Site Meter

Typiskt svenskt



Det sägs att vi svenskar är ett köande folk. Vi står lydigt och tålmodigt i välordnade köer och väntar på vår tur. I butiker, på flygplatser vid bankomaten mm köar vi. Rättvist och självklart tycker vi. Utländska besökare från sydligare breddgrader skrattar åt oss.
En dag gick vi till McDonalds på Malta och det var ganska mycket folk därinne eller det var folksamling framför kassorna, ungefär som när man är på konsert. Det fanns ingen kö att ställa sig i för att vänta på sin tur utan här fick man kämpa sig fram, knuffas bland folk och verkligen göra sig sedd. Till slut tröttnade jag på att släppa fram bedjande människor utan trängde mig bestämt fram till kassorna så att barn och äldre föll handlöst i golvet (nä..inte riktigt men nästan). Det kanske ska vara så att starkast vinner.

Jag hörde på radio för ett tag sedan om en man som var på väg hem från krogen sent en natt och tänkte ta en korv vid en korvkiosk där det stod några framför honom i kön. Då kommer det två tjejer fram och ställer sig före alla andra. När de väntande protesterar säger den ena tjejen:
- Ni är så typiskt svenska som måste köa till allting....och då var hon svensk själv.

Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara så fel att vänta på sin tur. Den som kommer först ska bli serverad först och den som kommer sist ska bli serverad sist....ska det vara så svårt? Eller är det så ´´typiskt svenskt´´ att vänta på sin tur?
I kön till gaten när planet skulle ta oss hem så kommer vissa personer helt självklart och går förbi hela kön och ställer sig vid sidan av de som står först och smyger sig in....varför då? Undrar hur de tänker?
Är jag bara tråkigt typisk svensk eller finns det någon mer som tycker att kösystem är bra och rättvist....hur astråkigt det än är att stå i en kö.
Hur är det i England eller i USA? Någon som vet?

Nu ska jag snart åka och ställa mig i kön vid färjan i Nynäs som ska ta mig till Gotland och den här gången ska inte tidsmarginalerna vara så stora som de brukar vara.

Kommentarer
Postat av: billan

Köer kan göra mig skogstokig.......

Vill det sig riktigt illa kan jag till och med lämna tillbaka varorna och gå därifrån!

Riktigt galen blir jag av dom som försöker tränga sig och och stjäla plats. Nått annat som irriterar mig oerhört är när dom öppnar kassan bredvid och de som står längst bak slår sig fram och kommer först till nyöppnade kassan, halva kön borde snällt flytta över i samma turordning anser jag.

Jag har skämt ut mina nära och kära många gånger när jag agerar köpolis!

Kösystem är rättvist, men oerhört stressframkallande!

2009-08-15 @ 08:17:22
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Ramona K

Oj, nu tar du upp ett ämne som väcker starka känslor hos mig. Vet att det är fel och lönlöst men jag kan inte hjälpa det. Jag kan inte fatta att svenskar anser sig vara ett köande folk! Har nästan aldrig stått i en kö som funkar. Jag som är så fredlig annars vill nästan ta till knynävorna när hopen rör sig framåt från alla håll och kanter. Men vi äldre britter har köande i blodet som ett arv från krigstiden och då menar jag köande som innebär att man står i en rak rad. Jag förstår det är löjligt att ställa sådana krav här i Sverige men vanlig hyfs verkar fattas många. Värst var den medelålders damen som trängde sig förbi alla småttingar på Skansen av alla ställen. Då fick hon en rejäl avhyvling......Ofta är det de äldre som är sämst så ungdomarna vet inte bättre.

Jag blir så lättad när jag ser att det är kölappar som gäller. Eller när andra i kön är som Billan ovan.

Trevlig helg

Ramona K

2009-08-15 @ 08:44:53
Postat av: Åsa Jord under naglarna

Hej,

Jag brukar läsa din blogg och inför mitt första besök på Gotland tidigare i sommar kollade jag in din spaning av Botaniska trädgården i Visby. Du visar upp jättefina foton därifrån som du borde sälja till trädgårdens hemsida! Din bilder lockade mig mera än sällskapets egna.

Hoppas du får det bra på Gotland!

2009-08-15 @ 11:08:44
URL: http://jordundernaglarnaa.blogspot.com/
Postat av: Åsa!

Välkommen till ön! Hoppas du kommer att få fina dagar här hos oss.

2009-08-15 @ 16:02:11
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Eva

Det är svenskt (germanskt/nordiskt?) och väluppfostrat att vänta på sin tur i kön har jag fått lära mig! Att inte tränga sig före de som kanske har väntat länge. Att helt enkelt visa hänsyn mot sina medmänniskor. Det kan väl inte vara så svårt! De oskrivna etikettsregler som gäller är ju till för att underlätt och göra umgänget med andra människor friktionsfritt.

Dock... Befinner man sig i ett land där helt andra regler gäller och kösystemet inte existerar får man göra som du gjorde - meja ner folk! Att bilda en ensam och egen liten kö verkar inte meningsfullt.

Hälsningar

Eva

2009-08-15 @ 18:24:21
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Londongirl

Jag tycker att köerna i London är organiserade och ordentliga. Tänk bara när man kommer till Paddington och ska ställa sig i taxikön...det finns en man som organiserar allt så det flyter helt fenomenalt jämt. :-)



I USA har jag bara varit i New York och där var det också ordning på köerna.



När du står på kajen i Nynäs i kväll kan du vända dig lite söderut och titta på ön som ligger mittemot kajen (Trehörningen)....där är jag uppväxt. :-)



Ha det skönt på "Kalkstens-Hawaii" nu!

2009-08-15 @ 21:11:32
Postat av: Annika

Jag har franskt påbrå och är dålig på att köa tålmodigt, men jag rättar mig i ledet, köar snällt och blir jätte sur när någon försöker gå före. Kan inte säga hur jag gör i Frankrike, det blir som det blir liksom!

2009-08-15 @ 23:17:30
URL: http://estassy-loven.blogspot.com/
Postat av: Katarina

Att köa är demokratiskt och försäkrar även den svage en plats. Jag blir jätteirriterad på alla som inte fattar det utan ska tränga sig före. Att stå i kö behöver inte vara stressande - se det som en kort vila, meditera en liten stund...

Ha det så gott på Gotland!

2009-08-16 @ 10:11:30
URL: http://kollitott.se
Postat av: Claus

Min erfarenhet är att när man blir 70+ upphör regelverket att gälla. Ingen skäller på en gammal människa..... :-)

2009-08-16 @ 12:55:16
URL: http://koloniet.blogspot.com
Postat av: inger sundström

i ecuador går man fram till någon man känner i kön

så det gäller att ha vänner

jag stod sist i flera timmar i en bankkö i concordia

det slutade med att jag började tjuta



på bijagos lägger man en personlig sak på marken

sen går man hem

jag såg en kö utan människor

bara saker

vissa köer kan ta en vecka

så det är ju praktiskt

och ingen tränger sig



i sverige är vi väldigt disiplinerade tycker jag

som faktiskt försöker tränga mig ibland

uch o fy

2009-08-16 @ 18:41:42
Postat av: Skogsnuvan

Handlar väl helt enkelt om fråga om hänsyn till andra människor och det kan väl i fridens namn inte vara fel. När jag var i Kina var det köer ibland och jag såg då inte att man trängdes före. Enda skillnaden var att alla pratade glatt med varandra under köandet och inte såg ut som om dom hade bråttom. Så fram för det. Prata med varandra när ni står i kö. Vad vet man vad man då kan finna och lära sig.

2009-08-19 @ 07:57:02
URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Postat av: Anita

Jag har aldrig funderat ... jag tycker det faller sig naturligt att man står i kön och väntar. Tycker helt enkelt att det är oartigt att gå före alla i kön som stått och väntat, trötta i ben och ryggar. Om alla skulle gå före alla så kommer ju till slut ingen fram. I England och USA har jag aldrig märkt av något annat än att man köar precis som vi gör. Men när jag var några veckor och jobbade i Polen märkte jag att dom hade en speciell taktik. Dom kollade alltid om dom kände någon längre fram i kön. Om dom gjorde det, ja då gick dom alltid fram dit och ställde sig och pratade. Och då hade dom ju elegant trängt sig före i kön.

2009-08-19 @ 21:58:53
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Kai

Folk som beundrar USA så oerhört kunde ju ta till sig deras kö-kultur -- den är ungefär som i Sverige! Jag har bott där i 5 år och aldrig upplevt att folk trängde sig i köer.

2012-01-19 @ 12:45:10
URL: http://www.trädgårdsdrömmar.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0