Site Meter

Stockros - Alcea rosea

Djurgårdstaden 2 augusti 2015


Alcea rosea
Stockrosor har odlats i Sverige sedan 1600-talet och härstammar från Orienten. Det är en tvåårig eller perenn växt som bildar en bladrosett första året och blommar först året därpå och blommar med gula, rosa, röda och vita blommor men det verkar finnas alla möjliga färgvarianter. Blommorna kan vara både enkla eller fyllda och blomtiden är från  juli till september men jag har sett stockrosor blomma i Djurgårdsstaden i november. Om man klipper av blomställningen just innan den blommat färdigt så kan den övervintra och på så sätt bli flerårig. Men det är inte någon långlivad växt så man bör även så nya plantor efter hand.

Blommorna sitter direkt på stammen och växten blir mellan 150-200 cm hög. Den räknas som halvhärdig och vill ha ganska näringsrik och lite fuktig jord så trots att den tycks växa efter husväggar i små hål i gatan så bör man gräva ordentligt och göra en bra bädd åt plantan eftersom rötterna har ett djupt rotsystem.
Stockrosor vill ha en solig plats men inte en direkt södervägg. De har störst chans att övervintra om de sitter mot en vägg.

Man måste gödsla stockrosor för att de ska kunna blomma så länge som möjligt och för att de inte ska drabbas av stockrosrost som de även kan få av  för torr jord eller om de har en alltför solig plats. Drabbas växten av rost måste man plocka bort alla blad och bränna dem. Det sägs att de dubbelblommande angrips lättare av stockrosrosten än de enkelblommande.
 
19 juli 2017
 
 


Alcea ficifolia
Det är lite rörigt den här med stockrosor för att det finns även en perenn stockros som heter Alcea ficifolia som ursprungligen var gul men som nu även finns i rosa, rött och vitt. Den är dock vanligast som gul och den blir upp till 170 cm hög och blommar från juli till september. Den brukar inte angripas av rost.
På Zetas trädgård i Stockholm kan man köpa Alcea rosea (A. ficifolia) i blandade färger men även den vita Alba och den purpursvarta Nigra för 45 kr. st. Sorten pleniflora har fyllda blommor och är mer kortlivad enligt Zetas katalog.

Förökning
Förökning kan antingen ske med frö eller sticklingar. Frö sås i krukor eller sålådor i juni-juli. Så inte för tidigt på våren, eftersom risken då är stor att plantorna börja blomma redan den första sommaren och då inte hinner bli tillräckligt kraftiga för att kunna överleva vintern. Efter att ha växt till sig, kan plantorna sättas ut i trädgårdslandet för vidare kultur. Täck över dem under vintern och plantera ut dem på slutlig växtplats kommande vår.

Det går även att ta bassticklingar under våren i samband med att skotten skjuter fart. Fördelen med bassticklingar jämfört med frösådd är att sticklingarna är identiska med moderplantan vilket är önskvärt om man vill föröka en viss färg. (Från CD-skivan Perenner och lökväxter)
Kommentarer
Postat av: Ronja

De gula stockrosorna är fantastiskt vackra tycker jag! Nu har jag tjatat så mycket om att jag vill ha stockrosor att jag måste ta och skaffa mig ett gäng.

Köpte ett par tidigare i somras men den ena hade rejäla angrepp av rosrost (miss av mig, kände inte igen det) och den smittade ner sin granne där de stod och väntade på plantering. De åkte raskt i soporna.

Nu blir det nytt försök!

2009-08-02 @ 19:57:59
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Ronja

Stockrosrost menar jag förstås!

2009-08-02 @ 19:58:37
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Aj då...du får försöka igen. Jag gillar också de gula.

2009-08-03 @ 04:54:12
Postat av: Ramona K

Min absoluta favoriten är den "svarta" stockrosen. Har odlat "Night Watchman" tror jag den heter i några år. Den fortsatt att växa hos mig utan några fler insatser från min sida. Man kan inte vara hur lätt som helst dock. Nu i år finns bara en kvar. Nu måste jag agera och odla ett nytt bestånd. Man måste verkligen planera när det gäller de 2-åriga växterna. Men belöning kommer. Ser man den i motljus ser den verkligen svart ut. Så vackert mot allt annat som går i rosa/blåa nuanser.

Ramona K

2009-08-03 @ 07:54:25
Postat av: Lilla B

Visste inte att det fanns perenna stockrosor. Det var en glad överraskning. Har bara odlat de vanliga tvååriga tidigare.

2009-08-03 @ 19:17:54
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Jag gillar också den ´´svarta´´ men även gula och vita/gräddfärgade. Ja man måste verkligen planera för tvååringarna. Ha en fin kväll.Lilla B: Bara att springa till plantbutiken Lilla B...

2009-08-03 @ 21:26:08
Postat av: Maria

Jag har faktiskt aldrig sett de enkla stockrosorna på marknaden i området där vi bor (bara de mångdubbla), kanske kan få tag på frö från Sverige...

2009-08-03 @ 22:02:47
URL: http://hyggenhagejournal.blogspot.com
Postat av: Solåkra

Å dessa vackra stockrosor.... Helst i alla färger man kan tänka sig.... I zon 5 nöjer vi oss med fingerborgsblomman...

2009-08-04 @ 14:41:12
URL: http://solakra.blogg.se/
Postat av: Balkonglådan

Stockrosor vill jag gärna ha nästa år. Vad bra att jag hälsade på här i din blogg och fick reda på att de ska sås i juni-juli. Undrar om det fortfarande går att så eller är det för sent? Annars får det bli färdiga plantor!

2009-08-09 @ 22:39:23
URL: http://balkongladan.blogspot.com
Postat av: Maria Berg

Väldigt intressant - kommer att länka till detta inlägg i min frölista där jag har lite frå av den mörkröda stockrosen att skänka bort. Maria Berg, Getinge.

2009-10-18 @ 20:30:29
URL: http://mariaberg-garden.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Maria: Det ska nog inte vara något problem.Solåkra: Inte fy skam med fingerborgsblommor!Balkonglådan: Lika bra med färdiga plantor att börja med.Maria Berg: Så bra!

2009-10-18 @ 22:33:29
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anders

Hejsan. Med nyfött trädgårdsintresse och stor läslusta fylls kroppen av glädje då stockrosen reser sig rak och ståtlig ur jorden efter mycken omvård. Massor med knoppar och blommorna slår ut - men drar sen ihop sig efter 2 dagar och faller av. Är detta alldeles vanligt och normalt. Kan inte finna svar eller information någonstans. Rosem ska vara flerårig och mörkt-mörkt lila. Någon som vet svar?

2010-08-03 @ 20:27:16
Postat av: katharina

Är det så att stockrosorna blir gula efter några år?

Från början hade jag massor av olika färger men nu kommer det bara gula.

2011-07-06 @ 18:36:51
URL: http://katharinasfunderingar.blogspot.com
Postat av: Marie Reiman

Har tagit frön från grannens svarta stockrosor..Hur ska jag göra? förvara dem mörkt över vintern? Så dem i vår inne? Hjälp ;-)

2011-08-18 @ 18:11:57
Postat av: Monika

Hej. köpte förra året, på Nordiska trädgårdar, flertalet vackra stockrosor, fyllda(vita och rosa) de var sååå vackra förra året och fick mycket beröm för dem... ska jag gissa att de har ruttnat då de inte har kommit upp än i år eller tar de tid? dvs är det dags att besöka Zetas och köpa nytt gäng... :) ha en fantastisk vår mvh Monika

2012-05-09 @ 10:46:35
Postat av: Gunilla

Har en svart stockros,har upptäckt att något djur troligen varit framme o smakat på bladen. Nu undrar jag om någon vet vilka djur som kanske varit framme.

2012-05-18 @ 10:26:18
Postat av: emma

så himla fina bilder :D !!!

2012-05-18 @ 15:05:42
URL: http://emzaans.blogg.se/
Postat av: michelle

Sånna blommor är jättefina!

Hade sånna på min trädgård förut!

besök gärna min blogg .

2012-05-18 @ 15:20:42
URL: http://moofies.blogg.se/
Postat av: WICKED SYRIANSK GIRL

Men Gud, vilka vackra blommor :O

2012-05-18 @ 16:19:47
URL: http://brunettebellac.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0