Site Meter

Finnslide - Aconogonon x fennicum
Den här höga vackra perennen är en hybrid mellan Alpslide (Aconogonon alpinum) och  Gråslide (Aconogonon weyrichii) och sprider sig med underjordiska stammar, dock inte så vilt som parkslide som kan bli ett stort problem om den får föröka sig som den vill.
 
Men, jag vill ändå utfärda en varning för den här växten. Om den får stå kvar på sin plats, brukar den inte vara något problem, men om man försöker flytta etablerade exemplar så är det nästan omöjligt att bli av med den på den gamla platsen, trots att man tror att man fått bort alla rotbitar.
 
Den vill ha näringsrik jord som inte får torka ut...perfekt med gröngödsel i form av gräsklipp för att hålla fuktig jord och även ge bra näring. Den kräver nog en uppbindning för att inte falla ihop vid kraftigt regn eller blåst.

Plantavståndet när man planterar denna stora perenn bör vara 50 cm. En stor fördel med finnslide är att den blommar väldigt länge, jag återkommer hur länge den blommar hos oss men det sägs att den ska blomma till oktober.. De första blomklasarna slog ut nu i juni  i vecka 25.
Den är härdig i hela Sverige och vill man ha en hög, vit och tålig perenn så är finnslide ett bra val.
Kommentarer
Postat av: Katarina

Mina grannar har finnslide säger de, men den är mycket mer "gracil" än den du visar. Tunnare vippor - men det kanske finns flera sorter?

2009-06-28 @ 23:28:58
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Antingen sitter den i mycket mager jord eller så är det inte alls finnslide de har. Finnslide är mycket starkväxande. Några sortnamn av finnslide har jag inte sett...men jag ska kolla i Zetas katalog på jobbet.

2009-06-29 @ 04:50:20
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mia

Hej! Är ute och googlar efter ett växtnamn och hamnade här... Jag har också en 'buske' som är väldigt lik den på bilden, men som Katarina skriver lite gracilare. Inte så kraftig utan mer tunnare blomställningar liksom. Svårt att förklara. Det är en perenn som växer snabbt och blommar sedan ett par veckor tillbaka (zon 5) Vore intressant att veta vad det kan vara.

2010-06-30 @ 23:39:04
Postat av: Katarina Hall

Vit pilört kan det kanske vara?

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/100380/

2011-11-28 @ 19:57:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0