Site Meter

Mätt på orkidéer



Det är något med orkidéer som jag inte riktigt klarar av. Jag antar att det handlar om de här blommornas skrytiga och inställsamma uttryck. De är för mycket helt enkelt. För mycket färger och för mycket form.

Självklart vet jag att det är livsviktigt för dem att synas i den miljö de växter naturligt och jag vet också att orkidéer är populära krukväxter hos oss. Det finns ca. 30 000 arter och jag tycker bäst om de små, lite mer blyga arterna...som var svåra att fånga på bild i det besvärliga ljuset idag...borde haft stativ.

De brukar dock vara tacksamma att fotografera och till en början så kändes det helt ok här i Tulpanens hus den här oktoberlördagen då regnet smattrade på växhustaken här i Åkeshov. Efter en stund kom den där väntade mättnaden av alla dessa ´´vackra´´ blommor....för många är ju egentligen fantastiskt vackra.

Tulpanens hus hade en utställning av orkidéer 2008 också och då berömde jag utställnigen som de hade byggt upp riktigt fint. Det måste vara en utmaning att göra en bra utställning i de här växthusen men de lyckades bra  även i år och det fanns även några kul installationer som en gammal barnvagn eller äldre rum som var smyckade med orkidéer.

Hur som helst så blev jag proppmätt av alla orkidéer efter ett tag och började längta efter tulpanutställningen ....som jag antar kommer kommer tillbaka här i januari. Se förra årets tulpanutställning här.
Tulpanens hus här i Bromma är en perfekt plats att gömma sig undan höstrusk eller värma sig på under kyliga vinterdagar.

Men snälla ni.....ta bort den där hissmusiken som hela tiden ligger som en ljudmatta här inne, jag blev oerhört stressad av den och undrar varför man inte har passande klassisk musik i stället....lite lugn eller frisk italiensk barockmusik på låg volym t.ex.....det skulle passa mycket bättre än att höra dessa ´´lugnafavoriterlåtar´´ spelas instrumentalt av någon B-orkester. Så!

Ett extra plus för de goda mackorna i caféet...










Dagens låt
.

Kommentarer
Postat av: Indigo Knight

Tack för att du fortsätter blogga! Har hunnit läsa så hemskt lite bloggar på sista tiden, jätteroligt att läsa om detta. Jag BOR i Åkeshov hehe, så det är klart jag ska gå dit. Och jag funderar även på att köpa några orkidéer nu när pelargonerna (inköpta på Tulpanens hus förstås!) snart ska vila. Jag tänker alltid på filmen "Adaptation" när jag ser orkidéer, denna egendomliga och spännande film :).

2009-10-04 @ 10:50:37
URL: http://www.metrobloggen.se/denmodernamunken
Postat av: Monika

Har läst en hel del om hur växterna själva påverkas av musik - kortfattat kan jag nämna att Mozart gjorde att växterna mådde som bäst och "lutade sig mot högtalarna". Hårdrock var däremot sämre än ren tystnad....säger en del om liv och musik. Gäller troligen annat levande också...människan t ex?

2009-10-04 @ 10:52:03
URL: http://icole8.wordpress.com
Postat av: Indigo Knight

Det kan jag tänka mig att de gillar Mozart!!

2009-10-04 @ 10:56:32
URL: http://www.metrobloggen.se/denmodernamunken
Postat av: billan

Jag är nog mer en typisk pelargontant, men jag måste tillstå att orkideérna är otroligt vackra. Läckra ådriga blad på en av dina fina bilder. Hissmusik... fy attan.

Föresten, jag har sagt många gånger att jag älskar dina dagens låtar. Men jag måste påpeka att dom "tjyvar" mycket tid av mig...endera fastnar jag på spotify timtals eller också hamnar jag i min egna CD-röra. Tack för dagen tips, nu skall jag göra en arkeologisk utgrävning i CDskåpet och leta rätt på Magnells- Guldkorn.

Ha en fin söndag!

2009-10-04 @ 11:11:43
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Lena

Av någon anledning var inte dina orkidéefoton alls så fantastiska som dina bilder brukar vara. Hade du en annan kamera eller visar det helt enkelt att växterna ifråga inte inspirerar dig?

Postat av: Elisabet

Vi säljer hur många orkidéer som helst i affären där jag arbetar, men själv känner jag det ungefär som herrn själv .., att dom är på gränsen till FÖR pråliga.



Det är som när det blir vår i Skåne.

Det är ett sånt ofattbart överdåd .., blommor överallt .., men jag lyckas inte ta in det.



När jag bodde hemma i Västerbotten däremot, gladdes jag nånting så otroligt över några ynka krokusar vid husväggen.



Det är väl det allt det handlar.



Kanske.



Att man inte är van.

2009-10-04 @ 14:09:44
URL: http://www.cikoriatva.blogspot.com
Postat av: Monika

Orkidéer är som smycken på en vacker kvinna, det ska bara vara ett för att framhäva skönheten hos bäraren... För många blommor tillsammans blir alldeles för mycket...så en utställning är "too many...less is more" om du förstår vad jag menar.



Jag har EN orkidé i ett fönster samt en sten, det är allt.

2009-10-04 @ 15:22:19
URL: http://icole8.wordpress.com
Postat av: Anita

Jag måste säga att jag gillar den blå ordkidén. Den ser ju ut som den har gröna kattögon. För mig har det blivit lite tvärtom. Från att inte tyckt alls om orkidéer så har jag nu ett helt fönster. Tycker dom är så tacksamma under vinterhalvåret när allt annat stannar av. Fast ... jag har bara "omönstrade", enfärgade orkidéer. Dom blir alldeles för pråliga annars. Vita, bärnstensfärgade och lindblomsgröna är mina favoriter.

2009-10-04 @ 16:04:54
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Indigo Knight: Klart du ska gå när du bor i närheten!



Monika: Vita syrener gillar Uffe har jag hört...



billan: Lycka till med att återfinna Magnell!



Lena: Jag ska försöka skärpa till både mig och bilderna till nästa gång!



Elisabet: Fast våren i Skåne...är helt underbar...kommer ner nästa vår igen. Herrn önskar damen en trevlig söndagskväll.



Monika: Jag har ingen...men en stor glasskål med Gotlandsstenar har jag.



Anita: Ja man vet inte hur man svänger...snart kanske jag har fönstret full av orkidéer.

2009-10-04 @ 16:26:03
Postat av: Kersti

jag förstår vad du menar, man kan verkligen blir mät på orkidéer. Hos mig har jag ett helt fönster med bara orkidéer men de blommar aldrig samtidigt utan en och en, och när de inte blommar är det just inget särskilt med dem. En annan aspekt är att de är så okrävande att de faktiskt överlever här hemma. De blommar mer och oftare ju mer jag glömmer dem, de är såna blommor som frodas här hos mig. jag kanske ska skämmas lite men det är som det är.

2009-10-04 @ 18:06:56
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Mariana

Tror jag vet vad du menar!

Dom kan bli lite förmycket så som dalior, själv föredrar jag vita och helst lite hängande inte så där uppstyltade som dom är i butikerna.

Bilden på bladen med den vackra teckningen tyckte jag om.

2009-10-04 @ 20:46:14
Postat av: Azola

Visst är de pråliga...men ändå vackra som utsökta juveler! Fick min 1:förra året på min födelsedag och den blommade så länge att jag blev hänförd över dess blomvillighet och dess tålighet. Det blev en hel del nya Orkideer på höstkanten efter den förstfödda ;O) Har nu 13 st som jag donar och fixar och trixar med.

Men åter ig, visst är de pråliga.. ;o)

2009-10-05 @ 14:16:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0