Site Meter

Livets brus i Old Rasmus

Nu har man hittat granar som slår de tidigare rekorden vad gäller riktigt gamla träd. Old Rasmus i Härjedalen och Old Tjikko i Dalarna är granarna som blivit döpta efter förskaren Lisa Öbergs hundar och som genom kol14-metoden har fått sin ålder fastställd.

9 500 år gamla ska dessa granar vara...alltså de började sitt liv när en del av inlandsisen fortfarande låg över Sverige. Lisa Öberg hittade granarna tillsammans med en annan forskare och fyndplatsen är hemlig.
Det som gjort träden så gamla är att granens grenar tyngts ner av snö och att grenarna rotar sig i marken omkring och på så vis klonat sig.
Nu gäller det att hålla ´´souvenirjägare´´ borta från denna magiska växt. De finns tydligen de som vill göra te av barren eller ta med en kvist hem. Flera New Age-rörelser har hört av sig och en kvinna vill komma och lyssna på livets brus i trädet och en amerikansk åldringsforskare ville göra en antirynkkräm av delar av växten.

Kommentarer
Postat av: yrsa

jag kan nästan förstå dem, visst är det ganska hårresande när man tänker efter.. magiska träd. ser på din live lista- antar att det är jag som funnits i vanda, och nu klivit norrut till riihimäki, nå- vi ska se om det börjar brännas någongång. ni till arbetet- ha du en bra helg!

2009-10-24 @ 10:29:37
Postat av: Ronja

Superhäftigt med ett så gammalt träd. När jag och sonen tar en fika på stadens kafe brukar vi sitta och fantisera om vad de gamla träden på torget utanför "upplevt". Tänk om träden kunde prata...

2009-10-24 @ 14:45:39
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

yrsa: Antar att det skulle bli en plats för Bert Karlsson att göra något av.



Ronja: Men en ganska tråkig plats att vara på i 9 500 år...

2009-10-24 @ 16:01:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0