Site Meter

Nejliksyren - Syringa tigerstedtiiNejliksyren är en sirlig buske, upp till 3 m hög och nästan lika bred. Bladen är äggrunda, gröna med grönvit undersida och håriga nerver. Blommorna är ljuvligt bleklila i stora, väldoftande klasar. En mycket vacker buske! Zon 5. (Från Odla.nu)
Upptäckt i Sichuanprovinsen, Kina 1934, av en svensk botanist från Uppsala, Harry Smith. Han beskrev den 1948 och arten har sedan spritts från Uppsala ut över världen. (Från Bergianskas hemsida)

Bilderna är tagna i Bergianska trädgården i Stockholm den 13 juni 2009. 

Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Jag såg den också i fjol, och fotade. Mycket fin, men jag har aldrig sett den i handeln. Kanske anses grenarna för veka?

2010-03-28 @ 23:04:26
Postat av: Lars Forslin

Syrener är fantastiska - en otrolig blomning och doft och samtidigt några av de härdigaste buskarna som vi har, dessutom en förbluffande växtkraft och anpassningsförmåga.Prestonsyrener är korsningar mellan S. reflexa och S. villosa och ibland S. josikaea. Mcyket härdiga, kraftigväxande och rikblommiga och med ovanligt starka blomfärger. Som till exempel Miss Canada:

http://www.rainyside.com/features/plant_gallery/shrubs/SyringaMissCanada.html

Den verkar nu också finnas att få tag på i svensk handel. Fördelen med de här typerna av syrener är också att de blommar lite senare, i Norrland ända in i juli.

2010-03-28 @ 23:15:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0