Site Meter

Äppelskorv

Avskrift från boken Trädgårdens växtskydd. Eftersom författaren ofta förespråkar kemisk bekämpning kommer jag inte att ange det här.

På bladen visar sig skorvangreppen först som fläckvis uppträdande skiftning i olivgrönt, och på frukten som mer distinkta, mörkbruna/svarta fläckar. Vid sena angrepp (genom stänkinfektion) på den skördefärdiga frukten kan denna bli svartprickig som av flugsmuts.
Vid tidiga svåra angrepp spricker ofta äpplena, därför att skalet som förkorkats genom angreppet inte kan följa med vid fruktens fortsatta svällning.



Svampen kan övervintra som ´´grenskorv´´ på träden, men huvudsakligen som mucel i de nedfallna, angripna bladen. På dessa blad bildas under våren, på könlig väg, s k säcksporer, som vid regnig väderlek frigörs och med vinden förs upp i trädkronorna där de bildar primärinfektioner.
Från skorvfläckarna bildas konidier, som ombesörjer den fortsatta spridningen. Om skorven blir allvarlig ett år eller inte beror på väderleken. Regnigt och varmt väder gynnar sjukdomen. Vissa fruktsorter är mer mottagliga än andra, t.ex. Signe Tillisch, Alice, Cox´s Orange och Lobo.

Motåtgärder

Fuktiga lägen är inte lämpliga för äppelodling. Genom att hålla kronorna glesa, så att de snabbt torkar upp efter regn, kan man verksamt bidra till att minska angrepp. För lite kalium och för mycket kväve gynnar svampen.


Kommentarer
Postat av: Asta

Jag fick också något råd att räfsa bort löven under trädet på hösten och det rådet har jag följt. Jag tycker att äpplena blivit mycket bätre.

2010-01-24 @ 20:49:12
URL: http://astanet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0