Site Meter

Snigeln = trädgårdens sophämtare

I det senaste numret av tidskrifen Odlaren utgiven av Fobo finns en mycket bra artikel om mördarsniglar. Här får man reda på att en mördarsnigel kan lägga 400 ägg under en säsong och att varje snigel blir könsmogen efter 5 veckor.

Så här står det bl.a. i Odlarens artikel - För att hålla sniglarna borta bör man förstå deras roll i naturen. Sniglar dras naturligt till avfall och deras jobb är att äta upp och rensa bort detta. Sniglarna upplever även svaga växter som avfall och ger sig gärna på plantor som man nyss satt ut eftersom plantorna blir försvagade under en tid efter utplanteringen.

Jag är lite orolig för de nematoder som man nu har rätt att placera ut i trädgårdarna, som man gör i Norge. Dessa små maskar ska alltså borra sig in i snigeln och infektera den så att de dör och eftersom mördarsniglar ofta äter sina döda kompisar så sprids nematoderna vidare. Det har visat sig ge bra resultat men risken är ju stor att de även går på våra vanliga sniglar som bara gör nytta i trädgårdar och i naturen.
Mer om nematoderna här.

I artikeln får man också en lista på mördarsnigelns favoritmeny.

Trädgårdsresa till Danmark

I detta nummer av Odlaren får man följa med till trädgårdar i Danmark och artikelförfattaren Lars Forslin låter oss hälsa på i Peter Hansens have som är en privat botanisk trädgård på 3 hektar.  Ett besök i Købelevhaven finns också här

Kommentarer
Postat av: Åsa!

Jag har tänkt samma tanke om dessa nematoder, det känns inte alls bra...

2008-06-15 @ 19:04:14
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Jag förstår inte riktigt att de släppte tillståndet så tidigt. Vet inte om man ska se allt som norrmännen gör som rätt.

2008-06-15 @ 19:37:30
Postat av: Katarina

Jag håller med. Visst blir man lite fundersam över vad det blir för konsekvenser på sikt.

Häftig trädgård i Danmark! Vilken pionavdelning! Men var fanns rosorna?

2008-06-15 @ 21:19:30
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Ja som sagt så har man gått fort fram här utan längre försök. Viktigt sånt här!

2008-06-15 @ 22:59:00
Postat av: Ingen snigel på ögat

Nematoder har använts mot mördarsniglar i många år i andra länder. Sverige är med andra ord långt ifrån först. Tvekan tycks ha gällt huruvida denna nematoden är naturligt förekommande i Sverige eller ej. Sedan är väl i och för sig de totala effekterna svåra att överblicka, men nematoderna ska ju bara leva ca 6 veckor. Oavsett nematoder eller inte, så är snigelfällan på länken nedan ett bra tips.

Postat av: Rosengeranium (Parkettodlaren)

Skönt att se att det är fler som är tveksamma. Själv är jag det på mer allmän basis; varje tidsperiod verkar ha sitt eget undermedel som sprids i överflöd, just nu är det nematoder och annan levande biologisk bekämpning. Det kan verka harmlöst om man inte tänker på att tidigare undermedel har varit saker som DDT och nikotin (som fortfarande är populärt i vissa kretsar). Jag kan inte låta bli att undra av alla dessa biologiska bekämpningsmetoder som kommer att visa sig vara vår tidsperiods stora 'bomb'.

2008-06-16 @ 13:11:00
URL: http://parkettodlaren.blogspot.com/
Postat av: Lars

knappast någon fara med nematoderna. Det är ju organismer som redan finns i naturen. Att jämföra det med DDT verkar ju befängt. DDT är ju en substans som är hämmande för allt liv, en totalt naturfrämmande och dessutom stabil, substans.

Nematoder finns i miljoner på varje kvadratmeter i många arter. Det är helt naturligt och några konstigheter lär inte uppkomma. Det går inte att jämföra äppplen med päron, om man så säger.

2008-06-17 @ 18:44:14
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ja DDT kanske inte ska nämnas i det här sammanhanget och jag vet att nematoder finns överallt men det här är ju en helt ny nematod i våra marker och långsiktigt kan vi inte veta vad som händer, kan nematoden skilja på våra skogssniglar och spanska skogssniglar menar du Lars? Vågar inte tänka på vad som skulle hända om våra inhemska sniglar drabbas av massdöd.

2008-06-17 @ 18:54:10
Postat av: Per

Nematoderna ser ingen skillnad mellan mördarsnigel och andra sorters sniglar, så alla kommer att bli infekterade, tråkigt men för den som har så många mördarsniglar på tomten att man riskerar att halka på mördarsniglarna spelar det nog inte så stor roll.Vill man inte använda nematoder finns det andra prylar att ta till. Kolla in länken nedan så hittar ni många olika prylar, tips och råd.

2008-06-23 @ 22:16:25
URL: http://www.ljuvahem.se/blogg
Postat av: Lars

OK, vi tar nematoderna igen. Jag är ganska säker på att det var ett krav att de skulle finnas naturligt i landet innan man tillät medlet. I Norge fanns de i vart fall tidigare, så de borde finnas här också. Jag tror inte att man behöver oroa sig för att alla sniglar ska dö ut. Vad som händer när man använder medlet är att en oerhört hög koncentration av nematoderna vattnas ut, en så hög koncentration finns förmodligen aldrig naturligt. Nåväl, många sniglar dör och populationen glesnar, varefter nematodeffekten också klingar av och det hela återgår till det normala. Man får nog se nematoder ungefär som bakterier - de finns överallt, men det krävs ganska många för att man ska bli infekterad, eller så ska man vara försvagad och därmed mottaglig.

2008-07-16 @ 09:55:07
Postat av: Lars

Ett parallelfall till nematoderna är för övrigt Baliccus thuringiensis som säljs under varumärket Turex. De är effektiva mot fjärilslarver och även mygglarver, de har ju använts i stor skala i Gysingetrakten mot myggplågan där, med god effekt. Uppenbarligen har detta inte påverkat myggpopulationen för i år när man inte sprutat så finns det mer mygg än någonsin.

Om någon undrar varför man har ett medel mot fjärilslarver så kan jag berätta att det finns flera fjärilar som är skadedjur på grönsaker. Tänk på kålmaskarna som ju är kål- och rapsfjärilens larver, men också kålmalens gröna larv som sitter i din broccoli ibland, är en fjäril.

2008-07-16 @ 09:59:31
Postat av: Lars

Ja, det skulle förstås vara Bacillus thuringiensis i förra inlägget.

2008-07-16 @ 10:00:40
Postat av: Erlendaida

just started reborning and just hooked on as much info as poss; thank you

2009-06-18 @ 07:52:45
URL: http://erlendaida.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0