Site Meter

Tuff vinter för rosorna



Vintern 2009-2010 glömmer jag aldrig. Den värsta någonsin. På alla sätt.

Det har även varit en tuff vinter för många av våra trädgårdsväxter. Perenner och de lägre växterna som haft det djupa snötäcket över sig har väl kanske mått bättre än vanligt, men det finns några riktiga förlorare. Klätterrosorna Climbing Bonica och Sympathie har helt fyst ner i slottsparken och beskärningen blev ner till 5 cm från marken och alla clematis får beskäras på samma sätt. Det gäller alltså att klippa bort all död  ved på rosorna, ner till den friska gröna veden.
Jag brukar klippa ner våra lavendelhäckar vart annat år och de skulle egentligen klippas nästa år men nu såg de så trötta ut att jag gjorde en beskärning ner till marken på dem också.
Det är egentligen alla rosor i parken som frusit ner utom Bonicarosorna som ser mycket fina ut.

Jag fick ett mail av Ulrika Fogelholm som berättade att även hennes klätterrosor fryst ner helt och hållet. På bilden ser man hur underbart vackra de var förra sommaren. Det är Ulrika som tagit bilden och hon har även med en vacker bild av rosen ´Venusta Pendula´ i Allt om Trädgård nr. 5.

I Odla med P1 den 26 april berättar Maj-Lis Pettersson att rosorna har haft det svårt över hela landet den här vintern. Lyssna här.


Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Jag kommer just från Bergianska och gjorde samma reflektion som du. De där 'Venusta Pendula' som växer på den privata tomten såg helt bruna och döda ut. Pratade med min syster i Upplands-Väsby vars praktfulla 5-6-åriga 'New Dawn' också såg helt brun ut. Däremot verkar 'Flammentanz' ha klarat sig bra. Den mognar också av snabbare och det är nog avgörande sådana här vintrar. Vi hade i och för sig ingen frost förrän i december, men det var å andra sidan ingen speciell värme under hösten heller, så avmognaden var inte bättre än andra år, kanske sämre eftersom det regnade mycket på hösten och rosorna fortsatte att växa.



Vad kan man lära sig? Ja till exempel att lagerhägg är högst osäker i Mälardalen även om den kan gå bra många år i följd. Om man kan tolerera en nedfrysning så är det väl ok att ha den, den brukar väl repa sig. Men framförallt kan man nog lära sig att vara försiktig med gödseln till känsligare arter. Plantera på ganska mager och genomsläpplig jord. Kan vara lättare sagt än gjort om man bor i ett lerigt landskap.

2010-04-24 @ 19:38:47
Postat av: Asta

Här har mina Ghislaine de Feligonde frusit ner. New Dawn och Flammentanz har klarat sig bra. En Louise Oudier verkar stendöd. Inte roligt. Men inte mycket annat att göra än att acceptera.

2010-04-24 @ 21:37:16
URL: http://astanet.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Jo Flammentazen hos mig har också klarat sig, glömde berätta det. Det ska nog mycket till innan den fryser ner.



Asta: Nä det är bara att starta om från början och bygga upp vackra klätterrosor igen.

2010-04-25 @ 08:04:35
Postat av: Anita

Min New Dawn har också frusit ner till ca 2 dm över marken. Däremot hat grannens Flammentanz som bara står ca 5 m från min New Dawn klarat sig helt utan köldskador. Rankorna är helt gröna. Jag satte en honungsros i somras och hör och häpna, den har faktiskt klarat sig och alla grenar är gröna med små skott. Men klematisarna står som rishögar. Igår såg jag i varje fall lite liv i mina Julia C och Madame le Coultre.

2010-04-25 @ 08:11:46
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anita: Nu hade jag glömt ännu mer inser jag....min honungsros har också klarat sig. Tråkigt med din New Dawn...men den kommer igen. Vi måste ju ha tålamod vi trädgårdsmänniskor.

2010-04-25 @ 08:18:49
Postat av: Janicke

Min Étude hade äntligen vuxit till sig ordentligt, nu blir det inte många centimeter kvar. Snyft.

Å andra sidan - min näva Rozeanna är inte stulen. Den försvinner helt på vintern, berättade man på Zetas, och tar tid på sig innan sticker upp på våren. Och nu kan jag se en liten skymt.

2010-04-25 @ 12:58:53
Postat av: Halvdansken

Mina engelska rosor verkar ha klarat sig allihop tack o lov, för det var några tusenlappar som gick när jag köpte dem (totalt 40 st). De står iofs lite skyddat upp mot huset, så det har säkert hjälpt.

2010-04-25 @ 13:37:17
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Janicke: Étuden kommer säkert tillbaka. Den är vacker, hade en sådan en gång i parken men den försvann...

Vad skönt att Rozeanna dök upp till slut!



Halvdansken: 40 st?? Vilken tur att de klarat sig då.

2010-04-25 @ 18:13:11
Postat av: Halvdansken

Tja... det blev några stycken. Jag hade en del Graham Thomas, men så utökade jag rabatten och fyllde på med några till, så nu har jag 10 av vardera GT, William Shakespeare, Heritage och Pat Austin.

2010-04-25 @ 23:10:36
Postat av: Britta-Karin Engberg

Jag bor i Dalarna,zon 4, så mina Ghislaine de Feligond får nästan alltid stryk under vintern, men brukar komma igen fint under sommaren. De blir ju aldrig så höga men blommar bra. De flesta buskrosorna (Aimable amie, Celestial, Dronningen av Danmark mfl) har också klarat sig hyggligt (dvs överlevt) under ett snötäcke på 60 cm trots -29 under ngt dygn. Rosa Mulliganis har jag fått klippa ner till marken.

2010-05-05 @ 11:28:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0