Site Meter

Skånegården på Skansen

Trädgårdarna kommer en aning i skymundan av alla djur i bur här uppe på vackra Skansen i Stockholm. Bilderna är tagna en junimorgon 2007 vid Skånegården och jag tycker mycket om den här trädgården. Skansen inviges 1891 och har sedan dess varit Sveriges mest populära turistmål.
Från Skansens hemsida.

En kall marsdag 1912 kom ett flyttlass med häst och släde körande över slätten mot Högs socken nordväst om Lund. Det var familjen Åkesson som var på väg till sitt nya hem – den gård som nu är Skansens skånegård.

Familjen bestod av Per och Bengta Åkesson och deras yngste son Emil. Emil hade nyss slutat skolan, och nu skulle han hjälpa till på gården. Sedan skulle han ta över den, var det tänkt. Men så blev det inte. År 1925 såldes gården och sedan stod boningshuset obebott länge.

När Skånegården flyttades till Skansen 1973–77 var Emil med och kunde berätta hur familjen hade levat där. Det är alltså familjen Åkessons hem på 1920-talet som besökaren får se.

Till gården hörde 20 tunnland jord, där familjen odlade säd och sockerbetor. Dessutom hade de några kor och ungdjur, höns, ankor, grisar, en bagge och en tacka.

Skånegården kommer från den bördiga slättbygden i Högs socken i södra Skåne. Där låg den helt kringbyggda gården mitt ute på den stora blåsiga och skoglösa slätten. Husen är byggda i korsvirke och tegel och taken är täckta med halm.


I Skånegården bild 1-5 finns följande träd och buskar:
 • Buxus sempervirens
 • Philadelphus coronarius
 • Sambucus nigra
 • Prunus avium
 • Forsythia x intermedia
 • Prunus domestica
 • Ribes uva-crispa
 • Ribes alpinum
 • Corylus avellana ´Contorta´
 • Pyrus communis
 • Ros - ´H.C Andersen´ Floribundaros
 • Ros - ´Louise Odier´ Bourbonros
 • Malus floribunda
 • Ribes sanguineum
 • Syringa vulgaris
+ 45 olika perenner.


Bild från Skansens hemsida.

Kommentarer
Postat av: Alt godt

For ein søt liten gård! Vi er alltid innom Skansen når vi er i Stockholm, har nokre fine bilde frå då vi var der når trettenåringen var ni månader gammal. Oj, tida flyg...

2009-12-12 @ 11:39:14
URL: http://altgodt.wordpress.com
Postat av: Leif

Det skall bli kul att gå runt på skansen nästa år när vi åker upp till trädgårdsmässan i älvsjö. Vi åker ju upp redan på torsdagen och stannar hela helgen

2009-12-12 @ 13:00:22
URL: http://vallby38.blogspot.com
Postat av: Pia

Vilken mysig liten trädgård! Det börjar bli mycket på önskelistan nu med allt som jag vill se när det blir av med en resa till Stockholm.2009-12-12 @ 16:47:21
Postat av: Eva

Ljuvlig trädgård med typiska gammaldags buxbomsinramningar på rabatterna. Som kuriosa kan jag tala om att Hög, där gården kommer från, uttalas "Höjj" och inget annat.

2009-12-12 @ 19:37:57
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: The Secret Garden

Ja Skansen borde ju vara ett drömställe att jobba på, eller kanske inte med tanke på allt folk som springer omkring...eller kanske just därför! :)

En trevlig helg till dig!

2009-12-12 @ 20:01:57
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com
Postat av: Mariana

Ser att jag som säket många andra missat de fina trädgårdarna, det får bil ett återbesök nästa år för det var en riktigt fin trädgård du visade.

Ha det bra.

Mariana

2009-12-12 @ 22:29:39
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Alt godt: Då är det dags för ett nytt besök då!Leif: Skansen kanske visar sin bästa sida i början av april men några vårblommor kanske har börjat visa sig.Pia: Det finns fler fina trädgårdar på Skansen.Eva: Trodde inget annat...än att det skulle uttalas så. När jag var på Österlen en gång så hade jag varit i Tomelilla och frågade två äldre kvinnor om vägen till Brösarp. De visste inte vad jag menade och såg frågande på varandra. Plätsligt förstod den ena och började skratta.

- Du menar Brrrrrösarp, sa hon på härligt skorrande skånska. En stockholmares uttal av Brösarp funkade inte.The Secret Garden: Min arbetstid skulle nog vara från 4 tills de öppnae grindarna då...Mariana: Det måste du faktiskt. Ha det gott du också och hälsa B.2009-12-13 @ 09:03:28
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Å! Petissan til våren, vännen?

2009-12-14 @ 10:12:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0