Site Meter

Vintergäck - Eranthis hyemalis


 

Vintergäck är en av de allra första blommor man ser på våren och där jag bor finns ett stort bestånd av den här vackra blomman. Trots det så har jag aldrig fotat dem vilket jag kommer att göra nu i vår och fylla på med bilder här.

Nedanstående text har jag helt och hållet kopierat från CD-skivan Perenner och lökväxter.

Vintergäck är en välkänd och rikblommande växt som är vildväxande i västra Europa och kan odlas i stora delar av vårt land. Höjden på växten är 8-10 cm. De flikiga bladen, som kommer först efter blomningen, sitter på långa stjälkar. Den 1,5-2 cm stora blomman har en klargul färg. Blomningen sker under mars-april och ofta i samband med snösmältningen. I etablerade bestånd är blomningen mycket riklig och vintergäck kan bilda stora, gula mattor tidigt på våren.

Det finns även en namnsort med större blommor som heter ’Tubergenii’. Den har senare blomningstid som normalt infaller i april. Knölen är brunsvart till färgen och äldre exemplar kan ge ett stort antal blommor. Vintergäck går bra att odla som undervegetation under buskar och träd.



   
Växtplatsen

Under blomningstiden bör växtplatsen vara solig och varm, men kan senare på säsongen vara mer skuggig. Jorden ska vara dränerad och får inte vara gräsbevuxen.

Plantering av nya knölar sker under september månad. För att få bäst etablering bör man först lägga knölarna i vatten. Plantera i grupper med 15-20 knölar. Planteringsdjup är 4-5 cm och plantavstånd 5-6 cm. Vintergäck vill stå orörda och därför bör man vara försiktig vid jordbearbetning eller rensning.



Förökning

Förökning kan ske med sådd och genom delning. Vintergäck självsår sig lätt och kan på sikt bilda stora mattor om de får stå orörda. Detta gör ibland att den kan upplevas som ett ogräs. Frösådd kan ske på försommaren då fröet har mognat. Det sås direkt på växtplatsen, men gror först nästkommande år.

Man kan även dela egna etablerade bestånd genom att gräva upp smålökar och plantera ut dem på nya växtplatser.






31 mars 2016 i Traneberg
 
31 mars 2016 i Traneberg
 

 

Kommentarer
Postat av: Diana Lovatt

De är vackra och jag hade eb hel del i förra trädgården, så jag skall se om jag kan få hit några i zion 4. Vet ej om jag hinner att se dom blomma under all snö här uppe.

2010-01-13 @ 18:12:06
URL: http://cerecia.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Diana Lovatt: Lycka till!

2010-01-13 @ 19:21:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0