Site Meter

Rosor i alla färger



Varje gång jag besöker Visby botaniska trädgård blir jag lika hänförd av de vackra rosorna men efter en stund infinner sig även en liten tvekan. Gillar jag verkligen det här? Gillar jag att man har använt alla möjliga och omöjliga färger och blandat hej vilt?
Något som jag aldrig tidigare kunnat blanda i planteringar är rött och rosa, men numer tycker jag att det är helt ok och med rätt nyanser på färgerna så kan det t.o.m. bli mycket vackert. Vitt passar ju överallt men när man börjar blanda i gula rosor tillsammans med rosa och rött...då backar jag.

Visby botaniska är min absoluta favoritplats vad gäller trädgårdar men vore jag trädgårdsmästare där skulle jag nog jobba för att förändra rosenplanteringarna efter mitt-gången en aning.
Jag vet att färger inte alltid behöver vara harmoniska tillsammans i blomsterplanteringar, att det blir intressant om något bryter av och sticker ut lite i färg. Men rött, rosa och gult funkar inte alls för mig. Det blir lite som Bakkers katalog på något vis.
Vad tycker ni?


Dagens låt

Kommentarer
Postat av: Monika

Gula och rosa går inte alls. Det ser också rörigt ut med alla olika färgerna. Såg ett förskräckligt exempel här hos lokala trädgår´n i våras med samplantering i "multifärger" i färdiga amplar, dom blev också kvar till sista rean...Nä harmoni ska det vara!

2009-10-10 @ 17:29:46
URL: http://icole8.wordpress.com
Postat av: Asta

Jag gillar det, jag tycker det ser härligt ut. Inte så förbaskat tillgjort liksom. Jag har lite svårt för de där rabatterna där allting ska vara färgharmoniserat. Det känns för konstgjort för mig. Jag gillar mycket färg, mycket blommor och tycker liksom inte att naturen har skapat något som inte går ihop färgmässigt.

2009-10-10 @ 18:25:09
URL: http://astanet.se
Postat av: Åsa!

Jag håller med dig, rosa och gult är lite magstarkt. Men ändå tycker jag om planteringen, kanske för att jag går där och funderar på vilken sort jag tycker bäst om, så glömmer jag att helhetsintrycket är lite rörigt.

2009-10-10 @ 18:40:45
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Mariana

Gillar inte heller den där blandningen det blir för oroligt men det finns många som gillar det där.

Om man vill visa upp alla rosor tycker jag det blir snyggare med en smygande övergång tex.gult gul/aprikos-rosa rosa/varmröd rött men med lite avtånd, och vitt i en avdelning försig.

2009-10-10 @ 19:04:44
Postat av: Lilla B

I den där färggröten dödar rosorna varandra. Det är uppenbart till och för mig som har ett klent färgsinne.

2009-10-11 @ 09:49:03
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Malin

Gillar inte, det ser bara plottrigt ut. Gillar inte heller så mycket när det bara är rosor, jag vill helst se dem tillsammans med preenner.

2009-10-11 @ 10:26:53
Postat av: Kai

Ja, Visby botaniska trädgård är en av mina favoritplatser på jorden (liksom Waldemarsudde med omnejd på Djurgården). Håller dock med om att en färgblandning som ovan verkar rätt trivial och plottrig.

Rött och rosa kan gå ihop - beror på vilka nyanser. Rosa och gult brukar oxå gå bra. Men rött + rosa + gult, blandat - NEJ!

En annan blandning jag absolut inte klarar är varmröda och kallröda nyanser tillsammans!

2009-10-11 @ 18:45:09
URL: http://www.tradgardsdrommar.nu
Postat av: Anita

Håller med dig. Gula rosor tillsammans med rosa och röda klarar inte jag heller. Personligen tycker jag nog att planteringen är lite rörig med lite för mycket färger. Fast på våren kan man ju se totala färgexplosioner av azaleor och rhododendron där man blandat färger hej villt, i synnerhet i England. Och det brukar jag tycka är vackert. Beror det kanske på att varje enskild ros är så utsökt i sig att vi inte klarar att dom får konkurens av andra, lika utsökta. Medan azalerona betraktas i "kollektiv" och tillsammans kan stå upp mot de andra helt avvikande färgkollektiven.



Lite lätt svammel så här på söndagskvällen.



Ha en skön vecka!

2009-10-11 @ 19:58:25
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Kersti

Mmmm jag tror jag håller med. Men....jo du har rätt.

2009-10-11 @ 20:57:39
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: The Secret Garden

Ja det blir grötigt. Resultatet blir att ingen ros längre är vacker. Det som är gjort för att visa vackra rosor har resulterat i den motsatta effekten. Man måste ha skygglappar på sig för att verkligen se dem, hur vackra de egentligen är, och så var det antagligen inte tänkt! :)

2009-10-11 @ 21:08:32
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com
Postat av: Kerstin

Det kanske ser lite rörigt ut. Jag tycker det ät jättesvårt att plantera blommor så det blir snyggt ihop. I år skulle jag ha det enhetligt hade jag bestämt. Jag målade mina vita fula urnor i samma gråa färg som vi har på staketet, huset är rött. Sen satte jag i röda, blå och vita blommor. Det skulle bli snyggt... trodde jag. Det har verkligen sett dystert ut, urtråkigt. Det var skönt när de blommat över så jag fick slänga skapelserna på komposten, och ställa in krukorna i uthuset. Nästa år vet jag inte hur jag ska plantera, jag har alltid trott att rosa går inte att ha till rött hus, men jag har tänkt om där / Kerstin

2009-10-12 @ 00:33:42
Postat av: Lillebeth

Så rätt du tänker. Gult är svårt. Alltid.

2009-10-12 @ 09:46:18
URL: http://vidbergetsfot.blogspot.com
Postat av: Eva

Gult bland det röda och rosa i olika nyanser - nej tack. Gult är svårt att kombinera med rött och helt omöjligt med rosa, tycker jag. Men som med allt annat: Inget är fel om man själv gillar det. I min hjärna blir emellertid kaos av, kanske speciellt, rosor i så många färger. Jag har svårt att urskilja den enskilda blomman i den alltför röriga paletten.

2009-10-12 @ 11:45:42
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Azola

Har också svårt för många färger tillsammans.

Här är det rosa-lila-blått och vitt som gäller. =)

De gula finns tillsammans med lila Violer och en ormhassel för sig själva. =)

2009-10-12 @ 13:42:00
Postat av: Anonym

Rött+rosa+gult det är betydligt krångligare än ja eller nej tycker jag. Det kan handla om nyanser och olika former också, både på blomman och hela plantan. Som jag grävt och kånkat på t.ex. rosor som råkat komma lite fel och ha "fel" rosa nyans i samlingen! Annars är jag inte så petnoga och kan även låta en maskros stå kvar, bara den inte försöker nästla sig in bland rosa rosor.

GJ

2009-10-12 @ 13:54:52
Postat av: Anonym

Håller med å det bestämdaste! Har lite tendenser i den anläggning jag själv har ansvar för, men här är det snarare att man tidigare (före min tid) har fyllt ut med lite vad som helst då någon ros har gett upp. vilket har lett till att det mitt i en röd plantering kan dyka upp en enstaka gul ros och vise versa. Nått jag själv får ta tag i med tiden antar jag.

2009-10-14 @ 15:52:17
URL: http://kompostfilosofen.blogspot.com
Postat av: Halvdansken

Det ser lite rörigt ut, men å andra sidan kan det vara kul att leka lite med rosor. På nåt sätt (tycker jag) att det finns nån sorts överdriven respekt för just rosor. Egentligen är de ju perenner/buskar/blommor som allt annat.



Jag har två rosenrabatter, båda är uppdelade i två avdelningar, den ena med rosa och cerise (Heritage och W.Shakespeare), den andra gul och vit (Graham Thomas, Pat Austin och Iceberg, ). De står separerade som grupper, men i mitten så mixar de sig lite. Det är ganska fint.



Men gult och rosa....nja....

2009-10-14 @ 22:24:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0