Site Meter

Pelargon

Vår vanligaste krukväxt pelargonen har vi väl alla någon relation till och alla tycker vi väl något om pelargoner. Just nu känns det som om pelargoner är populärare än någonsin men för bara 10-15 år sedan var den en hopplös ´´mormorsväxt´´ som inte dög åt trädgårdsfolket.

Jag har sett pelargonutställningar och insett att det finns nästan obegränsat antal sorter av släktet. Så egentligen ska man nog inte säga att man inte tycker om pelargoner eftersom det finns så oerhört många olika former och färger av blommorna. Från stora feta och inställsamma till små blyga sorter som man måste komma nära för att upptäcka skönheten.
Många samlar på pelargoner och vår lantbrevbärare på Mörkö har en samling på över hundra olika sorter och även Maria Engblom i Borlänge är en samlare av rang.

Det här är inte tänkt att bli något övergripande och sammanfattande inlägg om det stora släktet utan mer en liten hyllning till en växt som sällan sviker. Om man vill fördjupa sig i pelargonernas liv så kan man i stället gå med i Pelargonsällskapet. Man kan givetvis även läsa alla dessa böcker som givits ut om pelargoner. Just nu bläddrar jag i Veronica Wägners ´´Passion för pelargon´´.
Personligen tycker jag att pelargoner kan vara ganska tråkiga men även vackra och spännande beroende på sort och färg och hur man använder dem. Ett stor plus är att de inte är så kinkiga utan klarar tuffa förhållanden.

I slottsparken vi ju de där lysande orangeröda zonalpelargonerna på borggården som människor har olika uppfattning om.
Vi har även rosenpelargoner, stjärnpelargoner mm. och en sak gemensamt har alla dessa pelargoner och det är att de blommar konstant från försommar till frosten på hösten. Lägg till att de nästan alltid är friska och stadiga. Eftersom pelargoner är sol- och värmekrävande så tycker de inte om när våra svenska somrar blir alltför regniga.

Pelargoner är egentligen en flerårig buske men som hos oss inte kan klara vintern utomhus. De flesta av oss övervintrar våra pelargoner och med hjälp av alla sticklingar som vi tar på våren saknar vi aldrig dessa kompisar.
Det finns som sagt många olika grupper och sorter av pelargoner och man brukar dela in våra vanliga zonalpelargoner i nedanstående grupper.
  • Brokbladiga pelargoner (Brokbladiga gruppen)
  • Fingerpelargoner (Fingerbladiga gruppen)
  • Fågeläggspelargoner (Fågelägg-gruppen)
  • Kaktuspelargoner (Kaktusblommiga gruppen)
  • Miniatyrpelargoner (Miniatyr-gruppen)
  • Nejlikpelargoner (Nejklikblommiga gruppen)
  • Rosenknoppspelargon (Rosenknopp-gruppen)
  • Stjärnpelargoner (Stjärnpelargon-gruppen)
  • Tulpanpelargoner (Tulpanblommiga gruppen)
  • Äggskalspelargoner (Äggskal-gruppen)
Sedan finns det andra grupper av pelargoner som:
  • Häng- och murgrönspelargoner
  • Engelska pelargoner
  • Änglapelargoner
  • Unikpelargoner
  • Doftpelargoner
  • Det finns även många arter av vildväxande pelargoner och det kan vara buskar eller halvbuskar eller t.o.m. suckulenter och örter.
Förökning av pelargoner
De flesta pelargoner är lätta att fröså men det vanligaste är att föröka dem med sticklingar. På våren klipper man ner sina övervintrade pelargoner till ca 10 cm från jorden och av topparna kan man göra sticklingar. Ta 5-7 cm långa toppar och lämna 2-3 blad, ta bort eventuella blomknoppar.

Man kan sticka dem direkt i krukor med fuktig sandblandad jord. Ställ krukorna i växthus, miniväxtus eller med plast över sig. Det svåra är att vattna lagom eftersom pelargoner inte tycker om för mycket vatten men när de ska bilda rötter får de inte heller torka.

Jag tycker dock att det är allra enklast att sätta sticklingarna i vatten tills rötter bildas och sedan plantera dem i planteringsjord. Det sägs att rötterna då blir för känsliga för den näringsrika jorden men jag lyckas nätan 100% med den metoden.

På sommaren
Pelargoner tycker om sol och det är viktigt att de hela tiden får vatten och näring för att de ska orka blomma hela sommaren. Däremot får de aldrig stå i för mycket vatten utan i stället är det bättre om de får torka lite under en period.

Övrigt
På vintern förvarar man sina pelargoner på en ljus och sval plats, som är så svår att hitta nu när vi sällan har glasverandor i våra hus. 10-15 grader är lagom. Jag brukar vattna dem ungefär en gång i månaden under vintern men så fort att februariljuset når dem och de börjar växa så kräver de också mer vatten.

Mallorca

Lizzier Salomon Eyer

Appleblossom

Ade´s Elf

Carmel

Fay Brawner

Pelargonutställning vid Kina slott i Stockholm 2010

Candy Dancer

Pelargonium pulverulentum

Pepparmint Star


Våra lysande orangeröda pelargoner på borggården och på terassen

Kommentarer
Postat av: Hannu Sarenström

Snyggt Hasse! ;)

2010-12-17 @ 19:32:34
URL: http://hannu-s.blogspot.com/
Postat av: Mariana

Det är lätt att ryckas med och bli förtjust i pelargoner,själv är jag återhållsam men var på besök hos en vän som sammlar hon hade såå många fina ooch visst blir man sugen på att skaffa fler.

Dina röda är verkligen läckra.

Ha en bra kväll

Mariana

2010-12-17 @ 21:11:31
Postat av: lena birgersson

Granna blommer,pelargoner!

2010-12-17 @ 22:07:23
Postat av: Eva

Jag var pelargon"anti" till jag upptäckte doftpelargonerna. Man kan tycka att de är mer blygsamma än de vanliga pelargonerna men om man studerar de små blommorna på nära håll är de fantastiskt läckra. Och så dofterna! Citron, apelsin, kanel och andra ljuvligheter. Min favorit bland doftpelargonerna heter 'Old Spice' och ett par små sticklingar (som jag tar på hösten!) blir till en nästan kvadratmeter stor växt under sommaren. En riktig skönhet med sina gråaktiga blad. Men om man har tillgång till så vackra urnor som du har kan man stoppa vilken pelargon som helst i dom - det blir säkert snyggt ändå! Och de röda är ju inte fula precis...

2010-12-18 @ 16:58:33
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Wenche Schjoll

Herlig innlegg om pelargonium med flotte bilder. Selv er jeg en ivrig samler og har vært i flere år. Og er man en samler, ja da er det vanskelig å begrense seg. Jeg begynte med noen få og hadde ingen intensjoner om at det skulle bli mange. De siste årene har det variert mellom 120 og 160 forskjellige sorter som skal overvintres :-)

2010-12-18 @ 21:19:04
URL: http://twinshage.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hannu: Ja pelargoner kan vara snygga också!



Mariana: Det finns ju verkligen så många olika sorter och det borde finnas någon för alla att tycka om.



Lena B: Jovars!



Eva: Doftpelargoner tycker jag om...trots att jag måste stoppa in dem i näsan för att känna doften.



Wenche: 160!!! Imponerande!

2010-12-19 @ 09:46:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0