Site Meter

Ett år med min trädgård - Januari

Jag fick en bok i julklapp. Underbara Ett år med min trädgård av Karel Capek från 1934, den här upplagan är från 1955. Teckningarna i boken är gjorda av Josef Capek. Jag tänkte citera några rader varje månad ur boken och börjar just nu när det nya året startat. Platsen är gamla Tjeckoslovakien så klimatet stämmer inte riktigt med det vi har, men jag tror att de flesta förstår och känner igen sig en aning.


Januari
Vad beträffar januarivegetationen, så är det mest kända blommorna de så kallade isblommorna. För att de ska utvecklas behövs det, att ni åtminstone andas ut en aning vattenånga i rummet; är luften alldeles torr, kan ni inte dra upp så mycket som ett futtigt isbarr på fönstret, mycket mindre några blommor. Vidare måste fönstret vara otätt någonstans. I den riktningen blåsten piper in genom fönstret, växer isblommorna. Därför trivs de bättre hos fattigt folk än hos rikt, eftersom de rikas fönster sluter bättre till.

Icke ens januari är för trädgårdsodlaren någon overksam tid, vilket trädgårdsböckerna påstår - säkerligen endast som tröst. De säger att man framför allt ska bearbeta jorden. Han går löst på den med en spade; efter en lång stunds knogande lyckas han bryta av spaden mot den kristallhårda marken. Han försöker med grepen, och om han håller på tillräckligt ihärdigt, bräcker han skaftet. Så griper han till hackan och uppnår åtminstone så mycket, att han fördärvar en tulpanlök, som han satt på hösten.

Det enda sättet att bearbeta jorden är med stämjärn och hammare; men det går mycket långsamt framåt, och man blir snart trött på det. Möjligen skulle man kunna göra jorden porös med dynamit; men trädgårdsodlaren äger vanligen inte någon dynamit. Nå, låt oss då lämna det åt tövädret.

Kommentarer
Postat av: Anita

Verkar vara en helt underbar bok. Jag som anlagt en vit rabatt under 2009 tycker naturligtvis om isblommor.



God fortsättning på 2010!

2010-01-01 @ 19:13:19
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Mariana

Det verkar vara en underhållande bok ser fram mot fler citat.

Vi har vackra isrosor på farstukvisten man blir förundrad över alla formationer.

God fortsättning.

2010-01-01 @ 20:02:04
Postat av: Madde

Hej kära du. Gott nyt år! :) Jag har gått här och funderat ett slag på om du kanske vill ha ansvar för en praktikant i sommar? Några veckor som proffsig lärare skulle väl sitta fint? Haha. Kan ju inte tänka mig en bättre läromästare kan jag ju erkänna. Låter det intressant kan jag ju ta reda på vad som gäller. Bra att vara ute med tanken i god tid tänkte jag...



Sköt om dig. Kram Madde.

2010-01-02 @ 11:15:51
URL: http://sokratess.blogg.se/
Postat av: billan

Man kanske skulle satsa på lite dynamit:)

Vilken fin bok, väntar med spänning på nästa månadscitat.

Må så gott!

2010-01-03 @ 10:52:04
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anita: Man får nöja sig med isblommor nu. Men den 15 januari börjar tulpanutställningen vid Tulpanens hus i Bromma. God fortsättning.



Mariana: God fortsättning själv!



Madde: Tyvärr Madde, vi tar inte emot praktikanter. Parken är för liten. Hoppas att du hittar en bra plats på annat håll. God fortsättning till dig!



billan: Dynamit blir 2010 års trädgårdsredskap! Ha det gott själv!



2010-01-03 @ 12:09:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0