Site Meter

Giardini Pubblici i MilanoNär man tänker på italienska trädgårdar så föreställer man sig renässansträdgårdar intill ståtliga palats som ofta har en vid utsikt över något vackert landskap. I Milano finns inga renässansträdgårdar eller visningsträdgårdar. Däremot finns bl.a. två stora stadsparker, denna Giardini Pubblici och Parco Sempione. Det är parker för stadens invånare att vistas i. Parker att träffas i, fika i, lyssna på musik i, titta på blommor i eller bara ligga i gräset med pasta och vin.

Den här parken började anläggas redan 1784 och anses vara i fransk stil. Den är 172 000 kvadratmeter stor och ligger vid Corso Venezia, just intill vårt hotell Diana Majestetic Sheraton.

När vi var här i parken så blommade magnoliorna som bäst och hästkastanjernas blomknoppar var färdiga att spricka ut i blom. Första dagarna var det över 20 grader varmt och Milanoborna sträckte ut sina vintervita kroppar på gräsytorna.
Själv gick jag mest med en glödande kamera, drack espresso vid kaféet eller satt på en bänk och läste. Jag brukade gå här en sväng varje morgon och jag tycker om att parken är så levande men att det även finns lugna partier dit man kunde dra sig om man skulle bli yr av för mycket folk.

Bilderna är tagna mellan 9-12 april 2010 och oftast på morgnarna då det bara var jag, joggare och hundmänniskor vakna. Det finns förresten en stor yta för hundarna, som inte var inhägnad som hundrastplatserna är här hemma i vårt präktiga land. Alla verkade dock ha god koll på sina hundar.Det är bara en dag mellan de två bilderna här över. Vi hade tur som hann se magnoliorna när de blommade som bäst.

Kerria kan vi använda här hemma också även om de inte är så vanliga...som de borde vara. Om man vill ha gulblommande buskar så tycker jag bättre om den här än om forsythia.
Magnolia x soulangiana på de två bilderna här ovan.

Parksyrenen blommade
Jag vet inte om trädbeskärningen utförts av arborister direkt...kanske att Berlusconi är inblandad på något sätt...!

Kommentarer
Postat av: Ramona K

Vilka härliga bilder även om jag skyndade förbi den sista! Magnolian..suck. Hade precis den varianten i trädgården i Sydney, dock modell mindre. Det är bara att drömma om här utanför Uppsala. Ja, som någon skrev, du får ju två vårar. Lite kompensation för den långa vinterna.

Trevlig helg i vårens tecken

Ramona K

2010-04-16 @ 19:56:47
Postat av: Leif

Ahhh det är så läckra bilder.

2010-04-16 @ 21:19:52
URL: http://vallby38.blogspot.com
Postat av: Janicke

Å så fint! Härligt att få följa med via cybern!

I morgon ska jag till Zeta och hämta mitt blåregn.

Ska onekligen bli spännande, månne en dröm blir förverkligad i Lilljanskogen??

2010-04-16 @ 21:20:57
Postat av: Janicke

PS. Fick nåt att tänka på - Zetas har Kerria ...

2010-04-16 @ 21:24:34
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: En riktigt trevlig helg till dig också.Leif: Gillade den där parken.Janicke: Lycka till på Zetas och med Kerrian.2010-04-17 @ 08:53:20
Postat av: Lars Forslin

17 hektar park! Inte illa. Magnolian var förstås helt enorm, en sådan skulle man kunna stå och plåta vid ett bra tag... Jag gillade även vattenmiljöerna här, det verkar finnas stor variation.

Du får väl skicka Klaus Vollbrecht på dem som sågat i det sista trädet...

2010-04-17 @ 11:26:41
Postat av: Lars Forslin

Apropå kerria, så ser man den tyvärr oftast i bostadsområden där den är "vaktmästarbeskuren" och det är inte roligt, kan jag lova!

2010-04-17 @ 11:27:56
Postat av: Karin

Underbart! I New Jersey, där släkten bor, har de också så här stora magnolior i trädgårdarna. Man blir så avundsjuk! Här i zon 4 är det ingen idé att ens drömma om.

Även i övrigt helt underbara bilder! Det syns att du var där redan på morgonen."Råkade" köpa biljetter till Milano häromdagen. Dock inte förrän i slutet av juli. Får se hur parkerna ser ut då...(Blåregn har jag nyligen sått, får se hur det går. Gullregnen som skulle ha flera månader i kyla/värme för att gro spirade redan efter några dagar. Rekommenderas til alla nordbor.)2010-04-17 @ 17:17:21
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Jo Klaus borde ta anställning i kommunen där ett tag. Vad gäller kerrian så ser man den som sagt misshandlad ganska ofta...den passar bra att sköta med häcksax verkar det som.Karin: Aha...då får du berätta hur parkerna ser ut i juli.

2010-04-17 @ 17:21:23
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lillebeth

Fantastiska bilder. Helt underbart!

2010-04-18 @ 16:07:40
URL: http://vidbergetsfot.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0