15:41:18
URL: http://blogg.perenner.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0