Site Meter

Ljusår



Efter alla helgers stress och måsten så tar man filmen Ljusår och sjunker ner i soffan med en filt över sig. Man stirrar nästan förlamat när kameran i en tagning på nästan tio minuter försiktigt och stilla tar oss med in i en trädgård. En trädgård som tillhör Mikael Kristersson, skaparen av denna film.
Kameraåkningen är så mjuk och försiktig och man bara väntar på vad som ska dyka upp bakom nästa buske eller husknut. En trehjuling, några barn som klättrar på taket eller en katt som med blicken följer fåglarnas ungar som lämnat sina bon i maj. Ingen stor aktion alltså...men förbannat spännande ändå.

Nyhetsmorgon i TV4 beskrev den som ´´Magisk bildpoesi som blir som musik för ögonen´´  och bättre kan man väl inte beskriva detta. I 100 minuter får vi följa årstiderna i den här trädgården i Falsterbo.
Mitt största minne från filmen är nog när spindeln väver sitt vackra fångstnät...sådana nät som jag med en rörelse  med kvasten förintar nere vid strandateljén på jobbet för att inte gäster och personal ska bli rädda för våra åttabenta vänner. En stark scen var när talgoxen såg över sina nykläckta ungar och blev tvungen att kasta ut en som var död.

Mikael Kristersson har verkligen fångat magiska ögonblick i ljusår. Här finns som sagt ingen aktion eller spektakulära ögonblick...här skildras livet stilla och försiktigt och som på sitt sätt kan det bli mer spännande än rovdjurs jakt på Afrikas savanner.

Här finns heller inga stora symfoniorkestrar som i de amerikanska naturfilmerna (Yellowstone t.e.x. ) som går nu på SVT...jag orkar varken se eller höra allt som är så storslaget fantastiskt och som inte bara får vara det, utan bäddas in med någon vidrig amerikansk, hes röst (inte i Yellowstone som har svensk berättarröst) som berättar om det farligaste, största djuret eller något annat som är så fantastiskt.
I ljusår är bilder och ljud tagna direkt på plats och inte ens en berättarröst stör magin....man bara glider med där i trädgården från vår till vinter.

Man kan köpa filmen t.e.x. här.



Mikael Kristersson har tidiare gjort Pica Pica och Falkens öga.

Kommentarer
Postat av: Thomas H

Tack för tipset! Nu är den beställd.

2010-01-10 @ 10:10:21
URL: http://thomasmedh.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Jag vet att du kommer att gilla den Thomas!

2010-01-10 @ 10:14:32
URL: http://gardener.blogg.se/index.html
Postat av: Eva

Jag har bara sett falkens öga och den tjusade verkligen. Det kändes alldeles otroligt befriande att se en naturfilm utan en massa musik som ju är helt naturvidrigt. Jag beställer härmed Ljusår.

2010-01-10 @ 17:10:39
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Anita

Det där låter bara ju som en måstefilm. Tack för tipset!

2010-01-10 @ 17:48:57
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Londongirl

Tack för tipset! Nu ska jag beställa den och dessutom ett ex till en vän som jag vet också kommer att tycka om den. :-)

2010-01-10 @ 18:41:58
URL: http://tankevagor.blogspot.comt
Postat av: annika Christensen

Jag satt med öppen mun i säkert 30 min innan jag kom på mig själv.

Njutbart så att man bara...



Speciellt en vinterdag och ligga i sängen och titta det bästa jag har sett på länge.

Helt utan ord kan man säga att man är

Ha en bra dag

Annika

vilket sinne är du idag då?

2010-01-11 @ 11:42:51
URL: http://naturligating
Postat av: Monica

Det du skriver om spindelnät väcker barnasinnet, -minnet (din sinneslista har jag också studerat:-)) Gick med pappa på fotograferingspromenader som liten tidiga mornar och just spindelnäten stannade vi upp vid och han berättade om allt arbete och miraklet. Sen fotade han med daggdropparna glänsande i och förde mig försiktigt förbi så jag inte skulle skada det. Fotona har jag kvar.....

2010-01-14 @ 01:21:46
Postat av: Monica

Och den filmen ska jag se.

2010-01-14 @ 01:23:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0